Przetworów na zimę nie robię już za dużo. Zwykle są to rodzinne przysmaki, na które czasami mamy ochotę. Należą do nich np. przetwory z wiśni, które mają intensywny smak i aromat. Konfitura jest doskonała na pieczywo, do ciast i deserów, a syrop szybko zamieniam na napój do obiadu. Zobaczcie, jak łatwo je przygotować.
Jakie wiśnie wybrać na przetwory?
Na przetwory najlepsze są dobrze dojrzałe, jędrne owoce. I ta informacja tak naprawdę tyczy się wszystkich owoców i przetworów. Jeśli zaś chodzi o wiśnie, powinny być mięsiste i aromatyczne. Najpopularniejszą odmianą na polskich targowiskach jest Łutówka, która świetnie nadaje się na konfitury, dżemy i soki. Można też sięgnąć po Kelleris – słodko-kwaśną wiśnię świetną na konfitury lub Nefris – odznacza się ciemnym kolorem i doskonale nadaje się na syropy.
Jak zrobić syrop i konfiturę z wiśni na zimę?
Wiśniowe przetwory na zimę robię zwykle z jednej lub dwóch łubianek dobrze dojrzałej Łutówki. Wiśnie płuczę, dryluję, a potem przekładam do garnka. Teraz wsypuję do nich 400-600 g cukru na każdy kilogram owoców i całość podgrzewam do zagotowania. Potem gotuję na niedużym ogniu, aż owoce puszczą sok. To tak naprawdę jest już syrop, tyle że niezbyt gęsty. Zlewam go do butelek i mam syrop na zimę. Do pozostałych w garnku owoców wsypuję trochę środka żelującego i całość gotuję, aż konfitura zgęstnieje. Wystarczy nią napełnić słoiczki i gotowe!
Przepis: Syrop i konfitura z wiśni
Wiśniowa konfitura i syrop otrzymane z tych samych wiśni
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 120 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg wydrylowanych wiśni
- 400–600 g cukru
- sok z cytryny
- ok. 1/2 torebki środka żelującego
Sposób przygotowania
- Gotowanie owocówWiśnie umyj, osącz, wydryluj. Wsyp je do garnka, dodaj cukier, wymieszaj. Podgrzewaj, aż do zagotowania. Gotuj na niedużym ogniu, aż pojawi się dużo płynu. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
- Odlewanie syropuPo tym czasie powstały syrop zlej przez gęste sitko do butelek. Każdą szczelnie zakręć. Do znajdujących się w garnku owoców wsyp środek żelujący (najpierw połowę, bo taka ilość może być wystarczająca). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 5-10 minut.
- Pakowanie konfituryPowstałą konfiturą napełnij wyparzone słoiczki. Każdy szczelnie zakręć, ustaw je na pokrywkach na ręczniku. Pozostaw do wystygnięcia.
Czy trzeba pasteryzować przetwory?
Pasteryzowanie przetworów to proces ich utrwalania. Polega na wstawieniu zakręconych słoików czy butelek do garnka z wodą, zagotowaniu i gotowaniu 15-25 minut. Dzięki temu przetwory szczelnie się zamykają i zwiększają swoją trwałość.
Jeśli chodzi o syrop i konfiturę wiśniową, które robię własnoręcznie, nigdy ich nie pasteryzuję. Po prostu umieszczam gorące w wyparzonych naczyniach, szczelnie zamykam i odstawiam. Słoiczki ustawiam na pokrywkach, dzięki czemu szybciej szczelnie się zamykają. Jeszcze nie miałam przypadku, by nawet po roku przechowywania syrop czy konfitura były zepsute.
Czytaj też:
Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składnikówCzytaj też:
Na zrobienie tego malinowego dżemu wystarczy pół godziny. Rodzina nie chce jeść innego