Nie sięgam po przetwory. Ta tania surówka z 3 warzyw ratuje zimowe obiady i wspiera odporność

Nie sięgam po przetwory. Ta tania surówka z 3 warzyw ratuje zimowe obiady i wspiera odporność

Dodano: 
Surówka z białej kapusty, marchewki i ogórka
Surówka z białej kapusty, marchewki i ogórka Źródło: Shutterstock / Nerus Natalia
Nie wyobrażam sobie obiadu bez porcji warzyw, zwłaszcza zimą. Ta ekspresowa surówka z białej kapusty pasuje idealnie zarówno na co dzień, jak i do świątecznych mięs. Jest pyszna i gotowa w 10 minut, a kosztuje grosze.

Zimą często brakuje nam pomysłów na świeże dodatki do drugich dań, a przecież warzywa to podstawa zdrowej diety. Zamiast otwierać kolejny słoik z przetworami, wybieram chrupiącą świeżość, która świetnie równoważy smak cięższych, rozgrzewających potraw. To zestawienie smaków jest tak uniwersalne, że sprawdzi się przy każdym stole.

Trzy warzywa dla zdrowia

Sięgam po ten zestaw nie tylko ze względu na smak, ale i konkretne korzyści dla organizmu. Biała kapusta to świetne źródło witaminy C oraz związków siarkowych (glukozynolanów), które działają jak silne przeciwutleniacze. Z kolei marchew dostarcza solidnej porcji beta-karotenu, który nasz organizm przetwarza w cenną witaminę A. Nigdy nie zapominam o dodatku oliwy, ponieważ zawarty w niej zdrowy tłuszcz ułatwia wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak A, D, E i K. To zwiększa wykorzystanie składników odżywczych zawartych w warzywach.

Jak przygotować surówkę ze świeżym ogórkiem

Sekretem tej surówki jest gra tekstur – chrupiąca kapusta i marchewka idealnie kontrastują z miękkim ogórkiem. Aby całość była jeszcze smaczniejsza, polecam użyć dobrej jakości oliwy, która jest nośnikiem smaku, oraz dodać sok z cytryny – zapobiegnie ciemnieniu warzyw i doda surówce charakteru.

Przepis: Surówka ze świeżym ogórkiem

Surówka z białej kapusty, marchewki i ogórka

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
70 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała główka białej kapusty
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 ogórka sałatkowego
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz, cukier
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę oczyść, dość drobno poszatkuj. Marchewkę obierz, zetrzyj na średnich lub dużych oczkach. Ogórek umyj, przekrój wzdłuż na połowę, pokrój w półplasterki. Szczypiorek opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione warzywa umieść w salaterce, wymieszaj. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i cukrem. Skrop sokiem z cytryny, polej oliwą z oliwek, wymieszaj.

Dwa lekkie sosy pasujące do tej surówki

Choć klasyczna oliwa z cytryną jest pyszna i lekka, czasem warto poeksperymentować z dressingiem, by nadać surówce zupełnie nowy wymiar. Odpowiedni sos potrafi zmienić ten prosty dodatek w wykwintną część kolacji, idealnie komponującą się z rybą lub pieczonym mięsem. Oto propozycje na ciekawe, zdrowe sosy do takiej surówki:

  • Sos jogurtowo-koperkowy – wymieszaj 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego z ząbkiem przeciśniętego czosnku i łyżką posiekanego koperku – to wersja, która świetnie orzeźwia.
  • Vinaigrette miodowo-musztardowy – połącz łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, łyżkę soku z cytryny i 3 łyżki oliwy, by uzyskać słodko-kwaśny akcent idealny do kapusty.

Czytaj też:
Koreańska surówka z marchewki uzależnia smakiem. Jej nazwa może być jednak myląca
Czytaj też:
Do kiszonej kapusty dorzucam ten składnik. To jedna z najzdrowszych i najsmaczniejszych surówek