Z łubianki wiśni robię dwie butelki syropu i kilka słoiczków konfitury. Mało pracy, a smak przedni

Z łubianki wiśni robię dwie butelki syropu i kilka słoiczków konfitury. Mało pracy, a smak przedni

Dodano: 
Gotowanie wiśni
Gotowanie wiśni Źródło: Shutterstock / OlegD
Przetworów nie robię za dużo, ale mam swoje ulubione. Należą do nich syrop i konfitura z wiśni. Robię je za jednym zamachem, gotując owoce w tym samym garnku. Mało przy nich pracy, a smak i aromat są nie do podrobienia.

Przetworów na zimę nie robię już za dużo. Zwykle są to rodzinne przysmaki, na które czasami mamy ochotę. Należą do nich np. przetwory z wiśni, które mają intensywny smak i aromat. Konfitura jest doskonała na pieczywo, do ciast i deserów, a syrop szybko zamieniam na napój do obiadu. Zobaczcie, jak łatwo je przygotować.

Jakie wiśnie wybrać na przetwory?

Na przetwory najlepsze są dobrze dojrzałe, jędrne owoce. I ta informacja tak naprawdę tyczy się wszystkich owoców i przetworów. Jeśli zaś chodzi o wiśnie, powinny być mięsiste i aromatyczne. Najpopularniejszą odmianą na polskich targowiskach jest Łutówka, która świetnie nadaje się na konfitury, dżemy i soki. Można też sięgnąć po Kelleris – słodko-kwaśną wiśnię świetną na konfitury lub Nefris – odznacza się ciemnym kolorem i doskonale nadaje się na syropy.

Jak zrobić syrop i konfiturę z wiśni na zimę?

Wiśniowe przetwory na zimę robię zwykle z jednej lub dwóch łubianek dobrze dojrzałej Łutówki. Wiśnie płuczę, dryluję, a potem przekładam do garnka. Teraz wsypuję do nich 400-600 g cukru na każdy kilogram owoców i całość podgrzewam do zagotowania. Potem gotuję na niedużym ogniu, aż owoce puszczą sok. To tak naprawdę jest już syrop, tyle że niezbyt gęsty. Zlewam go do butelek i mam syrop na zimę. Do pozostałych w garnku owoców wsypuję trochę środka żelującego i całość gotuję, aż konfitura zgęstnieje. Wystarczy nią napełnić słoiczki i gotowe!

Przepis: Syrop i konfitura z wiśni

Wiśniowa konfitura i syrop otrzymane z tych samych wiśni

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
120 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg wydrylowanych wiśni
  • 400–600 g cukru
  • sok z cytryny
  • ok. 1/2 torebki środka żelującego

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie owocówWiśnie umyj, osącz, wydryluj. Wsyp je do garnka, dodaj cukier, wymieszaj. Podgrzewaj, aż do zagotowania. Gotuj na niedużym ogniu, aż pojawi się dużo płynu. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj, całość gotuj jeszcze ok. 10 minut.
  2. Odlewanie syropuPo tym czasie powstały syrop zlej przez gęste sitko do butelek. Każdą szczelnie zakręć. Do znajdujących się w garnku owoców wsyp środek żelujący (najpierw połowę, bo taka ilość może być wystarczająca). Dokładnie wymieszaj i podgrzewaj 5-10 minut.
  3. Pakowanie konfituryPowstałą konfiturą napełnij wyparzone słoiczki. Każdy szczelnie zakręć, ustaw je na pokrywkach na ręczniku. Pozostaw do wystygnięcia.

Czy trzeba pasteryzować przetwory?

Pasteryzowanie przetworów to proces ich utrwalania. Polega na wstawieniu zakręconych słoików czy butelek do garnka z wodą, zagotowaniu i gotowaniu 15-25 minut. Dzięki temu przetwory szczelnie się zamykają i zwiększają swoją trwałość.

Jeśli chodzi o syrop i konfiturę wiśniową, które robię własnoręcznie, nigdy ich nie pasteryzuję. Po prostu umieszczam gorące w wyparzonych naczyniach, szczelnie zamykam i odstawiam. Słoiczki ustawiam na pokrywkach, dzięki czemu szybciej szczelnie się zamykają. Jeszcze nie miałam przypadku, by nawet po roku przechowywania syrop czy konfitura były zepsute.

Czytaj też:
Takiego dżemu nie kupisz w żadnym sklepie. Zrobisz go ekspresowo z czterech składników
Czytaj też:
Na zrobienie tego malinowego dżemu wystarczy pół godziny. Rodzina nie chce jeść innego