Biorę tuńczyka i jeszcze dwa składniki. Ta błyskawiczna sałatka smakuje każdemu

Biorę tuńczyka i jeszcze dwa składniki. Ta błyskawiczna sałatka smakuje każdemu

Dodano: 
Sałatka z tuńczyka
Sałatka z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Irina Rostokina
Jeśli masz ochotę na szybką przekąskę lub dobrą kolację to wystarczy, że masz w domu puszkę tuńczyka. Ja dodaję do niego dwa proste składniki i mam sałatkę, która znika równie szybko, jak została zrobiona.

Sałatka z tuńczyka to jedna z najpopularniejszych sałatek, ale można ją zrobić na wiele sposób. Popularne są sałatki z ryżem albo makaronem, ja najbardziej lubię ją w wersji z jajkiem i awokado. Te dodatki zwykle mam w domu, więc prostą sałatkę robię w kilka chwil.

Jak zrobić szybką sałatkę z tuńczyka?

Ja do swojej sałatki wykorzystuję najczęściej tuńczyka w sosie własnym, którego najpierw odsączam. Dodaję do niego jajko i awokado i robię najprostszy sos z majonezu i jogurtu.

Przepis: Sałatka z tuńczyka

Szybka sałatka z tuńczyka w puszce.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 awokado
  • 2 ugotowane jajka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składników i robienie sosuTuńczyka odsącz z zalewy, jajka i awokado pokrój w kostkę. Z majonezu, jogurtu, musztardy zrób sos, dopraw solą i pieprzem. W misce wymieszaj składniki na sałatkę z sosem.

To podstawowy przepis na sałatkę z tuńczyka, ale możesz go modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w domu. Aby dodać sałatce chrupkości, możesz dorzucić do niej dwie gałązki pokrojonego selera naciowego. Świetnie pasuje tu także czerwona cebula, która jednocześnie doda sałatce koloru. Na tej samej zasadzie możesz dodać do tego zestawu drobno posiekaną kolorową paprykę, ciekawą opcją będzie też dodanie pokrojonej w cieniutkie paseczki marchewki. Osobiście lubię też dorzucić do takiej sałatki garść zieleniny, np. posiekanej natki pietruszki albo koperku czy kolendry.

Eksperymentować też warto z samym sosem. W przepisie podałam wersję z musztardą, ale nie jest to jedyna możliwość: Do sosu możesz dodać także:

  • posiekaną kolendrę, sok z limonki i skórkę otartą z limonki (bardzo polecam tę wersję),
  • 1/2 łyżeczki musztardy i przeciśnięty przez praskę czosnek,
  • bazyliowe pesto i posiekane prażone orzechy włoskie,
  • sok z cytryny i skórkę otartą z cytryny,
  • posiekaną papryczkę chilli, kolendrę i sok z limonki.

Sałatka z tuńczykiem jest dobrym posiłkiem na śniadanie, kolację, ale też jako pożywna przekąska do pracy. Do sałatki z tego przepisu możesz też dorzucić szklankę makaronu, aby uzyskać jeszcze bardziej sycące danie.

Czytaj też:
Najlepszy makaron z tuńczykiem. Moi goście zawsze proszą o to danie
Czytaj też:
Lekka i sycąca sałatka z tuńczykiem i jajkiem. Efekt WOW zapewnia orzeźwiający dressing