Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień

Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień

Dodano: 
Zapiekanka z cukinii
Zapiekanka z cukinii Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Serek wiejski może być idealną bazą do pożywnej i zdrowej zapiekanki. Uwielbiam ją jeść zarówno na obiad czy kolację, jak i na śniadanie. Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego to tylko kilka składników.

Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego ma same zalety: jest tania, szybka i łatwa do zrobienia, do przygotowania wykorzystujesz tylko jedno naczynie (a to oznacza mniej zmywania), można ją jeść na ciepło i na zimno, może być śniadaniem, obiadem i kolacją. Ja lubię ją zrobić na obiad lub kolację, a jeśli coś zostanie, zajadam rano na śniadanie.

Jak zrobić zapiekankę z cukinii i serka wiejskiego?

Ta prosta zapiekanka warzywna to serek wiejski wymieszany z jajkami, który scala całe danie, a warzywa to cukinia i pomidor. Ja kroję warzywa w kostkę, wrzucam razem z serkiem, jajkami i przyprawami do naczynia żaroodpornego, mieszam i zapiekam. To banalnie prosty przepis.

Ja zwykle wykorzystuję do zrobienia zapiekanki serek o niższej zawartości tłuszczu, ale może to być dowolny serek wiejski, także wysokobiałkowy.

Rada: wierzch zapiekanki przed włożeniem do piekarnika możesz także posypać tartym żółtym serem.

Przepis: Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego

Prosta zapiekanka warzywna.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała cukinia
  • 1 pomidor
  • 1 serek wiejski
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników
    Szykowanie składników
    Cukinię i pomidora pokrój. Wszystkie składniki (warzywa, serek, jajka, przyprawy i oliwę) wrzuć do naczynia żaroodpornego i wymieszaj.
  2. Pieczenie
    Pieczenie
    Piecz zapiekankę ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Gotową zapiekankę możesz posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub udekorować listkami bazylii.

Inne warianty zapiekanki warzywnej z serkiem wiejskim

Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego to prosty przepis, który możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w kuchni. Ja lubię zrobić od czasu do czasu taką zapiekankę w wersji pikantnej. Wówczas dorzucam do cukinii i pomidorów drobno posiekaną ostrą papryczkę. Często dodaję także czosnek. Do całego zestawu możesz dodać także inne warzywa: np. brokuły, kalafior, rzodkiewkę (rewelacyjnie smakuje w zapiekankach), cebulę czy liście szpinaku. Możesz do swojej zapiekanki także dodać własne, ulubione przyprawy (u mnie to najczęściej oregano, tak jak podaję w przepisie).

Jeśli mam akurat w domu resztki serów, to że również wykorzystuję je do zapiekanki z cukinii i serka wiejskiego. Albo posypuję tartym serem jej wierzch, albo rozdrabniam sery i mieszam ze wszystkimi składnikami.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!
Czytaj też:
To moja ulubiona wersja roladek z cukinii. Są idealne na lekki obiad lub sycącą przekąskę