Na kruche ciasto kładę plastry cukinii i popularny ser. Wszyscy się zajadają i proszą o przepis

Na kruche ciasto kładę plastry cukinii i popularny ser. Wszyscy się zajadają i proszą o przepis

Dodano: 
Tarta z cukinią i fetą
Tarta z cukinią i fetą Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Wytrawna tarta z cukinią i fetą to znakomite połączenie smaków. Moi znajomi ją uwielbiają i zawsze, gdy ich zapraszam, muszę zrobić to danie.

Tarta z fetą i cukinią to danie, które zachwyci cię smakiem i przyjemnie zaskoczy prostotą wykonania. Połączenie delikatnej w smaku cukinii i wyrazistego sera feta przełamane zostaje aromatycznym tymiankiem i efekt jest więcej niż dobry. Danie pokochali zarówno moi bliscy, jak i przyjaciele, którzy odwiedzają nas regularnie. Latem ta wytrawna tarta jest obowiązkowym elementem spotkania.

Dlaczego warto skusić się na tartę z cukinią i fetą?

Poza tym, że wytrawna tarta jest wyjątkowo udanym połączeniem smakowym, ma jeszcze inne zalety. Bardzo ważną jest szybkość przygotowania. Nie lubię długo siedzieć w kuchni, a to danie przy dobrym planowaniu powstaje w mniej więcej godzinę. I większość tego czasu to oczekiwanie na efekty.

Ponadto, wykorzystuję w niej sezonowe składniki. Cukinia latem jest tania i wyjątkowo smaczna. Ser feta też nie kosztuje majątku. Oba produkty dostarczają cennych składników odżywczych takich jak witaminy z grupy B, karotenoidy, potas i wapń oraz białko. Jest zatem smacznie i zdrowo. Ostatnia, ale nie mniej ważna korzyść z przygotowania wytrawnej tarty to możliwość swobodnego wprowadzania modyfikacji. O nich opowiem jeszcze później – czas na przepis.

Jak zrobić tartę z cukinią i fetą?

Przygotowanie wytrawnej tarty nie zajmuje dużo czasu. Muszę jedynie zrobić kruche ciasto, podpiec je i ułożyć na nim składniki. Całość jeszcze potem szybko doprawiam i piekę przez kilka minut. W domu zaczyna rozchodzić się piękny zapach, który zachęca do jedzenia.

Przepis: Tarta z cukinią i fetą

Wytrawna tarta z=na kruchym spodzie ze znakomitym i prostym farszem.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
241 w każdej porcji

Składniki

  • Na ciasto
  • 190 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 łyżki zimnej wody
  • sól

Na nadzienie:

  • 1 średnia cukinia
  • 100 g sera feta
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciasta kruchegoMąkę pszenna przesiej na stolnicę. Wymieszaj ją z solą. Przesiekaj z zimnym masłem. Dodaj wodę i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
  2. Pieczenie spodu tartySchłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej formy o średnicy 25 cm. Delikatnie ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia i schładzaj przez kolejne 10 minut. Na papier do pieczenia wysyp obciążenie w postaci fasoli, grochu lub orzechów i wstaw formę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni Celsjusza. Piecz przez 15 minut. 5 minut przed końcem usuń obciążenie i papier. Gotowy spód ostudź na kratce.
  3. Uszykowanie dodatkówCukinie umyj, osusz, pokrój w plastry o grubości 5-6 mm. Wysmaruj je oliwą z oliwek i oprósz pieprzem oraz niewielką ilością soli. Ser feta odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę.
  4. Robienie tartySpód tarty posmaruj odrobiną oliwy. Ułóż kawałki cukinii i ser feta. Oprósz wszystko suszonym tymiankiem i piecz przez 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Jak podać wytrawną tartę?

To danie nie wymaga wielu dodatków. Moi bliscy lubią polewać tartę z cukinią i serem feta oliwą z oliwek z dodatkiem czosnku. To proste wykończenie, które podkreśla jeszcze bardziej przyjemny smak letniego warzywa. Na przybycie gości dekoruję danie listkami mięty – lepiej się wtedy prezentuje, a jeszcze można odświeżyć podniebienie po zjedzeniu porcji smakołyku.

Co jeszcze możesz dodać do tarty?

Smak fety i cukinii możesz podkreślić, wybierając inne zioła. Oprócz tymianku pasować będą jeszcze rozmaryn, bazylia lub oregano. Ciekawym twistem będzie też dodanie posiekanych ostrych papryczek lub oprószenie spodu sproszkowaną przyprawą.

Oprócz warstwy cukinii możesz jeszcze wyłożyć na spód tarty smażoną cebulkę z dodatkiem czosnku. Niektórzy wzbogacają farsz również o suszone pomidory z oleju lub sos pomidorowy. Tarta z cukinią i serem feta nabierze też wyrazistości, gdy ułożysz na niej czarne lub zielone oliwki. Pomysłów jak widzisz jest wiele, wiec wybierz swój ulubiony i działaj. Będzie pysznie.

Czytaj też:
Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końca
Czytaj też:
Wylewam wytrawną masę na ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. W 30 minut mam pyszne lekkie danie