Podsmażam cukinię i w kilka chwil robię najlepszą zupę krem. Pomysł na pyszny i tani obiad

Podsmażam cukinię i w kilka chwil robię najlepszą zupę krem. Pomysł na pyszny i tani obiad

Dodano: 
Zupa z cukinii
Zupa z cukinii Źródło: Shutterstock / Timolina
Gęsty i sycący – taki jest ten krem z cukinii. To jedna z najprostszych i najszybszych zup. W sezonie na cukinię zrobisz ją za grosze.

Sycąca, smaczna, zdrowa, szybka, prosta i tania – wszystkie zalety tej zupy z cukinii można wymienić jednym tchem. Latem robię ją często, bo dorodne cukinie dostaję zawsze w prezencie od sąsiada działkowicza. Ale to jest także ten moment, kiedy cukinie na lokalnych bazarkach i w warzywniakach możecie kupić za grosze.

Jak zrobić krem z cukinii?

Zupa z cukinii to przesmażona z cebulką, czosnkiem i oregano cukinia, zmiksowana z bulionem. Ja wykorzystuję do zrobienia takiej zupy bulion warzywny, ale może to być także rosół drobiowy.

Zdarza się, że nie mam gotowego bulionu w domu, a nie chcę korzystać z kostek rosołowych. Wówczas do smażenia razem z cukinią dodaję odrobinę tartej marchewki, sporo tartej pietruszki i selera. Dodaję też liść laurowy i ziele angielskie. Potem postępuję jak w przepisie, a zamiast bulionem zalewam przesmażone warzywa wodą (nie zapomnij przed miksowaniem wyjąć liści laurowych i kulek ziela angielskiego).

Jeśli lubisz śródziemnomorskie smaki, do zupy oprócz oregano możesz dodać także garść liści świeżej bazylii (przed samym miksowaniem). To sprawi, że zyska wyjątkowy aromat i smak.

Przepis: Zupa z cukinii

Kremowa zupa z prostych składników.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
3
Liczba kalorii
289 w każdej porcji

Składniki

  • 2 cukinie
  • 500 ml bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 pęczka koperku
  • 4 łyżki śmietany

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówCukinię pokrój w kostkę lub w plastry. Cebulę i czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj cukinię, masło i oregano. Smaż ok. 5 minut.
  2. Robienie zupyZalej cukinię bulionem i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładko i dodaj śmietanę. Podawaj z posiekanym koperkiem.

Jak podawać zupę z cukinii?

Zupa z cukinii daje wiele możliwości na atrakcyjne podanie. Dodatek koperku to tylko jedna z opcji. Zupa bardzo dobrze smakuje z chrupiącymi grzankami z chleba, można ją podać także z pokruszoną fetą lub żółtym tartym serem. Można ją posypać szczypiorkiem albo posiekaną natką pietruszki.

Zupę z cukinii możesz podać również z usmażonym na złoto plastrem boczku czy szynki, posypać prażonymi pestkami dyni, słonecznika albo ziarnami sezamu. Gotową zupę w talerzu warto skropić także odrobiną dobrej oliwy z oliwek, ja często wykorzystuję także olej lniany.

Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszne
Czytaj też:
Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach