Sałatki ziemniaczane można przyrządzić na wiele sposobów. Ta z ogórkiem konserwowym jest jedną z moich ulubionych. Często jest tak, że kiedy otwieram duży słoik ogórków do obiadu, nie zjadamy naraz wszystkiego. Jeśli zostaną również ziemniaki, to nic więcej nie potrzeba, aby zrobić rewelacyjną w smaku sałatkę.
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z ogórkami?
Zrobienie tej sałatki jest banalnie proste. Tak naprawdę wystarczy wymieszać wszystkie składniki i dodać prosty sos z majonezu jogurtu. Ja zawsze dorzucam do tego sporą garść kiełków albo rzeżuchy. Jeśli nie mam ani jednego, ani drugiego wykorzystuję natkę pietruszki lub szczypiorek. Dla mnie ta sałatka jest idealna na przekąskę w ciągu dnia, dlatego bardzo polecam ją sałatkę do pracy.
Przepis: Sałatka ziemniaczana
Sałatka z gotowanych ziemniaków.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 339 w każdej porcji
Składniki
- 6 ugotowanych ziemniaków
- 3 ogórki konserwowe
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu greckiego
- 2 łyżki dowolnych kiełków
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówZiemniaki i ogórki pokrój na mniejsze kawałki. Majonez wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i pieprzem.
- Robienie sałatkiWymieszaj ziemniaki z ogórkami, dodaj sos majonezowy oraz kiełki.
Ta sałatka ziemniaczana może być też... dodatkiem do obiadu. Wówczas można ją zaserwować jako dodatek do mięs, np. pieczonego kurczaka, czy karkówki duszonej na patelni. Takie ziemniaki będą doskonale pasowały do smażonej lub pieczonej kiełbasy. Dopóki trwa sezon grillowy, to warto pamiętać, że to także doskonała sałatka na grilla.
Inne pomysły na sałatkę ziemniaczaną
Skład tej sałatki można modyfikować. Ja często zamieniam ogórki konserwowe na kiszone, ale robiłam tę sałatkę także z grzybami marynowanymi czy papryką w occie. Do ziemniaków można dorzucić również świeże warzywa: ogórka, kolorową paprykę, liście rukoli czy pokrojone na kawałki łodygi selera naciowego. Nadają się także warzywa z puszki, np. fasolka konserwowa, zielony groszek albo kukurydza.
Pasują tu również wędliny, np. pokrojona w kostkę szynka albo dowolna kiełbasa. Smaczną opcją jest dorzucenie do sosu majonezowego sporej ilości tartego, żółtego sera (bardzo polecam wędzony żółty ser).
Czytaj też:
Zamiast smażyć wątróbkę, zmiksuj ją z prostymi składnikami. Te placki są idealne na szybki obiad lub kolacjęCzytaj też:
To smarowidło do chleba robię z popularnej ryby i 3 dodatków. Wszystkich rzuca na kolana