Przekrawam paprykę i po chwili mam zdrowe śniadanie lub przekąskę. Ten pomysł zasługuje na medal

Przekrawam paprykę i po chwili mam zdrowe śniadanie lub przekąskę. Ten pomysł zasługuje na medal

Dodano: 
Nadziewana papryka
Nadziewana papryka Źródło: Shutterstock / Martin Rettenberger
Mam dla was pomysł na prosty i smaczny posiłek. Można go zjeść na śniadanie lub przekąskę. Do jego przygotowania potrzebne są przede wszystkim papryka i twarożek. Reszta to już dodatki podnoszące smak.

Nie powinniśmy wychodzić z domu bez zjedzenia śniadania. Wtedy trudno bowiem liczyć na dobre samopoczucie i energię do pracy. Co jednak zrobić, gdy mamy na to nie więcej niż 5 minut? Oto jeden z pomysłów na błyskawiczne śniadanie, które jest zarazem pożywne i smaczne. Do jego przygotowania potrzebujecie papryki i twarożku.

Wartość odżywcza papryki i twarożku

Papryka i twarożek to dwa zdrowe składniki. A z ich połączenia powstaje wartościowy posiłek. Dlaczego są takie zdrowe? Twarożek, jako produkt mleczny, stanowi doskonałe źródło wartościowego i lekkostrawnego białka. Poza tym dostarcza nam też wapnia i fosforu, a także trochę witamin z grupy B i potasu. Papryka to warzywo bogate w błonnik, witaminy A, C, E, K i z grupy B oraz w potas i mangan. Przy tym zawiera dużo przeciwutleniaczy i jest niskokaloryczna.

Jak zrobić paprykę nadziewaną twarożkiem?

To śniadanie lub przekąskę najszybciej przygotujecie z twarożku ziarnistego. Nie trzeba go bowiem rozrabiać ze śmietaną, bo od razu ma odpowiednią konsystencję. Można go nieco osączyć ze śmietanki, by się nie pochlapać w czasie jedzenia. Jeśli chcecie, możecie go też wymieszać z dodatkami, ale nie jest to konieczne. Do papryki z twarożkiem na śniadanie warto zjeść kromkę pełnoziarnistego pieczywa lub schrupać np. 1-2 wafle ryżowe, które dostarczą zdrowych węglowodanów.

Przepis: Papryka z twarożkiem

Połówka papryki nadziewana twarożkiem ziarnistym z dodatkami

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
280

Składniki

  • 1 papryka np. pomarańczowa, czerwona
  • 150 g twarożku ziarnistego
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1 łyżka kiełków lub posiekanej zieleniny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPaprykę umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę. Usuń z niej nasionka i białe błonki. Rzodkiewki umyj, drobno posiekaj.
  2. Przygotowanie farszuTwarożek ziarnisty odcedź lekko ze śmietanki. Wymieszaj go z rzodkiewką i kiełkami lub zieleniną. Dopraw do smaku. Farszem napełnij połówki papryki.

Czym jeszcze można nadziać paprykę?

Farsz do śniadaniowej papryki można zrobić z klasycznego twarogu. Należy go tylko rozmieszać ze śmietaną lub jogurtem naturalnym, by nabrał konsystencji pasty. W roli nadzienia dobrze też sprawdzi się pasta jajeczna czy rybna, a nawet sałatka jajeczna albo jarzynowa. Możliwości są naprawdę duże.

Czytaj też:
Dorzucam do jajecznicy ten dodatek i w 5 minut robię zdrowe i pożywne śniadanie
Czytaj też:
Tosty przekładam zdrowymi składnikami i mam fit śniadanie. To mój sposób na szczupłą sylwetkę