Dwie przyprawy wystarczą, żeby zrobić genialne udka z kurczaka. Można je upiec albo usmażyć

Dwie przyprawy wystarczą, żeby zrobić genialne udka z kurczaka. Można je upiec albo usmażyć

Dodano: 
Kurczak w papryce i curry
Kurczak w papryce i curry Źródło: Shutterstock / Nataliia Maksymenko
Nie trzeba żadnej skomplikowanej marynaty, aby zrobić rewelacyjne udka bądź pałki z kurczaka. Będą miały aromatyczną, chrupiącą i pełną smaku skórkę. Pieczone udka są idealne na obiad.

Sekretem tego pieczonego kurczaka jest bardzo prosta marynata z dwoma wyrazistymi przyprawami i solą. To kurczak z papryką i curry. Odpowiednio przygotowany ma rewelacyjną skórkę: złotą i chrupiącą.

Jak zrobić kurczaka z papryką i curry?

Nasz przepis to receptura na pieczone udka z papryką i curry. Ale możesz wykorzystać również same pałki albo skrzydełka z kurczaka (wówczas czas pieczenia będzie nieco krótszy). Kurczaki można od razu po zamarynowaniu wstawić do piekarnika, ale zdecydowanie polecamy, aby dać im czas na postanie w marynacie i nabranie smaku. Włóż je na co najmniej godzinę do lodówki, dopiero potem piecz.

Pieczone udka mogą być przyprawione papryką słodką albo ostrą. Może to być też mieszanka tych dwóch przypraw. Wszystko zależy od tego, jak ostre chcesz mieć mięso.

Przepis: Kurczak w papryce i curry

Prosty pomysł na kurczaka z chrupiącą i aromatyczną skórką.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
1 godz.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
1061 w każdej porcji

Składniki

  • 4 udka z kurczaka
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżki papryki słodkiej lub ostrej
  • 2 łyżki curry
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie kurczakówWymieszaj przyprawy z olejem i natrzyj całością udka. Włóż zamarynowane udka na godzinę do lodówki (w misce lub przełóż razem z marynatą do woreczka strunowego).
  2. Pieczenie kurczakówPrzełóż kurczaki razem z marynatą do naczynia żaroodpornego. Piecz udka przez co najmniej godzinę w temperaturze ok. 200 stopni. W czasie pieczenia możesz polać je sosem, który zbiera się na dnie naczynia lub spryskać wodą.

Rada: po połowie czasu pieczenia na wierzch udek możesz położyć kawałki masła – to sprawi, że mięso będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Kurczak z papryką z patelni

Jeśli masz zamarynowane w papryce i curry udka, pałki bądź skrzydełka, możesz je także przygotować na patelni. Najpierw rozgrzej na patelni lub w rondlu oliwę, ułóż na niej kurczaki i smaż na złoto z obu stron. Wlej resztę marynaty i duś kurczaki pod przykryciem do miękkości. Na koniec zdejmij pokrywkę i dosmaż mięso z obu stron, dzięki temu będzie miało chrupiącą skórkę.

Do czego pasują pieczone udka?

Kurczak z papryką i curry doskonale pasuje do tradycyjnego obiadu, czyli do ziemniaków i surówki (polecamy kiszona kapustę albo surówkę z marchewki). Ale można go podać także z ryżem albo z kaszą. Pieczone pałki czy skrzydełka będą też idealną przekąską imprezową. A jeśli zostaną ci takie kurczaki, na drugi dzień możesz obrać mięso z kości i wykorzystać jako farsz do tortilli lub dodać do sałatki.

Czytaj też:
Tą sałatką z pomidorów mogę się zajadać cały dzień. Sekretem jest zielony sos
Czytaj też:
W te plastry zawijam warzywa i ulubiony ser. Po 15 minutach w piekarniku mam pyszną przekąskę

Źródło: smaki.pl