Zamiast jeść owsiankę, wypij szklankę tego koktajlu. Sekretem jest jeden dodatek

Zamiast jeść owsiankę, wypij szklankę tego koktajlu. Sekretem jest jeden dodatek

Dodano: 
Koktajl z masłem orzechowym
Koktajl z masłem orzechowym Źródło: Shutterstock / nblx
Ten koktajl można przygotować zamiast owsianki na śniadanie. W jego składzie są płatki owsiane, ale wyjątkowego smaku i wartości odżywczych dodaje mu zupełnie inny produkt.

Ten czteroskładnikowy koktajl z masłem orzechowym jest idealny o poranku. Szczególnie w takie dni, kiedy nie masz wiele czasu na przygotowywanie śniadania i celebrowanie poranka. Jeśli jesteś fanem owsianek, to ten koktajl śmiało możesz wypić zamiast owsianki. Składnikiem, który sprawia, że napój wyjątkowo dobrze smakuje, jest wspomniane masło orzechowe.

Jak zrobić koktajl z masłem orzechowym?

Jak przy większości tego typu koktajli, tu nie ma nic trudnego. Wystarczy zmiksować cztery składniki i gotowe. Bazą naszego koktajlu jest dowolne mleko roślinne, ale możesz je zastąpić także krowim. Idealnie będzie tu pasowało mleko owsiane albo mleko migdałowe.

Gotowy koktajl można odstawić na ok. 15 minut, dzięki temu zmiksowane płatki nabiorą idealnej kremowości. Jeśli nie jesteś fanem miksowania płatków, zmiksuj mleko, banana i masło orzechowe i dopiero dodaj całe płatki. Daj im czas, aby zmiękły. Taka wersja jest idealna do zabrania na drogę do pracy albo jako śniadanie na wynos. Po drodze płatki zdążą napęcznieć i zmięknąć.

Aby zrobić wartościowy i zdrowy koktajl wybierz masło orzechowe, które ma w składzie same orzechy. Unikaj słodzonych produktów czy produktów z dodatkiem olejów.

Przepis: Koktajl z masłem orzechowym

Sycący koktajl śniadaniowy.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
354

Składniki

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka płatków owsianych

Sposób przygotowania

  1. Robienie koktajluZmiksuj wszystkie składniki blenderem.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe do niskokalorycznych nie należy, jednak dietetycy nie mają wątpliwości: to dobre kalorie, dlatego masło orzechowe warto włączać jako smaczny i pożywny element zbilansowanej diety.

Masło orzechowe jest źródłem białka, błonnika oraz wielu witamin i minerałów. Jeśli zjesz łyżkę takiego masła (ilość jak w naszym przepisie na koktajl), dostarczysz organizmowi prawie 4 gramy białka, 8 gramów tłuszczu i 1 gram błonnika. Warto też przy tym pamiętać, że masło orzechowe to źródło zdrowego, nienasyconego tłuszczu.

Czytaj też:
Ten koktajl stawia na nogi i wystarcza za śniadanie. Zmiksuj same proste składniki
Czytaj też:
Ten koktajl działa jak miotełka dla jelit. Zmiksuj śliwki z kilkoma składnikami i gotowe