Pyszne placuszki twarogowe idealne na kolację i do szkoły. Dzieci wolą je od kanapek

Pyszne placuszki twarogowe idealne na kolację i do szkoły. Dzieci wolą je od kanapek

Dodano: 
Placki twarogowe
Placki twarogowe Źródło: Shutterstock / Ekaterina Oleshko
Błyskawiczne placuszki twarogowe są ostatnio hitem w moim domu. Często podaje je jako słodką kolację. Można je również zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. Dodatek soczystych owoców doskonale podkręca ich smak.

Placuszki twarogowe często goszczą w moim domu. Zdetronizowały nawet słodkie naleśniki oraz racuchy. Smakują doskonale. Są delikatne, miękkie i chrupiące. Wręcz rozpływają się w ustach. Zazwyczaj robię je z dodatkiem jabłek, które dodają im słodkawego smaku i przyjemnej wilgotności. Te placuszki podaję często na podwieczorek lub kolację. Sprawdzą się również jako drugie śniadanie do szkoły. Będą ciekawą i pyszną alternatywą dla kanapek.

Z czego zrobić placuszki twarogowe?

Podstawą placków twarogowych są: mąka, jajka i twaróg. Zazwyczaj dodaje się do nich także mleko. Można je jednak zastąpić kefirem, maślanką lub popularnym ostatnio skyrem. Należy również pamiętać o dodatku proszku do pieczenia, bez którego placki nie wyjdą puszyste. Ciasto na placki warto wzbogacić sezonowymi owocami, np.: jabłkami, śliwkami, nektarynkami. A po usmażeniu posypać je cukrem pudrem lub polać miodem. Te placki doskonale smakują na ciepło i zimno.

Jak przygotować placuszki twarogowe z jabłkiem?

Placuszki twarogowe można zrobić z różnego rodzaju twarogu. Ja jednak zazwyczaj sięgam po klasyczny klinek, a więc dość zwarty twaróg. Przed dodaniem do niego składników rozgniatam go tylko porządnie widelcem. Niewielkie grudki nie są wyczuwalne w plackach, a wręcz dodają potrawie ciekawszej struktury.

Przepis: Placuszki twarogowe z jabłkiem

Pożywne placuszki twarogowe z dodatkiem jabłka

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
250 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g półtłustego twarogu
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaDo miski włóż twaróg, rozgnieć go widelcem, rozmieszaj z mlekiem. Dodaj jajka, cukier waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach, dodaj do ciasta, wymieszaj.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je spłaszcz. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Placuszki można podać na ciepło np. polane syropem klonowym lub wystudzone spakować do śniadaniówki.

Jak zrobić placuszki twarogowe w zdrowszej wersji?

Placuszki twarogowe możesz przygotować w jeszcze zdrowszej odsłonie. Wystarczy, że tradycyjną mąkę pszenną zastąpisz orkiszową pełnoziarnistą lub kokosową. Gdy natomiast chcesz obniżyć kaloryczność placuszków, usmaż je na patelni z nieprzywieralną powłoką, a wtedy zbędny będzie tłuszcz.

Czytaj też:
Te ekspresowe placki robię z dwóch składników. Nie ma w nich mąki, a są pyszne i sycące
Czytaj też:
Rozgniatam twaróg, dodaję proste składniki i smażę puszyste placki. Wszystkim smakują