Cordon bleu to słynne szwajcarkie kotlety, tradycyjnie robione z cielęciny, ale dziś często również z drobiu. To panierowane kotlety z dodatkiem sera i szynki w środku. W naszej zapiekance z kurczaka niczego rozbijać nie trzeba, nie trzeba też nic panierować, bo wszystkie elementy dania lądują w naczyniu żaroodpornym.
Jak zrobić zapiekankę cordon bleu z kurczaka?
Tak naprawdę wystarczy wrzucić wszystko do naczynia żaroodpornego. My proponujemy jeszcze jeden prosty patent, który sprawi, że mięso nabierze wyjątkowego aromatu: to krótkie przesmażenie kurczaka z boczkiem. Dzięki tej wstępnej obróbce termicznej kurczaka nie musisz się martwić, że po zapieczeniu zostanie on surowy w środku.
Do zapiekanki użyj najlepiej serów typu cheddar czy gouda, ale może to być też mieszanka różnych żółtych serów. W naszym przepisie wykorzystujemy panierkę panko. Różni się ona od tradycyjnej bułki tartej tym, że ma grubszą teksturę. Panko kupisz bez problemu w większości marketów, ale też w sklepach z azjatycką żywnością.
Przepis: Zapiekanka z kurczaka
Sycąca zapiekanka cordon bleu.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Fusion
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 518 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 100 g szynki wędzonej
- 100 g wędzonego boczku
- 200 g tartego żółtego sera
- 1 łyżka śmietany
- 150 g panko
- sól, pieprz
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsKurczaka pokrój na kawałki, boczek i szynkę w kostkę. Wrzuć boczek na patelnię, a kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj kawałki kurczaka i smaż ok. 5 minut. W razie potrzeby dodaj na patelnię odrobinę masła lub oliwy. Dopraw solą i pieprzem.
- Robienie zapiekankiTarty ser wymieszaj ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem. Kurczaka z boczkiem i szynkę wymieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wyłóż masę serową i wszystko posyp panko. Na koniec zetrzyj zimne masło i posyp nim zapiekankę. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumieni.
Zapiekankę podawaj na obiad lub kolację. Można ją podać w towarzystwie ulubionej sałatki, chrupiącego pieczywa, ale też ziemniaków. Na drugi dzień zapiekankę można śmiało odgrzewać na patelni.
Inna wersja zapiekanki cordon bleu
Do zapiekanki z kurczaka w stylu cordon bleu możesz także dodać kawałki bułki. Wówczas pokrój lekko czerstwą bułkę w plastry, posmaruj je masłem niczym kanapki i ułóż (masłem do góry na warstwie sera). Bułka utworzy złocisty, chrupiący wierzch całej zapiekanki. Taka zapiekanka jest daniem sama w sobie, nie potrzeba już wówczas do niej serwować innych dodatków typu pieczywo czy ziemniaki. Można za to podać świeże warzywa, kiszonki lub dowolną lekką sałatkę.
Czytaj też:
Dwie przyprawy wystarczą, żeby zrobić genialne udka z kurczaka. Można je upiec albo usmażyćCzytaj też:
Znam patent na kotlety z delikatnym środkiem i genialnie chrupiącą panierką. To danie to hit