Zapomnij o papce z dzieciństwa. Tym szpinakiem w śmietanie będziesz się zajadać

Zapomnij o papce z dzieciństwa. Tym szpinakiem w śmietanie będziesz się zajadać

Dodano: 
Szpinak w sosie śmietanowym
Szpinak w sosie śmietanowym Źródło: Shutterstock / VICUSCHKA
Szpinak większość z nas pamięta z dzieciństwa. Serwowany na stołówkach szkolnych miał postać zgniłozielonej papki, której nie miało się ochoty jeść. Dziś szpinak znów jest popularny, a smakuje obłędnie.

Niektórym mało apetyczny szpinak na dobre zapadł w pamięci. Na tyle się do niego zniechęcili, że nie chcą dziś o nim słyszeć. Jednak warto przełamać tę niechęć i spróbować szpinaku w nowej odsłonie. To liściaste warzywo naprawdę potrafi smakować, zwłaszcza jeśli poda się je w sosie śmietanowym.

Czy szpinak jest zdrowy?

Kiedyś jedzenie papkowatego szpinaku uzasadniało się tym, że jest bardzo zdrowy, bo zawiera mnóstwo żelaza. Potem jednak wyszła na jaw mała pomyłka, która nieco odebrała szpinakowi jego legendarną wartość odżywczą. Otóż okazało się, że nie zawiera on 36 mg żelaza w 100 g, a jedynie 3,6 mg. Ktoś zwyczajnie pominął przecinek, a nas prześladowano jedzeniem szpinaku.

Jednak nawet pomijając ten fakt, trzeba przyznać, że szpinak rzeczywiście zawiera dużo cennych składników. Żelaza ma sporo, jak na warzywo, jednak jest to słabo przyswajalna forma tego składnika. Szpinak trzeba jednak cenić za wysoką zawartość kwasu foliowego, który ma duże znaczenie dla kobiet w ciąży. Szpinak jest też bogaty w witaminę K oraz w beta-karoten, który w naszym organizmie jest przekształcany w witaminę A. Z tego powodu warzywo to ma działanie antynowotworowe, przeciwzapalne, dobrze wpływa na wzrok i wzrost.

Jak przygotować szpinak w sosie śmietanowym?

Do przygotowania szpinaku w sosie śmietanowym najlepiej użyć świeżych liści szpinaku. Można je kupić przez cały rok niemal w każdym większym sklepie. Zwykle leży w foliowych torebkach, obok sałaty. Możecie też sięgnąć po szpinak mrożony w liściach.

Przepis: Szpinak w sosie śmietanowym

Szpinak duszony w śmietanie

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
310 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g świeżych liści szpinaku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 150 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie cebuliCebulę obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na patelni z masłem. Duś ją na małym ogniu, aż będzie miękka.
  2. Duszenie szpinakuLiście szpinaku opłucz, osącz, dodaj do cebuli na patelni. Przesmaż często mieszając. Oprósz go solą i pieprzem, a gdy straci jędrność, dodaj do niego śmietankę i przeciśnięte ząbki czosnku. Duś 5 minut, dopraw do smaku.

Wskazówka: Tak przygotowany szpinak w sosie śmietanowym można zjeść na przekąskę, podać do obiadu lub zaserwować z makaronem, jako danie obiadowe.

Do czego jeszcze można wykorzystać szpinak?

Świeże liście szpinaku warto dodawać do sałatek i smoothie. Doskonale komponuje się z jajkiem, pomidorem, awokado, świeżym ogórkiem, orzechami i serami. Można też przygotować jajecznicę ze szpinakiem, a także robić z niego farsze np. do naleśników, pierogów czy mięs. Podduszony szpinak doskonale wygląda i smakuje na wytrawnej tarcie, można nim też urozmaicać zapiekanki, zupy, potrawy jednogarnkowe czy risotto.

Czytaj też:
Ta kapusta zasmażana to idealny dodatek do schabowych. Z talerzy znika przed kotletami
Czytaj też:
Doprawiam buraczki na ciepło tymi dwoma dodatkami. Znikają z talerzy wcześniej niż mięso