Lane kluski, które robiła mi mama. Ten smak dzieciństwa odtwarzam dziś w 15 minut

Lane kluski, które robiła mi mama. Ten smak dzieciństwa odtwarzam dziś w 15 minut

Dodano: 
Lane kluski
Lane kluski Źródło: Shutterstock / Robson90
Lane kluski na mleku to idealne śniadanie – szybkie w przygotowaniu, pożywne, a przy tym z nutą domowego ciepła. To jedno z tych dań, które przywołują wspomnienia rodzinnych poranków.

W dzieciństwie miałem okazję spróbować klusek w różnych odsłonach, ale lane kluski na mleku zawsze były moimi ulubionymi. Mam wrażenie, że mama potrafiła je przygotować niemal na zawołanie – kilka szybkich ruchów łyżką w misce, podczas gdy mleko już zaczynało się gotować. Dziś doskonale rozumiem, że praktyka czyni mistrza, a moja mama jest mistrzynią w sztuce przyrządzania tych prostych, ale wyjątkowych klusek.

Jak zrobić kluski lane na mleku?

Przygotowując to danie, stoisz przed kluczowym wyborem – wolisz smak słodki czy słony? W przepisie skupiłem się na słodkiej wersji. Są jednak osoby, które preferują śniadania w wersji wytrawnej. W takim przypadku zamiast słodzić mleko na koniec, wystarczy je lekko posolić.

Podczas gotowania mleka pamiętaj o regularnym mieszaniu – to nie tylko zapobiegnie jego przypaleniu, ale także pozwoli na równomierne podgrzanie. Aby jeszcze bardziej zmniejszyć ryzyko przypalenia, możesz dodać około 100 ml wody. Dla wzbogacenia smaku oraz nadania potrawie aksamitnej konsystencji warto dorzucić łyżeczkę masła. Dzięki tym prostym trikom Twoje kluski na mleku będą zawsze idealne.

Przepis: Kluski lane na mleku

Łatwe śniadanie, które zrobisz w kwadrans. Jest proste, pożywne i smaczne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
169 w każdej porcji

Składniki

  • 1 jajko
  • 20 g mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 l mleka
  • 10 g cukru

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW miseczce dokładnie wymieszaj jajko, mąkę i sól, aby uzyskać gładką masę.
  2. Gotowanie klusekZagotuj mleko w rondelku, następnie cienkim strumieniem wlewaj masę jajeczno-mączną, jednocześnie mieszając, aby utworzyły się kluski. Gotuj na małym ogniu przez około 3 minuty.
  3. Wykończenie daniaWsyp cukier do mleka z kluskami, wymieszaj całość i podawaj na ciepło.

Co dodać do klusek lanych na mleku?

Lane kluski na mleku możesz urozmaicić na wiele sposobów – wszystko zależy od gustu i tego, czy wolisz słodką, czy słoną wersję. Oto kilka propozycji:

Wersja słodka lanych klusek:

  • Owoce: świeże lub suszone, np. truskawki, jagody, banan, rodzynki.
  • Przyprawy: szczypta cynamonu, wanilii albo odrobina kakao.
  • Syropy: miodowy, klonowy lub owocowy.
  • Posypki: starta czekolada deserowa, wiórki kokosowe, granola.
  • Dodatki kremowe: jogurt naturalny, grecki albo serek mascarpone.

Wersja słona klusek lanych:

  • Warzywa: Podsmażone pomidory, pieczarki lub cukinia.
  • Przyprawy: Pieprz, papryka wędzona, zioła, np. szczypiorek czy koperek.
  • Ser: Tarty parmezan, feta lub pokruszony twaróg.
  • Mięso: Podsmażony boczek, kiełbasa lub szynka.

Czytaj też:
Uwielbiam kluski, ale to połączenie jest obłędne. Zobacz, jak zrobić tradycyjne szpecle ze szpinakiem
Czytaj też:
Ta zupa mleczna jest nadzwyczaj zdrowa. Wszystko dzięki jesiennemu dodatkowi