Placuszki z serka wiejskiego kochają nie tylko dzieci. Słodki posiłek w pół godziny

Placuszki z serka wiejskiego kochają nie tylko dzieci. Słodki posiłek w pół godziny

Dodano: 
Placuszki z serka wiejskiego
Placuszki z serka wiejskiego Źródło:Shutterstock / ReaLiia
Serek wiejski kupisz dosłownie w każdym spożywczaku. Jest idealny na śniadanie, szybką przekąskę w ciągu dnia, ale nie tylko. Można z niego zrobić słodkie placuszki.

Ziarnista konsystencja i śmietankowy smak – tak można krótko opisać serek wiejski. Placuszki z serka wiejskiego to nietypowe wykorzystanie tego produktu, ale uwierzcie – są nie tylko łatwe i szybkie do zrobienia, ale też bardzo smaczne.

Jak zrobić placuszki z serka wiejskiego?

Wystarczy, że kupisz dowolny serek wiejski (małe opakowanie 200 g). Może to być serek zwykły, może być ze zmniejszoną zawartością tłuszczu, może być wysokobiałkowy. Nie ma to znaczenia. Do tego należy dodać najprostsze składniki, wymieszać i ciasto na placuszki gotowe.

Przepis: Placuszki z serka wiejskiego

Proste placuszki na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 opakowanie serka wiejskiego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykuj ciastoJajka lekko ubij z cukrem i ekstraktem z wanilii, dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i serek wiejski. Wymieszaj wszystkie składniki.
  2. Smaż placuszkiNa rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem kładź łyżką stołową niewielkie porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoto.

Czy w przepisie można pominąć dodatek proszku do pieczenia? Można, placuszki wyjdą bez proszku do pieczenia, jednak będą bardziej zbite. Można też ubić jajka z cukrem mikserem na jasną puszystą masę i dopiero dodać resztę składników – to nieco wydłuży czas przygotowania, ale da placuszkom więcej puszystości. Zamiast ekstraktu waniliowego można dodać do placków cukier wanilinowy lub inny smakowy dodatek, np. olejek migdałowy lub skórkę otartą z pomarańczy).

Placuszki można smażyć także na maśle klarowanym. Ważne, aby nie przesadzić z ilością tłuszczu na patelni (gotowe placki warto przez chwilę odsączyć na ręczniku papierowym).

Placuszki najlepiej podawać ciepłe, zaraz po usmażeniu, ale można je też zjeść na zimno i zabrać jako przekąskę do szkoły, pracy czy na wycieczkę.

Z czym jeść placuszki z serka wiejskiego?

Osobiście najbardziej lubię te placuszki posypane cukrem pudrem albo podane z kleksem jogurtu naturalnego. Ale możesz je podać również ze śmietaną, sosem czekoladowym, kremem orzechowym, domową konfiturą, doskonale smakują także podane ze świeżymi owocami (np. borówkami, malinami oraz bananami). W wersji bardzo deserowej można podać gorące placuszki z serka wiejskiego z gałką lodów waniliowych oraz bitą śmietaną.

Czytaj też:
Najlepsze racuchy drożdżowe z jabłkami z przepisu od babci Gieni. Smakują obłędnie i łatwo je zrobić
Czytaj też:
Puszysty chlebek chmurka z dwóch składników. Nie ma tu nawet grama mąki

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: smaki.pl