Gdy po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę z owsianki, rodzina się dziwiła. Teraz często proszą o ten przysmak

Gdy po raz pierwszy zrobiłam zapiekankę z owsianki, rodzina się dziwiła. Teraz często proszą o ten przysmak

Dodano: 
Pieczona owsianka z owocami jagodowymi i orzechami
Pieczona owsianka z owocami jagodowymi i orzechami Źródło: Shutterstock / RomanaMart
Pieczona owsianka skradła podniebienia mojej rodziny od pierwszego kęsa. Robi się ją szybko, a większość pracy i tak wykonuje... czas. Musisz spróbować tego sycącego śniadania.

Pieczona owsianka to wspaniały pomysł na pyszne i pożywne śniadanie. Połączenie delikatnego smaku płatków owsianych na mleku z wyrazistymi letnimi owocami, chrupiącymi orzechami i wirówkami kokosowymi nie od razu spodobało się moim bliskim. Gdy jednak spróbowali dania, zmienili zdanie. Chwalili smak i prosili o dokładki. Wyraźnie też się najedli, bo do czasu obiadu nikt nie wracał głodny do kuchni. Teraz regularnie wracamy do tego przysmaku, a ja mam wrażenie, że wszyscy jesteśmy zdrowsi.

Owsianka z piekarnika jest bardzo zdrowa

Gotowanie owsianki z owocami może się źle kojarzyć. Efektem często jest mało apetyczna papka, której zjedzenie nie dla każdego będzie przyjemne. Warto jednak pokusić się po przygotowanie dania w piekarniku, bo będzie wyglądało o wiele lepiej. Przy okazji dostarczy mnóstwa cennych składników odżywczych.

Pieczona owsianka zawiera sporo błonnika — pochodzącego zarówno z płatków owsianych i z owoców — oraz białka, którego dostarczają orzechy i mleko. Takie śniadanie to także źródło cennych tłuszczy nienasyconych, które obniżają poziom tzw. złego cholesterolu i korzystnie wpływają na pracę serca. Płatki owsiane stanowiące jej bazę są też bogate w witaminy z grupy B — substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego — a także witaminy E, która wykazuje działanie antyoksydacyjne.

W mojej odsłonie słodkiej potrawy znajdą się owoce jagodowe, które dostarczą szeregu dodatkowych witamin i przeciwutleniaczy. Latem korzystam ze świeżych, kupionych na bazarku. Gdy natomiast robi się chłodniej, posiłkuję się mrożonkami. Zawierają niemal tyle samo dobroczynnych składników, co świeże, a miło wrócić myślami do ciepłych dni, gdy za oknem pogoda się pogarsza. Na początek dnia przyda się sycące śniadanie, które dostarcza wszystkich trzech makroskładników, czyli białka, tłuszczu i węglowodanów.

Jak zrobić pieczona owsiankę z owocami?

Przygotowanie owsianki z piekarnika jest banalne. Mieszam ze sobą orzechy, płatki owsiane i wiórki kokosowe i większą część owoców. Wrzucam je do naczynia żaroodpornego, zalewam masą mleczno-jajeczną z dodatkiem miodu i posypują resztą świeżych jagód. W takiej postaci piekę. Zrobienie wiec zajmuje moment, a resztę pracy wykonuje czas.

Przepis: Pieczona owsianka z owocami jagodowymi i orzechami

Pyszna owsianka z jagodami i porzeczkami przyrządzana w piekarniku zachwyci twoją rodzinę.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
287 w każdej porcji

Składniki

  • 100 g płatków owsianych
  • 30 g migdałów
  • 40 g orzechów włoskich
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 375 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 3 łyżeczki miodu
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • 150 g jagód

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie owoców i suchych składnikówOwoce umyj i osusz. Orzechy włoskie i migdały posiekaj. Płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz rozdrobnione orzechy wsyp do dużej miski i wymieszaj. Dodaj 2/3 porcji owoców. Połącz.
  2. Pieczenie owsiankiFormę żaroodporną posmaruj masłem. Przesyp uszykowane suche produkty. W misce po nich umieść mleko. Dodaj do niego miód i wbij jajko. Całość dobrze roztrzep rózgą, a następnie przenieś do formy. Wierzch tak przygotowanej owsianki udekoruj resztą owoców. Piecz przez 35-40 minut.

Jak podawać owsiankę z piekarnika?

Serwowanie sycącego śniadania na ciepło to najlepsza opcja. Możesz też zrobić pieczoną owsiankę na kolację, podwieczorek, a nawet podać jako deser. W tej ostatniej opcji nic nie stoi na przeszkodzie, by zagościła talerzu wraz z lodami waniliowymi czy bitą śmietaną. Goście na pewno się zachwycą takim zdrowym przysmakiem.

Czytaj też:
Płatki owsiane zalewam na noc, a rano robię z nich pyszne, letnie śniadanie. Pokochasz ten przepis
Czytaj też:
To najzdrowsza wersja owsianki. Do płatków dodaj te małe ziarenka