Sycąca, smaczna, zdrowa, szybka, prosta i tania – wszystkie zalety tej zupy z cukinii można wymienić jednym tchem. Latem robię ją często, bo dorodne cukinie dostaję zawsze w prezencie od sąsiada działkowicza. Ale to jest także ten moment, kiedy cukinie na lokalnych bazarkach i w warzywniakach możecie kupić za grosze.
Jak zrobić krem z cukinii?
Zupa z cukinii to przesmażona z cebulką, czosnkiem i oregano cukinia, zmiksowana z bulionem. Ja wykorzystuję do zrobienia takiej zupy bulion warzywny, ale może to być także rosół drobiowy.
Zdarza się, że nie mam gotowego bulionu w domu, a nie chcę korzystać z kostek rosołowych. Wówczas do smażenia razem z cukinią dodaję odrobinę tartej marchewki, sporo tartej pietruszki i selera. Dodaję też liść laurowy i ziele angielskie. Potem postępuję jak w przepisie, a zamiast bulionem zalewam przesmażone warzywa wodą (nie zapomnij przed miksowaniem wyjąć liści laurowych i kulek ziela angielskiego).
Jeśli lubisz śródziemnomorskie smaki, do zupy oprócz oregano możesz dodać także garść liści świeżej bazylii (przed samym miksowaniem). To sprawi, że zyska wyjątkowy aromat i smak.
Przepis: Zupa z cukinii
Kremowa zupa z prostych składników.
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 3
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 2 cukinie
- 500 ml bulionu
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka koperku
- 4 łyżki śmietany
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówCukinię pokrój w kostkę lub w plastry. Cebulę i czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, smaż, aż cebula się zeszkli. Dodaj cukinię, masło i oregano. Smaż ok. 5 minut.
- Robienie zupyZalej cukinię bulionem i gotuj jeszcze ok. 10-15 minut, aż cukinia będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładko i dodaj śmietanę. Podawaj z posiekanym koperkiem.
Jak podawać zupę z cukinii?
Zupa z cukinii daje wiele możliwości na atrakcyjne podanie. Dodatek koperku to tylko jedna z opcji. Zupa bardzo dobrze smakuje z chrupiącymi grzankami z chleba, można ją podać także z pokruszoną fetą lub żółtym tartym serem. Można ją posypać szczypiorkiem albo posiekaną natką pietruszki.
Zupę z cukinii możesz podać również z usmażonym na złoto plastrem boczku czy szynki, posypać prażonymi pestkami dyni, słonecznika albo ziarnami sezamu. Gotową zupę w talerzu warto skropić także odrobiną dobrej oliwy z oliwek, ja często wykorzystuję także olej lniany.
Czytaj też:
Polacy dodają to do leczo, a psuje smak dania. Zrobiłam leczo z przepisu Roberta Makłowicza i wyszło pyszneCzytaj też:
Jogurtowe placki z cukinii to hit w moim domu. Dosłownie rozpływają się ustach