Inspiracją do tej marynaty do kurczaka jest słynny sos teriyaki, który przygotowuje się na bazie sosu sojowego, octu ryżowego i aromatycznych dodatków takich jak imbir czy czosnek. To wszystko też jest w naszej marynacie. Wystarczy natrzeć nią mięso, a potem przygotować dowolne danie.
Jak zrobić orientalną marynatę do kurczaka?
Zrobienie orientalnej marynaty do kurczaka jest bardzo proste, bo wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Marynaty nie trzeba solić, ponieważ słoności dodaje tu sos sojowy. Jeśli nie masz świeżego imbiru i czosnku, możesz je zastąpić suszonymi przyprawami, jednak trzeba mieć świadomość, że wówczas marynata będzie miała inny smak. My zdecydowanie rekomendujemy tę ze świeżym imbirem i świeżym czosnkiem. Jest bardziej intensywna, pikantna i aromatyczna.
Do marynaty dajemy także wodę: tę możesz dodawać porcjami już na koniec, aby uzyskać idealną dla siebie konsystencję oraz intensywność marynaty.
Przepis: Pikantna marynata do kurczaka
Idealna do piersi z kurczaka i polędwiczek z kurczaka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
Składniki
- 60 ml sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka tartego świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 2 łyżki posiekanej drobno kolendry
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 50 ml wody
Sposób przygotowania
- Robienie marynatyWymieszaj dokładnie wszystkie składniki marynaty.
Jak wykorzystać marynatę do kurczaka?
Marynata z tego przepisu idealnie pasuje do delikatnego mięsa drobiowego. Rekomendujemy ją do filetów z piersi z kurczaka, filetów z udek czy polędwiczek drobiowych. Wystarczy kawałki mięsa wymieszać z marynatą (patrz zdjęcie) i odstawić na minimum godzinę do lodówki, aby mięso przeszło smakiem marynaty.
Potem już wystarczy przyrządzić mięso w dowolny sposób: można je np. podsmażyć na patelni i podać z ryżem smażonym z warzywami albo makaronem sojowym. Marynatę można także wykorzystać do tofu – otoczone pikantnym sosem i usmażone na patelni będzie doskonałą wegańską alternatywą dla azjatyckich dań mięsnych. Marynować można także warzywa: np. paprykę, bakłażana czy cukinię. Warzywa z marynaty wystarczy usmażyć i podać z ryżem.
Czytaj też:
Ta zupa jest prostsza w przygotowaniu niż rosół. Szef kuchni pokazał jak ją zrobićCzytaj też:
To sycące danie z ryżu zrobisz w kwadrans. Same tanie składniki i mało pracy