Wylewam wytrawną masę na ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. W 30 minut mam pyszne lekkie danie

Wylewam wytrawną masę na ciasto francuskie i wkładam do piekarnika. W 30 minut mam pyszne lekkie danie

Dodano: 
Quiche na cieście francuskim
Quiche na cieście francuskim Źródło: Pixabay / RitaE
Quiche na cieście francuskim robię bardzo szybko. Na spód wykładam warzywa, zalewam je kremową masą i zapiekam. Pół godziny wystarcza, by stworzyć smakowity posiłek.

Quiche jest pyszną tartą idealną choćby na lekką kolację. Oryginalna wersja tego francuskiego specjału wymaga przygotowania ciasta półkruchego. Jest więc pracochłonna, a bez odrobiny wprawy nietrudno o błąd. Ostatnio jednak natknęłam się na patent z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Mogłam pominąć etap wyrabiania masy na spód. Skorzystałam z takiej wygodnej opcji, a z uzyskanych efektów byłam więcej niż zadowolona. Moi bliscy także zjadali quiche ze smakiem.

Jak robić quiche na cieście francuskim?

Jestem pewna, że jeszcze nie raz przygotuję tę pyszną tartę. Dzięki prostej modyfikacji, polegającej na wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego, oszczędziłam sporo czasu. W leniwej wersji francuskiego wytrawnego wypieku postawiłam na dwa warzywa – szpinak i paprykę. Są pełne witamin, a po zapieczeniu mają zupełnie inny charakter. Papryka wciąż lekko chrupie, a szpinak staje się kremowy. Oba składniki wraz z delikatną masą jajeczno-śmietanową, serem żółtym i maślanym spodem stanowią przyjemną kompozycję, której mało kto sobie odmówi.

Przepis: Quiche na cieście francuskim

Pyszna tarta na cieście francuskim z warzywami i kremową masą jajeczno- śmietanową.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 czerwone papryki
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki startego sera żółtego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCebulę i czosnek pozbaw łupin, posiekaj. Szpinak opłucz. Paprykę umyj i pokrój w cienkie i krótkie paseczki, usuwając gniazda nasienne.
  2. Przygotowanie nadzienia do quicheWyjmij ciasto francuskie z opakowania. Wyłóż nim fortę do tarty i ponakłuwaj widelcem. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij cebulę, a następnie szybko przesmaż ją z czosnkiem. Wrzuć szpinak i paprykę i duś przez 5 minut. Dopraw całość solą i pieprzem. Jajka roztrzep. Dodaj do nich śmietanę oraz połowę porcji sera żółtego. Połącz ją z zawartością patelni.
  3. Przygotowanie quiche na cieście francuskimNadzienie na quiche przenieś na spód z ciasta francuskiego. Posyp pozostałym serem żółtym i piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjmij tartę z piekarnika i odstaw na 10-15 minut przed pokrojeniem.

Jak podawać quiche ze szpinakiem i papryką?

Tarta najlepiej smakuje na ciepło. Nie wymaga żadnych dodatków, ale można zaserwować do niej dodatkową porcję kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu.

Jeśli chcecie danie odgrzać kolejnego dnia, najlepiej zrobić to w garnku z odrobiną wody. Nie wysuszy się wtedy przesadnie, ani nie przywrze do dna naczynia.

Możliwe modyfikacje szybkiego quiche

Do tej tarty na cieście francuskim pasowały będą różne warzywa. Możecie dodać np. brokuły, pieczarki lub pomidory i też będzie smacznie. Nic nie stoi też na przeszkodzie, by w masie znalazły się wasze ulubione wędliny lub podsmażone kawałki mięs w przyprawach. Warto także eksperymentować z rodzajem użytego sera. Najczęściej wybieram ten żółty, ale ser pleśniowe mogą być ciekawym urozmaiceniem quiche na cieście francuskim.

Czytaj też:
Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końca
Czytaj też:
Ewa Wachowicz pokazała patent na smaczny obiad. Tej wytrawnej zapiekance trudno się oprzeć