Z mięsa po rosole ekspresowo nastawiam pasztet. Dwa dodatki, przyprawy i do piekarnika

Z mięsa po rosole ekspresowo nastawiam pasztet. Dwa dodatki, przyprawy i do piekarnika

Dodano: 
Pasztet domowy
Pasztet domowy Źródło: Shutterstock / page frederique
Nigdy nie martwię się, gdy zostanie mi mięso po rosole. Można je przerobić na tyle przysmaków. U mnie największym wzięciem cieszy się pasztet. Choć dodaję do niego tylko parę składników, wychodzi pyszny. Jest idealny do pieczywa.

Jeszcze do niedawna przyrządzenie pasztetu kojarzyło mi się z mozolną pracą i długim gotowaniem. Jednak od kiedy zaczęłam robić pasztet z mięsa po rosole, zupełnie zmieniłam zdanie. Okazuje się, że gdy ma się już ugotowane mięso, pasztet robi się raz-dwa.

Co dodać do mięsa na pasztet?

By zamienić mięso po rosole w domowy pasztet, nie trzeba dużo składników, ani pracy. Wraz z mięsem wykorzystuję też warzywa z rosołu, a więc marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Potem dorzucam tylko jajka, trochę kwaśnej śmietany i przyprawy. Jajka można dodać całe lub oddzielić żółtka i te wymieszać ze zmielonym mięsem, a na końcu całość połączyć z ubitymi na pianę białkami. Kwaśna śmietana dodaje potrawie wyrazistego smaku, wilgotności i aksamitnej konsystencji. Na ok. 600 g mięsa dodaję jej tylko 2-3 łyżki.

Jeśli zaś chodzi o przyprawy, najłatwiej jest sięgnąć po pieprz ziołowy, który jest mieszanką wprost idealną do pasztetu. Gdy wsypiecie jeszcze trochę soli i czarnego, zmielonego pieprzu, całość będzie wyrazista i aromatyczna.

Jak zrobić szybki pasztet z mięsa po rosole?

Przygotowanie pasztetu z mięsa po rosole należy zacząć od oczyszczenia mięsa z kości i chrząstek. Można też usunąć z niego skórę i nadmiar tłuszczu, jeśli uznacie, że wolicie mniej kaloryczną potrawę. Mięso warto pokroić w kostkę, a potem przepuścić przez maszynkę do mielenia albo rozdrobnić przy pomocy robota kuchennego. Ja stosuję tę drugą opcję, bo jest szybsza. Do misy urządzenia wrzucam też ugotowane warzywa. Potem całość miksuję z jajkami i śmietaną i doprawiam do smaku.

Tak przygotowaną masę przekładam po wąskiej, podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wierzch pasztetu warto obłożyć plasterkami słoniny czy wędzonego boczku, by pasztet wyszedł bardziej soczysty.

Przepis: Ekspresowy pasztet

Szybki pasztet z mięsa po rosole

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
110 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600-750 g gotowanego mięsa po rosole
  • warzywa gotowane z rosołu, np. marchewka, pietruszka, seler, cebula
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
  • pieprz ziołowy
  • sól, pieprz
  • masło i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie mięsaMięso wyjmij z rosołu, odsącz. Usuń z niego kości, chrząstki i ewentualnie skórę. Mięso pokrój na kawałki, wrzuć do misy robota kuchennego i zblenduj na mniej lub bardziej gładką masę.
  2. Łączenie składnikówDo zblendowanego mięsa dorzuć też jajka i śmietanę. Całość ponownie zblenduj lub zmiksuj. Masę dopraw do smaku.
  3. PieczenieWąską, podłużną formę natłuść masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę, wyrównaj powierzchnię. Możesz ją obłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Czym wzbogacić domowy pasztet?

Jeśli chcecie uatrakcyjnić smak i wygląd domowego pasztetu, możecie wzbogacić go w wybrane dodatki. Doskonale będą pasować, np.: suszone morele, śliwki, żurawina, posiekane orzechy.

Czytaj też:
Około 30 procent ludzi popełnia ten błąd przy gotowaniu rosołu. Ty też tak robisz?
Czytaj też:
Wrzucasz to mięso do rosołu? Uważaj: może zawierać toksyny i pasożyty