Do jajecznicy dodaję dwa nieoczywiste produkty. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza

Do jajecznicy dodaję dwa nieoczywiste produkty. Robi się o wiele zdrowsza i smaczniejsza

Dodano: 
Jajecznica
Jajecznica Źródło: Shutterstock / Colin Hui
Jajecznica to w wielu domach najpopularniejsze śniadanie. Robi się ją szybko i jest bardzo pożywna. W bardzo prosty sposób można ją jeszcze ulepszyć i uczynić o wiele zdrowszą. Wystarczy dorzucić dwa dodatki.

Najszybszą jajecznicę da się przygotować w 5 minut. Tyle czasu każdy znajdzie przed wyjściem do pracy. A zważywszy, że takie śniadanie jest smaczne i pożywne, nic dziwnego, że często gości na naszych stołach. Jajecznicę najczęściej wzbogacamy szynką lub boczkiem. Są jednak o wiele zdrowsze składniki, które raz-dwa można do niej dodać.

Najlepsze dodatki do jajecznicy

Choć do jajecznicy pasuje wiele dodatków, to najlepiej dorzucić takie, które podnoszą jej wartość odżywczą. Dodatek boczku czy szynki zwiększa kaloryczność potrawy i podobnie jak jajka, dostarcza sporo białka. Lepiej więc zamiast po wędlinę sięgnąć po inne produkty. Dobrymi dodatkami będą warzywa i zielenina, np.: pomidor, papryka, jarmuż, szpinak, awokado, natka pietruszki, szczypiorek. Wraz z nimi nasz organizm otrzyma porcję witamin, soli mineralnych i błonnika. Smak tej prostej potrawy warto podkręcić przyprawami, np. wędzoną papryką, kurkumą, ziołami.

Jak zrobić jajecznicę z kurkumą i szpinakiem?

Moim ostatnim odkryciem jest jajecznica z kurkumą i szpinakiem. Pierwszy składnik ostatnio jest bardzo popularny ze względu na walory lecznicze. Barwi też potrawy na intensywnie żółty kolor. Jeśli doda się ją z umiarem, może być niemal niewyczuwalna w potrawie, a zrobi swoje. Szpinak zaś sprawia, że jajecznica wygląda niezwykle apetycznie i też robi się zdrowsza.

Przepis: Jajecznica z kurkumą i szpinakiem

Kolorowa i zdrowa jajecznica z niskokalorycznymi dodatkami

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
2 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
180 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 łyżka mleka
  • spora szczypta kurkumy
  • sól, pieprz
  • 30 g liści szpinaku
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówJajka wybij do miski. Dodaj mleko, kurkumę, trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Szpinak opłucz, osusz, dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.
  2. Smażenie jajecznicyNa patelni rozgrzej olej. Wylej masę jajeczną ze szpinakiem. Smaż ją na średnim ogniu cały czas mieszając. Gdy jajka lekko się zetną, nałóż jajecznicę na talerze.

Dlaczego warto sięgnąć po kurkumę i szpinak?

Kurkuma to przyprawa, która ma silne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Zwiększa też naszą odporność i wspomaga pracę układu trawiennego. Szpinak zaś, jako warzywo zielone stanowi bardzo dobre źródło beta-karotenu, który nasz organizm przetwarza na witaminę A. Poza tym dostarcza nam kwasu foliowego i magnezu, które dobrze wpływają na układ nerwowy. Zawarty w nim potas jest korzystny dla serca i układu krążenia.

Czytaj też:
Ta jajecznica jest pyszna i bardzo zdrowa. Gdy raz spróbujesz, oniemiejesz z zachwytu
Czytaj też:
Do jajek dodaję ulubiony serek. Jajecznica nigdy nie była tak pożywna i kremowa