Repertuar dań obiadowych mamy zwykle dość duży. Gorzej nieco wyglądają propozycje śniadaniowe. Zazwyczaj sięgamy wtedy po kanapki, jajka lub parówki. Dlatego dziś mam dla was ciekawą propozycję prosto z Ameryki. Będą to tosty z zaskakującymi dodatkami, które jednak jako całość są bardzo smaczne.
Z jakiego pieczywa zrobić tosty?
Tosty zwykle robi się z pieczywa tostowego. Można jednak na nie przeznaczyć bułkę lub pszenny chleb. Dobrze by pieczywo nie było zbyt świeże, bo będziemy obtaczać je w jajku i wtedy łatwo może się rozpaść. Jest to więc świetna okazja do wykorzystania pieczywa, które zostało wam po świętach. Za sprawą masy jajecznej chleb czy bułki odzyskają miękkość i nabiorą przyjemnej chrupkości.
Jak robić słodkie tosty z boczkiem?
Przygotowanie słodkich tostów z boczkiem polega na usmażeniu pieczywa w masie jajecznej, a potem podaniu ich z kilkoma dodatkami. Stanowią dość zaskakujące połączenie, bo są to: plastry banana, zrumieniony boczek wędzony i syrop klonowy. To śniadanie jest pyszne i sycące.
Przepis: Amerykańskie tosty
Pożywne tosty z bananem, smażonym boczkiem i syropem klonowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 575 w każdej porcji
Składniki
- 4 kromki czerstwego pieczywa tostowego
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
- 4 plasterki wędzonego boczku
- 1 dojrzały banan
- syrop klonowy do polania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówW głębokim talerzu roztrzep jajka z mlekiem i szczyptą soli. Na patelni zrumień plastry boczku. Banan obierz, pokrój z ukosa w grubsze plastry.
- Smażenie tostówKromki pieczywa obtocz z dwóch stron w masie jajeczno-mlecznej. Kładź je na patelni ze średnio rozgrzanym masłem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące.
- Podawanie tostówNa dwóch talerzach połóż po dwie kromki usmażonych tostów. Na każdej kromce połóż plasterki banana i boczek. Całość dość obficie polej syropem klonowym.
Amerykańskie tosty – kilka wskazówek
Oto, na co należy zwrócić uwagę, by tosty wyszły smaczne i chrupiące.
- Robiąc masę jajeczno-mleczną, można do niej dodać odrobinę ekstraktu z wanilii lub szczyptę mielonego cynamonu. Dzięki temu tosty nabiorą jeszcze ciekawszego aromatu.
- Banan do tostów powinien być dobrze dojrzały, ale jędrny. Dzięki temu będzie miał odpowiednią konsystencję i słodkość.
- Tosty najlepiej usmażyć na maśle klarowanym, choć można też sięgnąć po olej, np. olej rzepakowy.
- Tosty najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, gdy są jeszcze dobrze ciepłe.
Czytaj też:
Dokładam do omleta pożywny dodatek i mam wartościowe śniadanie. Jest szybkie i pyszneCzytaj też:
Do wędzonej makreli wystarczy dodać pyszny składnik. Ekspresowa pasta kanapkowa jest idealna na śniadanie