Wieczorem zalewam tym płynem chleb i 4 dodatki. Piekę rano i mam pyszne śniadanie

Wieczorem zalewam tym płynem chleb i 4 dodatki. Piekę rano i mam pyszne śniadanie

Dodano: 
Zapiekanka śniadaniowa z chleba
Zapiekanka śniadaniowa z chleba Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Marzy ci się pyszne śniadanie, które robi się w zasadzie samo? Pomyśl o nim wieczorem, a rano wystarczy, że wstawisz je do piekarnika. Ta zapiekanka z chleba i pożywnych składników jest sycąca i pyszna.

Jajecznica czy parówki na śniadanie nie brzmią zachęcająco. W weekend, kiedy mamy więcej czasu, by delektować się czymś smacznym, zjedlibyśmy coś o wiele ciekawszego. I mam dla was właśnie taką smaczną i oryginalną propozycję. Będzie to zapiekanka z chleba i pożywnych składników. Jest pyszna, a do jej przygotowania można wykorzystać czerstwe pieczywo. Bardzo dobrą wiadomością jest też fakt, że tę zapiekankę najlepiej jest przygotować wieczorem, a rano tylko ją upiec i cieszyć się jej smakiem.

Najlepsze składniki na zapiekankę śniadaniową

Zapiekanka śniadaniowa, czyli breakfast strata, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych. Robi się ją z warstw chleba, jajek, sera i dodatków takich jak mięso, warzywa i przyprawy. Do jej przygotowania można wykorzystać:

  • Pieczywo, również czerstwe, np. chleb pszenny, wiejski, bułki.
  • Sery, np. mozzarellę, cheddar, fetę czy mieszankę różnych serów.
  • Wędliny, np. kiełbasę, boczek, szynkę.
  • Warzywa, np. cebulę, szpinak, paprykę, pomidory.

Poprzekładane warstwami składniki zalewa się mieszanką z jajek i mleka lub śmietany, doprawioną np. solą, pieprzem, czosnkiem, musztardą, ziołami. Całość piecze się na rumiano w piekarniku.

Jak zrobić zapiekankę śniadaniową z chleba, kiełbasy i sera?

Dużą zaletą tej zapiekanki śniadaniowej jest fakt, że można ją przygotować wieczorem, a rano tylko upiec. To bardzo wygodne rozwiązanie, zwłaszcza gdy nie chce nam się w sobotę czy niedzielę krzątać od rana w kuchni.

Przepis: Zapiekanka śniadaniowa

Zapiekanka śniadaniowa z chleba, kiełbasy i sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
620 w każdej porcji

Składniki

  • 6-8 kromek czerstwego chleba
  • 200 g kiełbasy
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g startego sera, np. cheddar, mozzarella
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie i podsmażanie składnikówChleb pokrój w sporą kostkę, a kiełbasę w plasterki. Cebulę i paprykę oczyść, pokrój w kostkę. Kiełbasę zrumień na patelni z olejem, przełóż ją na talerz. Na patelni podsmaż cebulę i paprykę, aż będą miękkie.
  2. Przygotowanie masy jajecznejJajka wybij do miski. Dodaj mleko, rozkłóć je rózgą. Dopraw do smaku musztardą, sporą ilością soli i pieprzu, wymieszaj.
  3. Przekładanie składnikówW dużym naczyniu żaroodpornym rozłóż warstwę chleba. Wyłóż na nie połowę kiełbasy i warzyw. Posyp serem, polej częścią masy jajecznej. Znów wyłóż chleb, warzywa, ser i masę. Całość posyp chlebem, polej masą i posyp serem. Naczynie z zapiekanką przykryj i wstaw na noc do lodówki.
  4. Pieczenie potrawyNaczynie przykryj folią aluminiową i piecz w 175 stopniach Celsjusza ok. 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz zapiekankę, aż będzie złocista i dobrze ścięta (ok. 15 minut). Zapiekankę lekko przestudź przed pokrojeniem. Możesz ją posypać posiekaną natką pietruszki.

Zapiekanka śniadaniowa – cenne wskazówki

Oto kilka wskazówek, dzięki którym zapiekanka śniadaniowa będzie smakować, jak należy.

  • Zapiekankę śniadaniową warto nastawić wieczorem poprzedniego dnia, zwłaszcza jeśli chcemy wykorzystać do niej czerstwe pieczywo. Przez noc doskonale nasiąknie ono mieszanką mleka i jajek i będzie chrupiące po upieczeniu.
  • Jeśli poprzekładasz składniki na zapiekankę dzień wcześniej, wstaw zawierające je naczynie do lodówki na noc. Dzięki temu składniki dobrze się poprzenikają i nic się nie zepsuje.
  • Zapiekankę śniadaniową możesz przygotować w jednym dużym naczyniu dla wszystkich lub w osobnym naczyniu dla każdego. Ta druga opcja jest wygodniejsza i ładniej się prezentuje na stole.

Czytaj też:
Zapomnij o jajecznicy. Te babeczki śniadaniowe z serkiem wiejskim to prawdziwy HIT
Czytaj też:
Zamiast owsianki, robię na śniadanie tę kaszkę. Szybko ją gotuję i zamieniam w rarytas

Źródło: smaki.pl