Wystarczy wymieszać widelcem i usmażyć. Błyskawiczne placuszki waniliowe z trzech składników

Wystarczy wymieszać widelcem i usmażyć. Błyskawiczne placuszki waniliowe z trzech składników

Dodano: 
Placuszki waniliowe
Placuszki waniliowe Źródło:Shutterstock / Anna Shepulova
Błyskawiczne placuszki waniliowe to mój sposób na szybki deser albo posiłek na słodko. Składniki wystarczy wymieszać widelcem i usmażyć na złoto. Całość zajmuje kwadrans.

Te placuszki waniliowe każdego zachwycają delikatnością, mimo że nie ma w nich grama proszku do pieczenia i innych spulchniaczy. Sekretem jest dodatek waniliowego serka homogenizowanego.

Jak zrobić szybkie placuszki waniliowe?

Te błyskawiczne placuszki zrobisz z trzech prostych składników: jajek, serka homogenizowanego i mąki pszennej. Bardzo często w przepisach na podobne placki jest dodatek proszku do pieczenia i cukru. Ja oba te składniki pomijam. Serek sam w sobie jest słodki, a dzięki jajkom i dokładnemu, energicznemu mieszaniu ciasta, nabiera ono puszystości i placki wychodzą naprawdę rewelacyjne. Do tego typu deserów zawsze dodaję też szczyptę soli, która podkręca smak słodkich dań.

Z podanych proporcji wychodzi mi zwykle 12 niewielkich placków.

Przepis: Placuszki waniliowe

Błyskawiczne placki z serkiem homogenizowanym.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 waniliowy serek homogenizowany (150 g)
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaWszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj widelcem lub rózgą. Mieszaj energicznie, żeby składniki dobrze się połączyły, nie było grudek mąki, a ciasto było delikatnie puszyste.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Kładź na rozgrzany olej małe porcje ciasta i smaż placki z obu stron na złoto.

Placuszki waniliowe najbardziej lubię jeść z dodatkiem świeżych owoców: malin, truskawek, borówek albo bananów, w zależności o od tego, co akurat mam w kuchni. Świetnie smakują także podane z miodem albo dowolnym słodkim syropem. Można je także położyć na talerzu z porcją gęstego jogurtu naturalnego albo serka homogenizowanego. W wersji bardziej rozpustnej możesz posmarować je kremem czekoladowym albo polać słodką polewą z czekolady (rozpuść białą, mleczną lub gorzką czekoladę i dodaj do niej odrobinę masła lub śmietanki).

Ja zwykle smażę te placuszki waniliowe z serka homogenizowanego, kiedy mam ochotę na coś słodkiego i jem je jako deser. Ale nie jest to jedyna opcja. Nadają się także na posiłek na słodko: na przykład śniadanie albo kolację. Takie placki można też spakować i zabrać do szkoły, pracy albo na wycieczkę. Wówczas w osobny pojemnik można włożyć świeże owoce i pyszna, zdrowa przekąska, która doda energii i poprawi humor gotowa.

Czytaj też:
Czeskie placki ziemniaczane zaskakują smakiem. Sekretem są dwa dodatki
Czytaj też:
Wiosną robię racuchy z tym sezonowym przysmakiem. Wychodzą orzeźwiające i pyszne