Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni, łącząc produkty o różnych smakach i konsystencji, to koniecznie przygotuj sałatkę z grillowanych brzoskwiń. To letnie danie zapewnia wyjątkowe doznania smakowe i jest gotowe w około 30 minut.
Czy brzoskwinie można grillować?
Brzoskwinie to owoce, które doskonale smakują po obróbce termicznej, zyskując przyjemną konsystencję. Wysoka temperatura wydobywa słodycz tych owoców i sprawia, że stają się bardziej aromatyczne. Brzoskwinie można grillować na grillu gazowym, elektrycznym i węglowym, a także na patelni grillowej i w opiekaczu z wymiennymi płytkami. Jeżeli chcesz grillować brzoskwinie przy okazji przygotowywania kiełbasy i mięsa, to koniecznie skorzystaj ze specjalnej podkładki, która zapobiegnie mieszaniu się smaków. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie owoców na patelni grillowej.
Jak zrobić sałatkę z grillowanych brzoskwiń?
Sałatkę z grillowanych brzoskwiń przygotujesz raz-dwa, zyskując pyszne i sycące danie, którym możesz zastąpić obiad lub kolację, bądź podać jako przekąskę lub przystawkę. Do grillowania nadają się dojrzałe, ale niezbyt miękkie owoce, które można pozbawić pestek, nie zgniatając przy okazji miękkiego miąższu. Jeżeli nie przepadasz za brzoskwiniami z powodu ich porośniętej meszkiem skórki, możesz je zastąpić nektarynkami.
Do sałatki dodaję aromatyczną szynkę prosciutto i Burratę, którą śmiało możesz zastąpić kulką tańszej i łatwiej dostępnej mozzarelli w zalewie. Dodając Burratę, pamiętaj, aby wcześniej wyjąć ser z lodówki i ogrzać go do temperatury pokojowej. Do sałatki dodaję również świeżą bazylię i lekki, słodki sos.
Przygotowanie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatki do grillowanych brzoskwiń można przygotować, gdy owoce się opiekają. Uważaj, żeby nie przypalić owoców, czemu sprzyja wysoka zawartość cukru.
Wskazówka: do grillowania owoców nie polecam używać aluminiowych tacek. Jeżeli nie masz żeliwnej lub metalowej tacki na grilla, to możesz ułożyć owoce na papierze do pieczenia, a gdy nieco zmiękną, przełożyć na kratkę, żeby powstały charakterystyczne ślady grillowania.
Przepis: Sałatka z grillowanych brzoskwiń
Poniżej znajdziesz ilość składników na porcję. Przemnóż wszystko przez liczbę osób, dla których robisz sałatkę.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 730
Składniki
- 2 średnie brzoskwinie
- 125 g sera burrata
- 3 plasterki szynki prosciutto
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 1/2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie sosu i dodatkówW małej miseczce połącz oliwę z oliwek z miodem. Możesz również zrezygnować z przygotowania sosu i skropić gotową sałatkę oliwą i miodem, dopasowując ilość tych składników do własnych preferencji smakowych. Sałatka z grillowanych brzoskwiń wyśmienicie smakuje również z sosem bazyliowym (oliwa zmiksowana z listkami bazylii) oraz z zielonym pesto bazyliowym. Oderwij listki bazylii, a następnie je umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Plasterki szynki zwiń, tworząc niewielkie różyczki.
- Grillowanie brzoskwińPrzygotowanie brzoskwiń do grillowania Brzoskwinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój na pół i usuń pestki. Pokrój miąższ owoców na mniejsze kawałki – w ćwiartki lub ósemki. Rozgrzej patelnię grillową i natłuść ją odrobiną oliwy, korzystając z silikonowego pędzelka. Na patelni ułóż kawałki owoców i grilluj kilka minut z każdej strony – na brzoskwiniach powinny pojawić się ciemne paski.
- Łączenie składnikówPrzygotuj duży talerz. Na środku talerza ułóż Burratę i otocz ser kawałkami grillowanych brzoskwiń. Pomiędzy brzoskwiniami ułóż plasterki szynki oraz świeże listki bazylii.
Jak podawać sałatkę z grillowanych brzoskwiń?
Sałatkę z grillowanych brzoskwiń podawaj tuż po przygotowaniu. Przed podaniem skrop potrawę sosem. Do dekoracji dania możesz wykorzystać idealnie komponujące się ze smakiem wszystkich składników prażone orzechy.
Czytaj też:
To moja ulubiona sałatka na letnie dni. Jest lekka i sycąca, a robię ją 15 minutCzytaj też:
Przepis na tę szybką sałatkę przywiozłam z wakacji na Bałkanach. Sekretem jej smaku jest pyszny ser