To wyborne śniadanie zjesz bez wychodzenia z domu. Kosztuje grosze, a wygląda, jak z restauracji

To wyborne śniadanie zjesz bez wychodzenia z domu. Kosztuje grosze, a wygląda, jak z restauracji

Dodano: 
Pożywny omlet
Pożywny omlet Źródło: Shutterstock / _iuliia_n
Macie ochotę na pyszne, zdrowe śniadanie? Jest w zasięgu waszych rąk. Wystarczy tylko sięgnąć po patelnię, jajka i trzy dodatki. Za taki specjał w restauracji trzeba zapłacić krocie, a sami zrobicie go za grosze.

Jajeczne śniadanie jest jednym z najlepszych, jakie możecie zjeść. Dostarcza wielu składników odżywczych, a przy tym jest bardzo smaczne. Ma też tę zaletę, że robi się je łatwo i szybko. Oto pyszny dowód w postaci kolorowego omleta. Wygląda niezwykle apetycznie, a jest jednym z tańszych dań śniadaniowych.

Czym się różni omlet od jajecznicy?

Jajecznica i omlet to dwa dania śniadaniowe przyrządzane z jajek. Oba robi się z rozkłóconych jajek i wylewa na patelnię. Tu jednak kończy się ich podobieństwo. Jajecznicę trzeba bowiem mieszać w czasie smażenia, dzięki czemu będzie aksamitna. Omlet nie wymaga zaś mieszania. Można jedynie nieco unieść jego brzegi, by płynna masa spłynęła pod spód i szybciej się ścięła. Poza tym omlet smaży się na większym ogniu, niż jajecznicę. Dzięki temu on jest chrupiący, a ona kremowa.

Jak zrobić kolorowy omlet?

Ten omlet jest smaczny i kolorowy dzięki naturalnym dodatkom. Są to warzywa i pieczarki, które najpierw należy rozdrobnić i podsmażyć, a potem zalać masą jajeczną. Całość smaży się na średnim ogniu, aż do ścięcia jajecznej masy. Omlet można dodatkowo posypać startym, żółtym serem, ale nie jest to konieczne, bo i bez niego smakuje wspaniale.

Przepis: Kolorowy omlet

Omlet z dodatkiem pieczarek, papryki i szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
290

Składniki

  • 2-3 pieczarki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • 30 g świeżego szpinaku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki do posypania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówSzpinak opłucz, osusz. Paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na patelni podsmaż pieczarki, dodaj paprykę, chwilę ją przesmaż, całość podduś.
  2. Smażenie omletuJajka wybij do miski, rozkłóć je z mlekiem, solą i pieprzem. Wymieszaj z liśćmi szpinaku. Przygotowaną masę wylej na podsmażane składniki, znajdujące się na patelni. Omlet smaż do czasu, aż jajka się zetną. Posyp go natką pietruszki.

Te dodatki też pasują do omleta

Omlet z dodatkiem pieczarek, papryki i szpinaku wygląda i smakuje świetnie. Jeśli jednak nie macie, któregoś z tych składników, bez problemu możecie go zastąpić innym. Zamiast pieczarek doskonale sprawdzą się boczniaki czy bakłażan. Paprykę możecie zastąpić pomidorem, a szpinak cukinią.

Czytaj też:
Do jajecznicy dodaj łyżkę popularnego sosu. Wyjdzie smaczna i sycąca, jak nigdy
Czytaj też:
Do jajecznicy dodaję dwa nieoczywiste produkty. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza