Nas zaskakuje, a Amerykanie się nim zajadają. Oryginalny pomysł na pyszne, pożywne śniadanie

Nas zaskakuje, a Amerykanie się nim zajadają. Oryginalny pomysł na pyszne, pożywne śniadanie

Dodano: 
Tosty w amerykańskim stylu
Tosty w amerykańskim stylu Źródło: Shutterstock / Nina Firsova
Jeśli jesteście już nieco znudzeni jajecznicą i parówkami na śniadanie, czas przetestować oryginalny przysmak. Do jego przygotowania potrzebne jest pieczywo tostowe i kilka pożywnych dodatków. Ten specjał uwielbiają Amerykanie, może i was zachwyci.

Repertuar dań obiadowych mamy zwykle dość duży. Gorzej nieco wyglądają propozycje śniadaniowe. Zazwyczaj sięgamy wtedy po kanapki, jajka lub parówki. Dlatego dziś mam dla was ciekawą propozycję prosto z Ameryki. Będą to tosty z zaskakującymi dodatkami, które jednak jako całość są bardzo smaczne.

Z jakiego pieczywa zrobić tosty?

Tosty zwykle robi się z pieczywa tostowego. Można jednak na nie przeznaczyć bułkę lub pszenny chleb. Dobrze by pieczywo nie było zbyt świeże, bo będziemy obtaczać je w jajku i wtedy łatwo może się rozpaść. Jest to więc świetna okazja do wykorzystania pieczywa, które zostało wam po świętach. Za sprawą masy jajecznej chleb czy bułki odzyskają miękkość i nabiorą przyjemnej chrupkości.

Jak robić słodkie tosty z boczkiem?

Przygotowanie słodkich tostów z boczkiem polega na usmażeniu pieczywa w masie jajecznej, a potem podaniu ich z kilkoma dodatkami. Stanowią dość zaskakujące połączenie, bo są to: plastry banana, zrumieniony boczek wędzony i syrop klonowy. To śniadanie jest pyszne i sycące.

Przepis: Amerykańskie tosty

Pożywne tosty z bananem, smażonym boczkiem i syropem klonowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
575 w każdej porcji

Składniki

  • 4 kromki czerstwego pieczywa tostowego
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 1 dojrzały banan
  • syrop klonowy do polania

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówW głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni zrumień plastry boczku. Banan obierz, pokrój z ukosa w grubsze plastry.
  2. Smażenie tostówKromki pieczywa obtocz z dwóch stron w masie jajeczno-mlecznej. Kładź je na patelni ze średnio rozgrzanym masłem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
  3. Podawanie tostówNa dwóch talerzach połóż po dwie kromki usmażonych tostów. Na każdej kromce połóż plasterki banana i boczek. Całość dość obficie polej syropem klonowym.

Amerykańskie tosty – kilka wskazówek

Oto, na co należy zwrócić uwagę, by tosty wyszły smaczne i chrupiące.

  • Robiąc masę jajeczno-mleczną, można do niej dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub szczyptę mielonego cynamonu. Dzięki temu tosty nabiorą jeszcze ciekawszego aromatu.
  • Banan do tostów powinien być dobrze dojrzały, ale jędrny. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i słodkość.
  • Tosty najlepiej usmażyć na maśle klarowanym, choć można też sięgnąć po olej, np. olej rzepakowy.
  • Tosty najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze dobrze ciepłe.

Czytaj też:
Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszne
Czytaj też:
Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie