Tę chrupiącą przekąskę z tortilli i popularnego sera zrobisz ekspresowo. Przepis jest banalnie prosty

Tę chrupiącą przekąskę z tortilli i popularnego sera zrobisz ekspresowo. Przepis jest banalnie prosty

Dodano: 
Przekąska z fetą
Przekąska z fetą Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Wystarczy mieć w domu proste składniki, żeby zrobić rewelacyjną przekąskę z chrupiącą panierką. Po prostu połącz tortillę z fetą. Zrobienie tego dania zajmie ci mniej niż kwadrans.

Gotowe tortille i ser feta to produkty, które zawsze staram się mieć w kuchni. Są ratunkiem, kiedy nie mam czasu na gotowanie. Można z nich wyczarować prawdziwe kulinarne cuda: dania proste, szybkie i dobre, bo taka właśnie jest ta przekąska z tortilli i fety. To jednocześnie danie bardzo sycące, dlatego może być podane np. jako kolacja.

Tortilla z fetą – jak zrobić?

Ja do zrobienia przekąski wykorzystałam gotowe tortille ziołowe, bo takie akurat miałam w domu. Mogą to być jednak dowolne tortille z dodatkami lub bez. Do tego ser feta i proste dodatki, czyli oliwa, miód, oregano i sporo pieprzu. To wszystko należy zawinąć w tortillę. Sekretem tej przekąski jest jednak usmażenie jej w zwykłej panierce z jajka i bułki. Feta pod wpływem gorąca staje się jeszcze bardziej kremowa, a tortilla jest idealnie chrupiąca.

Przepis: Chrupiące tortille z fetą

Szybka przekąska z gotowych tortilli.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
7 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
766 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g fety
  • 2 tortille
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Zawijanie sera
    Zawijanie sera
    Ser feta podziel na pół. Na każdej tortilli połóż kawałek sera, skrop obficie oliwą, posmaruj miodem, dopraw oregano i pieprzem, a następnie zawiń ciasno jak krokieta.
  2. Smażenie tortilli
    Smażenie tortilli
    Tortille panieruj w rozmąconym jajku i bułce tartej. Smaż na rozgrzanej oliwie na złoto z obu stron.

Tortille możesz przekroić na wygodne połówki i podawać od razu. Świetnie smakują z dodatkiem świeżych warzyw, możesz je zaserwować z lekkimi sosami jogurtowymi (np. czosnkowym) albo pesto.

Co dodać do tortilli z fetą?

Oprócz fety możesz do swojej przekąski dodać również inne dodatki, a mój zestaw z miodem, oliwą i oregano potraktować jako inspirację. Rewelacyjnie sprawdzą się tu także pikantne dodatkiem, np. posiekana drobno papryczka chilli (wówczas także polecam dodać oliwę i miód, można je nawet wcześniej wymieszać tworząc coś w rodzaju marynaty, którą obficie należy polać ser i dopiero zawinąć w placek).

Eksperymentować można także z samą panierką i dodać do bułki tartej np. 2 łyżeczki tartego parmezanu albo mieszankę włoskich ziół. Zamiast tradycyjnej bułki tartej można także wykorzystać panierkę panko. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak przekąski, możesz na koniec smażenia dołożyć na patelnię odrobinę masła i przesmażyć krótko z obu stron.

Czytaj też:
Podsmażam cukinię i w kilka chwil robię najlepszą zupę krem. Pomysł na pyszny i tani obiad
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne