To ekspresowe śniadanie do szkoły zrób wieczorem. Rano dzieci chętnie spakują śniadaniówki

To ekspresowe śniadanie do szkoły zrób wieczorem. Rano dzieci chętnie spakują śniadaniówki

Dodano: 
Pancakes
Pancakes Źródło: Shutterstock / Bangkok Click Studio
Drugie śniadanie do szkoły to ogromne wyzwanie dla każdego rodzica. Co zrobić, żeby wypełniona rano śniadaniówka po powrocie ze szkoły była pusta? Moja żona ma na to sprawdzony sposób. Poznaj jej przepis na ekspresowe śniadanie do szkoły.

Drugie śniadanie to ważny posiłek, który ma zapewnić dziecku zastrzyk niezbędnej do nauki energii. Dorośli również powinni pamiętać o drugim śniadaniu, co pozwoli uniknąć nagłych spadków glukozy we krwi w czasie wykonywania obowiązków zawodowych. To właśnie spadek poziomu glukozy we krwi sprawia, że po kilku godzinach od porannego posiłku zaczynamy odczuwać senność oraz pojawia się ochota na niezdrowe przekąski. Aby temu zaradzić, sięgnij po mój patent na ekspresowe placuszki, które są idealne do śniadaniówki, a można zrobić je wieczorem dzień wcześniej, by rano nie tracić czasu.

Jak zrobić ekspresowe śniadanie do szkoły?

Przepis na pyszne pancakes jest banalnie prosty. Wystarczy wymieszać kilka tanich składników i usmażyć placuszki na suchej patelni. Smażę je bez grama tłuszczu, co sprawia, że są mniej kaloryczne, ale możesz również dodać do ciasta lub na patelnię klarowane masło bądź olej do smażenia.

Przepis: Pancakes na ekspresowe śniadanie do szkoły

Te pyszne pankejki przekonają do jedzenia drugiego śniadania nawet największego niejadka oraz wyjątkowo zajętego na przerwach ucznia.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 szklanka mleka półtłustego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, jajka, cukier, ekstrakt waniliowy oraz mleko i wymieszaj rózgą kuchenną lub mikserem. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.
  2. SmażenieRozgrzej dużą patelnię z grubym dnem. Za pomocą łyżki lub małej chochelki nakładaj ciasto na patelnię, formując okrągłe placuszki. Smaż pancakes małymi partiami. Gotowe placuszki mają jasnobrązowy kolor i chrupiącą skórkę.
  3. StudzenieGorące pancakes przełóż na talerz lub deskę do krojenia i wystudź. Podczas studzenia kilka razy przewróć placuszki na drugą stronę, aby nie zawilgotniały.
  4. PrzechowywanieWystudzone placuszki przełóż do pojemnika z pokrywką i wstaw do lodówki. Zachowują świeżość do 3 dni.

Nie musisz się martwić, że przygotowane wieczorem pankejki będą na drugi dzień twarde i niesmaczne. Chłodne placuszki szybko ogrzeją się do temperatury pokojowej i w niczym nie będą różnić się pod względem smaku i konsystencji od dopiero co usmażonych.

Jakie dodatki do placuszków na drugie śniadanie?

Ekspresowe śniadanie do szkoły w postaci placuszków z powyższego przepisu wzbogacisz, dając dziecku do śniadaniówki również mus owocowy w tubce, świeże owoce (np. banany, umyte i starannie osuszone maliny, truskawki, borówki, śliwki) a także jogurt – dla wygody dziecka, możesz wybrać wersję do picia.

Czytaj też:
Te roladki robię z zaskakującego składnika. Smakują obłędnie i są doskonałe na śniadanie lub deser
Czytaj też:
Pyszne placuszki twarogowe idealne na kolację i do szkoły. Dzieci wolą je od kanapek