Koreańska surówka z marchewki uzależnia smakiem. Jej nazwa może być jednak myląca

Koreańska surówka z marchewki uzależnia smakiem. Jej nazwa może być jednak myląca

Dodano: 
Koreańska surówka z marchewki
Koreańska surówka z marchewki Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
To jedna z najlepszych surówek z marchewki. Zachwyca soczystością i wyrazistym smakiem. Przepis jest bardzo prosty.

Ta surówka, choć nazywa się koreańska, wcale nie pochodzi z Korei. Jednak ma z Koreą coś wspólnego. Wymyślili ją Koreańczycy mieszkający na terenach byłego Związku Radzickiego. Skąd się tam wzięli? Otóż w latach 30. ubiegłego wieku okoliczności polityczne zmusiły wielu etnicznych Koreańczyków do osiedlenia się w regionach Azji Środkowej, takich jak Uzbekistan i Kazachstan. Tam musieli dostosować się do lokalnych składników, aby przygotowywać swoje tradycyjne dania. To dlatego koreańska surówka z marchewki może budzić słuszne skojarzenia z pikantną kapustą kimchi.

Jak zrobić koreańską surówkę z marchewki?

Sekret tej surówki to przyprawy i przesmażona na patelni cebulka. Ważny jest też sposób krojenia marchewki: oryginalnie używa się do tego specjalnej tarki, która kroi marchewkę w cieniutkie paski. Jeśli takiej nie masz, zetrzyj marchewkę na zwykłej tarce. Specjalne tarki do robienia koreańskiej surówki z marchewki można często znaleźć w sklepach z ukraińskimi produktami, ponieważ w Ukrainie ta surówka jest bardzo popularna.

Ta surówka z marchewki, aby smakowała idealnie, potrzebuje czasu: po przygotowaniu odstaw ją do lodówki na minimum godzinę, ale może być dłużej (niektórzy tę surówkę szykują dzień wcześniej).

Przepis: Koreańska surówka z marchewki

Pyszna i wyrazista marchewka.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
491 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg marchewki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego (lub rzepakowego)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki białego octu winnego

Opcjonalnie:

  • 1/2 pęczka kolendry
  • 2 łyżki nasion sezamu

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie marchewkiMarchewki obierz i zetrzyj na cienkie paski. Wymieszaj je z solą, kolendrą w proszku, pieprzem cayenne, płatkami chili i 1 łyżeczką cukru.
  2. Robienie sosuPodsmaż cebulę na oleju sezamowym na patelni. Powinna się delikatnie zrumienić. Dodaj czosnek, 1 łyżkę sosu sojowego i pozostały cukier. Smaż, aż cukier się skarmelizuje.
  3. Robienie surówkiPolej marchewkę pozostałym sosem sojowym i białym octem winnym. Następnie delikatnie dodaj mieszankę cebulową. Marynuj ją w lodówce przez godzinę. Przed podaniem, jeśli chcesz, dodaj posiekaną kolendrę i sezam (lub jedno z nich)

Do czego podawać koreańską surówkę z marchewki?

Ta surówka to doskonały dodatek do obiadu. Pasuje idealnie do dań w stylu azjatyckim, ale nie tylko. Możesz ją podać również do polskich klasyków takich jak ziemniaki i kotlet schabowy, ziemniaki i pieczone udka z kurczaka, pieczone ziemniaki i karkówka z patelni. Taka surówka jest też świetnym dodatkiem do burgerów, wrapów czy tortilli. Można ją również zajadać jako pyszną przekąskę np. z kromką dobrego pieczywa lub grzankami.

Czytaj też:
Pieczone udka na świąteczny stół. Wychodzi tanio, a smakuje obłędnie. Sekret to marynata
Czytaj też:
Zawieszam pałki kurczaka nad ziemniakami. Ten obiad z piekarnika robi się sam i wychodzi obłędnie chrupiący