Gdy zostanie mi ryż z obiadu, następnego dnia robię takie śniadanie. Jest lekkie i pożywne

Gdy zostanie mi ryż z obiadu, następnego dnia robię takie śniadanie. Jest lekkie i pożywne

Dodano: 
Zupa mleczna z ryżem
Zupa mleczna z ryżem Źródło: Shutterstock / photocrew1
Zupy mleczne doskonale pamiętam z dzieciństwa. Nie wszystkie lubiłam, ale ta jedna należała do moich ulubionych. Mama robiła ją szybko, a zjadałam z przyjemnością. Dziś sama czasami serwuję tę zupę mojej rodzinie. Jest smaczna i pożywna.

Większości osób zupy mleczne nie kojarzą się najlepiej. To chyba dlatego, że rodzice tak bardzo nas namawiali, by je zjadać, a my jak na złość, nie mieliśmy na nie ochoty. Dziś każdą z mlecznych zup chętnie zjadam, bo jakoś dobrze się po nich czuję. A numerem jeden moim i mojej rodziny jest ryż na mleku, czyli zupa mleczna z ryżem.

Jaki ryż jest na najlepszy do zupy mlecznej?

Choć wydawać by się mogło, że w zasadzie każdy ryż można zjeść z mlekiem, to jednak nie każdy dobrze będzie smakował w takim zestawieniu. Jak dla mnie do zupy mlecznej absolutnie nie nadaje się ryż brązowy, ani parboiled. Zdecydowanie najlepiej pasuje do niej ryż biały, długoziarnisty. Ma bowiem łagodny, neutralny smak i apetycznie się prezentuje po zalaniu mlekiem. Ja najchętniej ryżową zupę mleczną przyrządzam, gdy zostanie mi ryż z obiadu z poprzedniego dnia. Wtedy przygotowanie takiego śniadania zajmuje dosłownie chwilę. Trzeba jednak dopilnować, by ryż ugotował się na sypko.

Jak przygotować zupę mleczną z ryżem?

Przygotowanie zupy mlecznej z ryżem nie jest trudne, ani pracochłonne. Zwłaszcza gdy ma się ugotowany ryż z poprzedniego dnia. Wtedy wystarczy tylko zagotować mleko świeże lub dobrze podgrzać mleko UHT, zalać nim ryż i gotowe. Gotując lub podgrzewając mleko, warto do niego dodać laskę wanilii lub trochę cukru waniliowego. Dzięki temu zupa nabierze przyjemnego smaku.

Przepis: Zupa mleczna z ryżem

Zupa mleczna z ryżem z dodatkiem laski wanilii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 1 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • szczypta soli
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu

Sposób przygotowania

  1. Podgrzewanie mlekaLaskę wanilii natnij wzdłuż i wyskrob z niej ziarenka miąższu. Laskę i miąższ oraz szczyptę soli dodaj do mleka. Jeśli sięgasz po mleko UHT, wystarczy, że je dobrze podgrzejesz. Mleko świeże, czyli pasteryzowane należy zagotować. Gorące mleko powinno postać kilka minut z laską wanilii, by przejęło jak najwięcej aromatu.
  2. Nakładanie zupyUgotowany ryż przemieszaj widelcem, by zrobił się sypki. Rozłóż go do czterech miseczek. Każdą porcję zalej gorącym mlekiem, od razu podawaj.

Czym można wzbogacić zupę mleczną z ryżem?

Do zupy mlecznej z ryżem można dodać kilka składników, które sprawią, że to śniadanie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej pożywne.

  • Zupę mleczną z ryżem można dosłodzić odrobiną miodu.
  • By podkręcić smak zupy mlecznej, zamiast wanilii, można do niej dodać szczyptę zmielonego cynamonu.
  • Gorące mleko można też wymieszać z ciemnym kakao. Dzięki temu zupa mleczna dostarczy nam więcej przeciwutleniaczy i magnezu.

Czytaj też:
Ta zupa mleczna jest nadzwyczaj zdrowa. Wszystko dzięki jesiennemu dodatkowi
Czytaj też:
Te proste tosty robię raz-dwa na śniadanie. Są pożywne dzięki sycącym dodatkom