Jajka i grzyby to dla mnie idealne połączenie: pełne smaków, sycące i po prostu pyszne. Poza sezonem na aromatyczne kurki, delikatne borowiki czy pyszne opieńki, do jajek najczęściej dorzucam boczniaki, które są dostępne w sklepach przez cały rok. Jajecznica z boczniakami to danie szybkie i doskonałe na pożywne śniadanie.
Jak zrobić jajecznicę z boczniakami?
Jajecznica z boczniakami, jaką najczęściej robię, to jajecznica z cebulką i grzybami. Najpierw podsmażam cebulę i pokrojone w paski boczniaki na oliwie i maśle, a na koniec dodaję na patelnię jajka. Ja lubię jajecznicę dobrze ściętą, ale stopień wysmażenia jajek zależy oczywiście od indywidualnych preferencji.
Przepis: Jajecznica z boczniakami
Jajka smażone z grzybami.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 319 w każdej porcji
Składniki
- 4 jajka
- 1 mała cebula
- 2 boczniaki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie grzybówCebule pokrój i wrzuć na rozgrzaną na patelni oliwę. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj masło, smaż minutę. Pokrój grzyby i dorzuć do cebuli, smaż, co jakiś czas mieszając, aż grzyby zaczną leciutko się rumienić.
- Robienie jajecznicyDo grzybów wbij jajka, dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż, aż jajka się zetną. Podawaj od razu.
Gotową jajecznicę można (i warto) posypać sporą ilością świeżego, drobno posiekanego szczypiorku. Jajecznicę należy podawać od razu. Doskonale smakuje z kromką pełnoziarnistego pieczywa, pszenną bułeczką, grzankami lub tostami.
Inne pomysły na jajka z boczniakami
Na przesmażonej cebuli z grzybami można zrobić również genialne jajka sadzone. Wówczas na usmażone grzyby wystarczy wbić jajka i trzymać na patelni, aż się zetną. Takie jajka są rewelacyjną bazą bezmięsnego obiadu. Można je podać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką.
Samą jajecznicę z boczniakami również można urozmaicać innymi dodatkami. Jeśli masz akurat w domu szpinak, dorzuć do grzybów i cebuli także garść zielonych liści. Ja lubię do jajecznicy dołożyć też coś kolorowego i niekoniecznie musi to być zawsze zielenina. Na patelnię można wrzucić nap. pokrojoną w kostkę lub paseczki kolorową paprykę, ale też seler naciowy czy czerwoną cebulę zamiast białej.
Czytaj też:
Do jajek dodaję ulubiony serek. Jajecznica nigdy nie była tak pożywna i kremowaCzytaj też:
Weź trzy jajka i zdrowe warzywo. To wystarczy, aby zrobić genialne śniadanie