Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końca
  • Renata MaterlińskaAutor:Renata Materlińska

Wczoraj upiekłam na kolację tę tartę z kozim serem. Mogłabym ją jeść bez końca

Dodano: 
Tarta z kozim serem i warzywami
Tarta z kozim serem i warzywami Źródło:Shutterstock / Mironov Vladimir
Lubię zaskakiwać rodzinę nieoczywistymi, nowymi potrawami. Ostatnio zrobiłam tartę z kozim serem i warzywami i wyszła obłędnie dobra. Nie spodziewałam się, że tak posmakuje nawet dzieciom.

Ja i moja rodzina nie lubimy kanapek. Są zbyt nudne i traktuję je zawsze, jako wyjście awaryjne. Gdy jednak mam trochę czasu na przygotowanie czegoś bardziej pomysłowego, to robię to z przyjemnością. Ostatnio postanowiłam zrobić na kolację tartę. Zagniotłam więc kruche ciasto i zajrzałam do lodówki. Z czego zrobić farsz? Znalazłam kozi twarożek i sporo warzyw, więc wybór był oczywisty. Zwłaszcza że uwielbiam kozi ser i wiem, że jest bardzo zdrowy.

Czy kozi twaróg jest zdrowszy od krowiego?

Kozie twarogi i sery charakteryzują się specyficznym smakiem. Niektórzy, tak jak ja, je uwielbiają, innym ten smak zupełnie nie odpowiada. Jednak niektórzy zamieniają ser krowi na kozi ze względów zdrowotnych, a nie tylko smakowych.

Kozie twarogi i sery są bowiem lżej strawne od tych z mleka krowiego. A to dlatego, że zawierają o wiele mniej laktozy, która często powoduje nietolerancję. Poza tym kozie sery stanowią też bardzo dobre źródło wysokiej jakości białka. W porównaniu z krowimi serami, te kozie mogą zawierać więcej zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, dzięki czemu obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy. Mogą też mieć więcej: wapnia, fosforu, potasu, magnezu, cynku, witamin: A, D, E, K i B12 oraz kwasu foliowego. Dużo jednak zależy od sposobu produkcji i rodzaju sera.

Jak zrobić tartę z warzywami i kozim serem?

Kozi twaróg przed wyłożeniem na tartę warto przyprawić, by potrawa miała wyrazisty smak. Można go też połączyć z krowim twarogiem, bo ten jest oczywiście tańszy.

Przepis: Tarta z kozim twarogiem i warzywami

Tarta na kruchym spodzie z kozim twarogiem i kolorowymi warzywami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
380 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • sól

Na farsz:

  • 200 g koziego twarogu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę, dodaj kawałki schłodzonego masła, całość przesiekaj nożem. Rozkrusz w palcach na piasek, dodaj żółtko i pół łyżeczki soli, zagnieć kruche ciasto. Wstaw je na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 0,7 cm. Wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Ponakłuwaj widelcem. Upiecz na rumiano w 200 stopniach Celsjusza.
  2. Nakładanie farszu i pieczenie tartyWarzywa umyj, oczyść, pokrój w plastry, skrop oliwą. Twaróg kozi wymieszaj z jajkiem, dopraw go do smaku czosnkiem, ziołami, solą i pieprzem. Wyłóż go na podpieczony spód. Na twarogu ułóż na stojąco plastry warzyw, tak by ich kolory przeplatały się ze sobą. Całość oprósz solą i pieprzem. Tartę piecz 25-30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne wersje tarty z kozim serem

Podobną tartę możesz też zrobić na gotowym cieście francuskim. Wtedy jej przygotowanie zajmie o wiele mniej czasu. Pamiętaj jednak, by ciasto również wcześniej podpiec na rumiano.

Na tarcie z kozim twarogiem możesz też ułożyć: pomidory, oliwki, podsmażone pory albo cebulę, a nawet upieczone plastry buraka. Inna opcja tarty z kozim serem to wymieszanie go z podsmażonym szpinakiem i zapieczenie tego farszu na cieście.

Czytaj też:
Tarta ze szparagami będzie hitem na niejednym stole. Obłędnie wygląda i smakuje
Czytaj też:
Szybka, wytrawna tarta na cieście francuskim. Robię ją na kolację lub na przyjazd gości