Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz

Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz

Dodano: 
Mięso na kotlety mielone
Mięso na kotlety mielone Źródło: Shutterstock / Longfin Media
Chrupiące i jednocześnie soczyste: takie są mielone po ministersku. Genialny przepis pokazał Jasiek Kuroń. Kupujcie mięso mielone i róbcie!

Proste patenty są najlepsze, także w kuchni. Jasiek Kuroń często dzieli się przepisami na różne wersje tradycyjnych kotletów, tym razem pokazał zupełnie inną odsłonę znanych wszystkim mielonych. To mielony po ministersku, czyli panierowany w grzankach. „Kotlety, kotlety… dziś mam dla Was chrupki na zewnątrz i soczysty wewnątrz kotlet po ministersku, czyli z grzankami!” – napisał.

Jak zrobić kotlety mielone w grzankach?

Aby zrobić te kotlety, potrzebujesz niewielkich grzanek (można kupić gotowe, ale lepiej je zrobić z kromek lekko czerstwego chleba: wystarczy pokroić je w kostkę i przesmażyć lub upiec). Tak naprawdę możesz wykorzystać swój sprawdzony przepis na mielone, ale zwróć uwagę na przepis Jaśka Kuronia. Znany kucharz dodaje do mięsa odrobinę soku z cytryny, natkę pietruszki i musztardę. Nawet jeśli nie chcesz smażyć kotletów w grzankach, to śmiało rób tradycyjne mielone według tego przepisu.

Przepis: Kotlet mielony po ministersku

Soczyste mielone w chrupiących grzankach.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
435 w każdej porcji

Składniki

na kotlety:

  • 400 g mięsa drobiowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej

dodatkowo:

  • 1 szklanka grzanek
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie kotlteówMięso wymieszaj ze wszystkimi składnikami (cebulę, czosnek i natkę posiekaj), dopraw solą i pieprzem.
  2. Smażenie kotletówGrzanki wysyp na talerz. Z mięsnej masy formuj kotlety i wgniataj je lekko w grzanki tak, aby oblepiły mięso. Panieruj jeszcze dodatkowo w bułce tartej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoto.

Kuroń na swoim Instagramie zamieścił rolkę, na której dokładnie widać, jak robi kotlety i przede wszystkim, w jaki sposób panieruje je w grzankach, a potem smaży. A jego mina podczas próbowania mielonego po ministersku własnej roboty, mówi wszystko.

Inne pomysły na mielone w grzankach

Przepis Jaśka Kuronia możecie modyfikować, przede wszystkim wykorzystując różne rodzaje mielonego mięsa (w grzankach można panierować także kotlety drobiowe). Jeśli chcecie nieco zdrowszą wersję dania, wykorzystajcie grzanki z pieczywa pełnoziarnistego, będą po usmażeniu równie chrupiące i smaczne.

Samo mięso mielone też można przyprawiać według własnych upodobań i dodać do niego np. więcej czosnku czy cebuli albo odrobinę ostrej, mielonej papryki. Zamiast natki pietruszki można dodać do mięsa posiekany drobno koperek.

Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!
Czytaj też:
Panierowane piersi z kurczaka nigdy nie smakowały tak dobrze. Ten prosty patent mam od znajomego
Czytaj też:
To najlepsze kotlety bez mięsa, jakie robię. W przepisie ważny jest jeden szczegół

Źródło: Instagram/@jasiek_kuron_gotuje, smaki.pl