Gotowe tortille i ser feta to produkty, które zawsze staram się mieć w kuchni. Są ratunkiem, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda: dania proste, szybkie i dobre, bo taka właśnie jest ta przekąska z tortilli i fety. To jednocześnie danie bardzo sycące, dlatego może być podane np. jako kolacja.
Tortilla z fetą – jak zrobić?
Ja do zrobienia przekąski wykorzystałam gotowe tortille ziołowe, bo takie akurat miałam w domu. Mogą to być jednak dowolne tortille z dodatkami lub bez. Do tego ser feta i proste dodatki, czyli oliwa, miód, oregano i sporo pieprzu. To wszystko należy zawinąć w tortillę. Sekretem tej przekąski jest jednak usmażenie jej w zwykłej panierce z jajka i bułki. Feta pod wpływem gorąca staje się jeszcze bardziej kremowa, a tortilla jest idealnie chrupiąca.
Przepis: Chrupiące tortille z fetą
Szybka przekąska z gotowych tortilli.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 7 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 766 w każdej porcji
Składniki
- 100 g fety
- 2 tortille
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka miodu
- pieprz
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Zawijanie sera
- Smażenie tortilli
Tortille możesz przekroić na wygodne połówki i podawać od razu. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych warzyw, możesz je zaserwować z lekkimi sosami jogurtowymi (np. czosnkowym) albo pesto.
Co dodać do tortilli z fetą?
Oprócz fety możesz do swojej przekąski dodać również inne dodatki, a mój zestaw z miodem, oliwą i oregano potraktować jako inspirację. Rewelacyjnie sprawdzą się tu także pikantne dodatkiem, np. posiekana drobno papryczka chilli (wówczas także polecam dodać oliwę i miód, można je nawet wcześniej wymieszać tworząc coś w rodzaju marynaty, którą obficie należy polać ser i dopiero zawinąć w placek).
Eksperymentować można także z samą panierką i dodać do bułki tartej np. 2 łyżeczki tartego parmezanu albo mieszankę włoskich ziół. Zamiast tradycyjnej bułki tartej można także wykorzystać panierkę panko. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak przekąski, możesz na koniec smażenia dołożyć na patelnię odrobinę masła i przesmażyć krótko z obu stron.
Czytaj też:
Podsmażam cukinię i w kilka chwil robię najlepszą zupę krem. Pomysł na pyszny i tani obiadCzytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne