Pieczona owsianka to wspaniały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Połączenie delikatnego smaku płatków owsianych na mleku z wyrazistymi letnimi owocami, chrupiącymi orzechami i wirówkami kokosowymi nie od razu spodobało się moim bliskim. Gdy jednak spróbowali dania, zmienili zdanie. Chwalili smak i prosili o dokładki. Wyraźnie też się najedli, bo do czasu obiadu nikt nie wracał głodny do kuchni. Teraz regularnie wracamy do tego przysmaku, a ja mam wrażenie, że wszyscy jesteśmy zdrowsi.
Owsianka z piekarnika jest bardzo zdrowa
Gotowanie owsianki z owocami może się źle kojarzyć. Efektem często jest mało apetyczna papka, której zjedzenie nie dla każdego będzie przyjemne. Warto jednak pokusić się po przygotowanie dania w piekarniku, bo będzie wyglądało o wiele lepiej. Przy okazji dostarczy mnóstwa cennych składników odżywczych.
Pieczona owsianka zawiera sporo błonnika — pochodzącego zarówno z płatków owsianych i z owoców — oraz białka, którego dostarczają orzechy i mleko. Takie śniadanie to także źródło cennych tłuszczy nienasyconych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę serca. Płatki owsiane stanowiące jej bazę są też bogate w witaminy z grupy B — substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego — a także witaminy E, która wykazuje działanie antyoksydacyjne.
W mojej odsłonie słodkiej potrawy znajdą się owoce jagodowe, które dostarczą szeregu dodatkowych witamin i przeciwutleniaczy. Latem korzystam ze świeżych, kupionych na bazarku. Gdy natomiast robi się chłodniej, posiłkuję się mrożonkami. Zawierają niemal tyle samo dobroczynnych składników, co świeże, a miło wrócić myślami do ciepłych dni, gdy za oknem pogoda się pogarsza. Na początek dnia przyda się sycące śniadanie, które dostarcza wszystkich trzech makroskładników, czyli białka, tłuszczu i węglowodanów.
Jak zrobić pieczona owsiankę z owocami?
Przygotowanie owsianki z piekarnika jest banalne. Mieszam ze sobą orzechy, płatki owsiane i wiórki kokosowe i większą część owoców. Wrzucam je do naczynia żaroodpornego, zalewam masą mleczno-jajeczną z dodatkiem miodu i posypują resztą świeżych jagód. W takiej postaci piekę. Zrobienie wiec zajmuje moment, a resztę pracy wykonuje czas.
Przepis: Pieczona owsianka z owocami jagodowymi i orzechami
Pyszna owsianka z jagodami i porzeczkami przyrządzana w piekarniku zachwyci twoją rodzinę.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 287 w każdej porcji
Składniki
- 100 g płatków owsianych
- 30 g migdałów
- 40 g orzechów włoskich
- 30 g wiórków kokosowych
- 375 ml mleka
- 1 duże jajko
- 3 łyżeczki miodu
- 100 g czerwonych porzeczek
- 150 g jagód
Sposób przygotowania
- Uszykowanie owoców i suchych składnikówOwoce umyj i osusz. Orzechy włoskie i migdały posiekaj. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione orzechy wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj 2/3 porcji owoców. Połącz.
- Pieczenie owsiankiFormę żaroodporną posmaruj masłem. Przesyp uszykowane suche produkty. W misce po nich umieść mleko. Dodaj do niego miód i wbij jajko. Całość dobrze roztrzep rózgą, a następnie przenieś do formy. Wierzch tak przygotowanej owsianki udekoruj resztą owoców. Piecz przez 35-40 minut.
Jak podawać owsiankę z piekarnika?
Serwowanie sycącego śniadania na ciepło to najlepsza opcja. Możesz też zrobić pieczoną owsiankę na kolację, podwieczorek, a nawet podać jako deser. W tej ostatniej opcji nic nie stoi na przeszkodzie, by zagościła talerzu wraz z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Goście na pewno się zachwycą takim zdrowym przysmakiem.
Czytaj też:
Płatki owsiane zalewam na noc, a rano robię z nich pyszne, letnie śniadanie. Pokochasz ten przepisCzytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka