Robię je bez drożdży w 30 minut. Te bułeczki znikają, zanim zdążę je wyjąć z piekarnika

Robię je bez drożdży w 30 minut. Te bułeczki znikają, zanim zdążę je wyjąć z piekarnika

Dodano: 
Domowe bułki
Domowe bułki Źródło: Shutterstock / nndrln
Gdy pierwszy raz je podałem, zniknęły szybciej niż się spodziewałem. Delikatne, puszyste, a do tego gotowe w mgnieniu oka. Od tej pory goszczą u nas regularnie.

Pamiętam, jak pewnego poranka znajomi podali mi do śniadania jeszcze ciepłe bułeczki. Były chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku. Ku mojemu zdziwieniu nie zawierały drożdży – ich sekretem była maślanka i odrobina proszku do pieczenia. Ten przepis stał się dla mnie wybawieniem, gdy nie mam czasu, a chcę zjeść coś świeżego i domowego. Dziś to jedna z moich ulubionych receptur na szybkie pieczywo.

Jak zrobić domowe bułki z maślanką?

Do pieczenia bułek najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, która zapewnia odpowiednią strukturę i puszystość wypieku. Można też wybrać mąkę orkiszową, nadającą delikatny, lekko orzechowy smak, lub pełnoziarnistą, jeśli priorytetem jest bardziej wyrazisty charakter i dodatkowe wartości odżywcze.

Przy każdych wypiekach ważne jest przesianie mąki i innych sypkich składników zanim dodasz je do tych mokrych. Dzięki temu ciasto zyskuje lekką, puszystą strukturę, a wszystkie składniki lepiej się łączą. Usuwane są też ewentualne grudki, a powietrze wtłaczane podczas przesiewania sprawia, że wypieki stają się bardziej delikatne i równomiernie rosną w piekarniku.

Przepis: Chrupiące bułki na maślance

Ten sposób na bułki to ratunek o poranku. Będziesz robić je regularnie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
165 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mąki
  • 300 ml maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 40 ml oleju

Sposób przygotowania

  1. Mieszanie składnikówW misce wymieszaj jajka, maślankę i olej, aż składniki dobrze się połączą.Dodaj proszek do pieczenia, cukier i sól, a następnie stopniowo dodawaj mokre składniki, mieszając całość na jednolite, gęste ciasto.
  2. Formowanie i przygotowanie do pieczeniaUformuj bułeczki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Natnij każdą w dwóch miejscach.
  3. PieczeniePiecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż bułeczki nabiorą złocistego koloru i będą sprężyste w dotyku. Po upieczeniu warto chwilę odczekać, by ostygły i nabrały idealnej struktury.

Co dodać do domowych bułek?

Domowe bułki można wzbogacić na wiele sposobów, zarówno przez posypki na wierzchu, jak i dodatki do środka ciasta.

Posypki:

  • Sezam – dodaje delikatnej chrupkości i lekko orzechowego smaku.
  • Mak – klasyczny dodatek, który podkreśla strukturę bułek.
  • Słonecznik, dynia, siemię lniane – ziarna nie tylko poprawiają smak, ale też dodają wartości odżywczych.
  • Gruboziarnista sól – świetny wybór do bułek w stylu precli, nadaje wyrazistego smaku.
  • Ser – starty parmezan lub cheddar na wierzchu sprawi, że bułki będą bardziej aromatyczne.

Dodatki do środka:

  • Oliwki lub suszone pomidory – świetnie komponują się z bułkami o bardziej wytrawnym charakterze.
  • Zioła – rozmaryn, tymianek, bazylia czy oregano dodadzą głębi smaku.
  • Ser – kawałki mozzarelli lub feta w środku sprawią, że bułki będą bardziej soczyste.
  • Pieczona cebula lub czosnek – lekko karmelizowane, dodają słodkiej nuty i intensywnego aromatu.
  • Boczek lub szynka – drobno pokrojone kawałki nadają bułkom ciekawy, wyrazisty smak.
  • Nasiona i orzechy – dodają chrupkości i wzbogacają wartości odżywcze wypieku.

Czytaj też:
Błyskawiczne bułeczki, które ratują dzień. Zawsze jest ich za mało
Czytaj też:
Ciasto na te domowe bajgle robię z twarogu. Wychodzą miękkie i bardzo pożywne