Szukasz pomysłu na prosty obiad w pół godziny, który rozgrzewa i syci? Mogę polecić pyszne danie z pieczonymi burakami i kurczakiem. Składniki te zatapiam w aromatycznym sosie, przygotowanym z trzech składników. Znajdziesz je nawet w popularnych dyskontach, a w mig sprawią, że przygotujesz potrawę inspirowaną kuchnią azjatycką. Moja rodzina pokochała ją od pierwszego spróbowania. Jesienią jest wręcz idealna, bo przyjemne ciepło czuć już przy jedzeniu.
Jak zrobić prosty obiad z burakami i kurczakiem?
Curry w moim domu zawsze znika w tempie ekspresowym. To indyjskie danie w wersji z polskim burakiem jest wręcz znakomite. Wykorzystuję w nim czerwoną pastę curry, która jest dość ostra i zawiera rozgrzewające przyprawy. Nacieram nią mięso, apotem smażę je wraz z burakami i gotuję w bulionie oraz mleku kokosowym. Danie nie wymaga więc żmudnych przygotowań, a idealnie wpasuje się w jesienny klimat i pomoże walczyć z infekcjami oraz wzmacniać odporność. Polecam spróbować.
Przepis: Curry z burakiem i kurczakiem
Pyszne i rozgrzewające danie, idealny jako jesienny prosty obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 493 w każdej porcji
Składniki
- 400 g filetu z kurczaka
- 4 średnie buraki, upieczone
- 2 łyżeczki czerwonej pasty curry
- 200 ml bulionu
- 400 ml mleka kokosowego
- pieprz
- sól
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPieczone buraki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka oczyść, pokrój go w nieco większą kostkę. Mięso dobrze natrzyj pastą curry.
- Gotowanie curryNa dnie głębszej patelni rozgrzej olej rzepakowy. Podsmaż na nim kurczaka przez 3-4 minuty. Wtedy wrzuć pokrojone buraki. Krótko przesmaż i wlej bulion. Gotuj przez 5 minut, po czym wlej mleko kokosowe. Przyrządzaj jeszcze 5-7 minut, aż sos niego zgęstnieje. Dopraw solą i pieprzem.
Jak podać curry z burakiem i kurczakiem?
Najlepszym dodatkiem do rozgrzewającej potrawy jest moim zdaniem ryż jaśminowy, ale sprawdzi się też basmati lub biały. W kryzysowej sytuacji możesz również podać potrawę z pieczywem. Mięciutka bułka doskonale nadaje się do wybierania sosu z talerza. Smak dania zazwyczaj podkreślam jeszcze odrobiną soku z limonki oraz listkami kolendry, ale dodatki te nie są już tak łatwe do kupienia i nie każdy je lubi. Bez nich też będzie pysznie.
Inne warianty prostego obiadu z aromatycznym sosem
Zamiast gotowej pasty curry możesz utrzeć ze sobą świeże czerwone papryczki chili, czosnek, korzenie imbiru i kurkumy, ziarna kolendry, kmin rzymski, oraz sok z limonki. Masz wtedy pełną kontrolę nad smakiem i ostrością dodatku i możesz dostosować ilość poszczególnych składników do swoich preferencji, a nawet wręcz pominąć nielubiane elementy.
Do zrobienia curry z burakiem możesz użyć samych warzyw. Zamiast kurczaka dodaj tofu ziołowe lub gotowaną ciecierzycę, a potrawa też dostarczy białka i nasyci. Jeśli zdecydujesz się na taki ruch, krótko podsmaż pastę curry na oleju, a potem dodaj buraki i zrób sos. Wspomniane dodatki wrzuć na koniec i gotuj w aromatycznym sosie tylko do momentu, aż staną się ciepłe (2-3 minuty).
Czytaj też:
To najlepszy patent na jednogarnkowy obiad, jaki ostatnio wpadł w moje ręce. Spróbuj, a nie pożałujeszCzytaj też:
Kawałki kurczaka w tym pysznym sosie smakują mi najbardziej. Przepis podał mi znajomy kucharz