Ta pasta jest pyszna, prosta i sycąca. Robię ją w kilka minut i wszyscy się nią zajadają

Ta pasta jest pyszna, prosta i sycąca. Robię ją w kilka minut i wszyscy się nią zajadają

Dodano: 
Kanapki z pastą
Kanapki z pastą Źródło: Shutterstock / Timolina
Uwielbiam pasty kanapkowe, bo za każdym razem potrafią smakować inaczej. Ostatnio w moim domu wielkim powodzeniem cieszy się pasta z tuńczyka. Jest prosta i szybka do zrobienia i moglibyśmy ją jeść na okrągło.

Pasta z tuńczyka to moje ostatnie odkrycie. Zwykle robiłam pastę z wędzonej makreli, a nawet nie pomyślałam, że jeszcze łatwiej jest zrobić pożywną pastę z ryby w puszce. Na pomysł przygotowania pasty z tuńczyka wpadłam po wizycie w znanej sieci fast foodów, oferujących kanapki. Zjadałam tam właśnie wyśmienitą kanapkę z dodatkiem tuńczyka i pomyślałam – to prawdziwa rewelacja, zrobię ją w domu.

Co warto dodać do pasty z tuńczyka?

Pasta, którą jadłam w kanapce popularnej sieci była bardzo prosta, bo składała się jedynie z tuńczyka z puszki i majonezu. Była smaczna, ale jej skład można jak najbardziej ulepszyć i urozmaicić. Pierwszy dodatek, który przychodzi mi do głowy, to gotowane jajka. Nie tylko podnoszą wartość odżywczą pasty, ale też dodają jej smaku i polepszają jej konsystencję. Do tej pasty będą też pasować: posiekana cebulka lub szczypior, posiekane oliwki lub kapary, pokrojony w kostkę lub starty kiszony ogórek. Dodawany do pasty majonez można wymieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, dzięki czemu potrawa zyska bardziej wyrazisty smak.

Jak zrobić pastę z tuńczyka?

Jak pomyślałam, tak też zrobiłam. A więc moją pastę z tuńczyka wzbogaciłam w gotowane na twardo jajka i szczypior. Muszę przyznać, że wyszła idealna – kremowa i pełna smaku.

Przepis: Pasta z tuńczyka

Kremowa pasta z tuńczyka z puszki i gotowanych na twardo jaj

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 3 jajka
  • szczypior
  • 3 łyżki majonezu
  • papryka mielona ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekJajka ugotuj na twardo, odcedź wodę, zalej je zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w plastry, a potem drobno posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówFilet z tuńczyka osącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Przełóż go do miski, dodaj posiekane jajka i szczypiorek. Wymieszaj z majonezem, pastę dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.

Jak podać pastę z tuńczyka?

Pastę z tuńczyka można podać na chlebie lub bułce. Doskonale będzie też smakować zaserwowana na podpieczonym toście, a także na grzankach czy krakersach. Dobrym pomysłem jest również nałożenie pasty na liście cykorii, talarki ogórka lub plastry pomidora. Pastę z tuńczyka można też potraktować jako farsz do jajek gotowanych na twardo. Wtedy tuńczyka łączy się z samymi żółtkami, a pastą napełnia się wydrążone białka.

Czytaj też:
Tanią i zdrową pastę do kanapek zrobisz w kilka minut. Przepis mam od mojego dziadka
Czytaj też:
Warzywną pastę na kanapki robię z 7 składników i wyrazistych przypraw. Ten grecki specjał bije na głowę inne smarowidła do pieczywa