Ta surówka, choć nazywa się koreańska, wcale nie pochodzi z Korei. Jednak ma z Koreą coś wspólnego. Wymyślili ją Koreańczycy mieszkający na terenach byłego Związku Radzickiego. Skąd się tam wzięli? Otóż w latach 30. ubiegłego wieku okoliczności polityczne zmusiły wielu etnicznych Koreańczyków do osiedlenia się w regionach Azji Środkowej, takich jak Uzbekistan i Kazachstan. Tam musieli dostosować się do lokalnych składników, aby przygotowywać swoje tradycyjne dania. To dlatego koreańska surówka z marchewki może budzić słuszne skojarzenia z pikantną kapustą kimchi.
Jak zrobić koreańską surówkę z marchewki?
Sekret tej surówki to przyprawy i przesmażona na patelni cebulka. Ważny jest też sposób krojenia marchewki: oryginalnie używa się do tego specjalnej tarki, która kroi marchewkę w cieniutkie paski. Jeśli takiej nie masz, zetrzyj marchewkę na zwykłej tarce. Specjalne tarki do robienia koreańskiej surówki z marchewki można często znaleźć w sklepach z ukraińskimi produktami, ponieważ w Ukrainie ta surówka jest bardzo popularna.
Ta surówka z marchewki, aby smakowała idealnie, potrzebuje czasu: po przygotowaniu odstaw ją do lodówki na minimum godzinę, ale może być dłużej (niektórzy tę surówkę szykują dzień wcześniej).
Przepis: Koreańska surówka z marchewki
Pyszna i wyrazista marchewka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 491 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg marchewki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżeczki cukru
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju sezamowego (lub rzepakowego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki białego octu winnego
Opcjonalnie:
- 1/2 pęczka kolendry
- 2 łyżki nasion sezamu
Sposób przygotowania
- Szykowanie marchewkiMarchewki obierz i zetrzyj na cienkie paski. Wymieszaj je z solą, kolendrą w proszku, pieprzem cayenne, płatkami chili i 1 łyżeczką cukru.
- Robienie sosuPodsmaż cebulę na oleju sezamowym na patelni. Powinna się delikatnie zrumienić. Dodaj czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego i pozostały cukier. Smaż, aż cukier się skarmelizuje.
- Robienie surówkiPolej marchewkę pozostałym sosem sojowym i białym octem winnym. Następnie delikatnie dodaj mieszankę cebulową. Marynuj ją w lodówce przez godzinę. Przed podaniem, jeśli chcesz, dodaj posiekaną kolendrę i sezam (lub jedno z nich)
Do czego podawać koreańską surówkę z marchewki?
Ta surówka to doskonały dodatek do obiadu. Pasuje idealnie do dań w stylu azjatyckim, ale nie tylko. Możesz ją podać również do polskich klasyków takich jak ziemniaki i kotlet schabowy, ziemniaki i pieczone udka z kurczaka, pieczone ziemniaki i karkówka z patelni. Taka surówka jest też świetnym dodatkiem do burgerów, wrapów czy tortilli. Można ją również zajadać jako pyszną przekąskę np. z kromką dobrego pieczywa lub grzankami.
Czytaj też:
Pieczone udka na świąteczny stół. Wychodzi tanio, a smakuje obłędnie. Sekret to marynataCzytaj też:
Zawieszam pałki kurczaka nad ziemniakami. Ten obiad z piekarnika robi się sam i wychodzi obłędnie chrupiący
