Proste patenty są najlepsze, także w kuchni. Jasiek Kuroń często dzieli się przepisami na różne wersje tradycyjnych kotletów, tym razem pokazał zupełnie inną odsłonę znanych wszystkim mielonych. To mielony po ministersku, czyli panierowany w grzankach. „Kotlety, kotlety… dziś mam dla Was chrupki na zewnątrz i soczysty wewnątrz kotlet po ministersku, czyli z grzankami!” – napisał.
Jak zrobić kotlety mielone w grzankach?
Aby zrobić te kotlety, potrzebujesz niewielkich grzanek (można kupić gotowe, ale lepiej je zrobić z kromek lekko czerstwego chleba: wystarczy pokroić je w kostkę i przesmażyć lub upiec). Tak naprawdę możesz wykorzystać swój sprawdzony przepis na mielone, ale zwróć uwagę na przepis Jaśka Kuronia. Znany kucharz dodaje do mięsa odrobinę soku z cytryny, natkę pietruszki i musztardę. Nawet jeśli nie chcesz smażyć kotletów w grzankach, to śmiało rób tradycyjne mielone według tego przepisu.
Przepis: Kotlet mielony po ministersku
Soczyste mielone w chrupiących grzankach.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 435 w każdej porcji
Składniki
na kotlety:
- 400 g mięsa drobiowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
dodatkowo:
- 1 szklanka grzanek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Robienie kotlteówMięso wymieszaj ze wszystkimi składnikami (cebulę, czosnek i natkę posiekaj), dopraw solą i pieprzem.
- Smażenie kotletówGrzanki wysyp na talerz. Z mięsnej masy formuj kotlety i wgniataj je lekko w grzanki tak, aby oblepiły mięso. Panieruj jeszcze dodatkowo w bułce tartej i kładź na rozgrzany tłuszcz. Smaż z obu stron na złoto.
Kuroń na swoim Instagramie zamieścił rolkę, na której dokładnie widać, jak robi kotlety i przede wszystkim, w jaki sposób panieruje je w grzankach, a potem smaży. A jego mina podczas próbowania mielonego po ministersku własnej roboty, mówi wszystko.
Inne pomysły na mielone w grzankach
Przepis Jaśka Kuronia możecie modyfikować, przede wszystkim wykorzystując różne rodzaje mielonego mięsa (w grzankach można panierować także kotlety drobiowe). Jeśli chcecie nieco zdrowszą wersję dania, wykorzystajcie grzanki z pieczywa pełnoziarnistego, będą po usmażeniu równie chrupiące i smaczne.
Samo mięso mielone też można przyprawiać według własnych upodobań i dodać do niego np. więcej czosnku czy cebuli albo odrobinę ostrej, mielonej papryki. Zamiast natki pietruszki można dodać do mięsa posiekany drobno koperek.
Czytaj też:
Jasiek Kuroń wziął zwykłą cukinię i zrobił danie jak z najlepszej restauracji. Ten przepis to złoto!Czytaj też:
Panierowane piersi z kurczaka nigdy nie smakowały tak dobrze. Ten prosty patent mam od znajomegoCzytaj też:
To najlepsze kotlety bez mięsa, jakie robię. W przepisie ważny jest jeden szczegół