Zapomnij o jajecznicy. Te babeczki śniadaniowe z serkiem wiejskim to prawdziwy HIT

Zapomnij o jajecznicy. Te babeczki śniadaniowe z serkiem wiejskim to prawdziwy HIT

Dodano: 
Babeczki jajeczne
Babeczki jajeczne Źródło: Shutterstock / Elena Veselova
Babeczki śniadaniowe to nic innego jak muffiny jajeczne z serkiem wiejskim. To genialny pomysł na atrakcyjne i zdrowe śniadanie na ciepło.

Te babeczki śniadaniowe to pomysł, który bardzo często wykorzystują osoby na diecie keto lub innych dietach niskowęglowodanowych. Babeczki jajeczne nie mają w sobie grama mąki, a ich bazą są jajka i serek wiejski.

Jak zrobić muffiny jajeczne?

Zrobienie tych babeczek jest bardzo łatwe. Wystarczy ubić białka i wymieszać z pozostałymi składnikami. W niektórych przepisach na podobne babeczki znajdziesz też dodatek proszku do pieczenia. My uważamy, że nie ma potrzeby dodatkowego spulchniania babeczek. Ubicie piany da im wystarczającą ilość powietrza. Jeśli jednak wolisz bardziej puszyste babeczki z proszkiem, możesz na podane proporcje dodać płaską łyżeczkę.

Przepis: Muffiny jajeczne

Śniadaniowe babeczki z jajek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
229 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 50 g szynki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g serka wiejskiego
  • 1 szklanka liści szpinaku baby
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie babeczekOddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z serkiem, dopraw, dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, szczypiorek i liście szpinaku. Wmieszaj we wszystko delikatnie białka.
  2. Pieczenie babeczekWysmaruj masłem foremki na muffiny. Wlej do foremek masę i piecz ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Te babeczki śniadaniowe są pysznym i pożywnym posiłkiem same w sobie. Możesz je podać z odrobiną sosu na bazie jogurtu (np. czosnkowego albo koperkowego).

Inne pomysły na muffiny śniadaniowe

Naszą propozycję na dodatki do babeczek jajecznych potraktuj jako inspirację. Bazą babeczek są jajka i serek, a oprócz tego możesz dorzucić do masy swoje ulubione dodatki. W wersji wegetariańskiej pomiń szynkę, a dorzuć np. pokrojoną w kostkę kolorową paprykę, pomidorki koktajlowe czy pokruszony ser pleśniowy.

Do babeczek możesz dodać także inne rodzaje wędlin. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej jajecznicy z cebulką i boczkiem, przesmaż cebule i boczek na patelni i dorzuć do masy serowo-jajecznej. Tak naprawdę pasuje tu wszystko, co dodałbyś do jajecznicy.

Ciekawą opcją (babeczki wychodzą niezwykle aromatyczne, lekko ciągnące i są bardzo sycące) jest dodanie do masy tartego, żółtego sera. Może to być gouda albo cheddar. Do muffinek jajecznych doskonale pasują świeże zioła, nie tylko szczypiorek. Możesz dorzucić posiekany koperek, bazylię czy kolendrę.

Robienie takich babeczek to też możliwość zrobienia przeglądu lodówki i wrzucenia do masy tego, co akurat masz pod ręką.

Czytaj też:
Takie placuszki owsiane robi rodzinie Anna Lewandowska. Trenerka zdradziła przepis