Jeszcze do niedawna przyrządzenie pasztetu kojarzyło mi się z mozolną pracą i długim gotowaniem. Jednak od kiedy zaczęłam robić pasztet z mięsa po rosole, zupełnie zmieniłam zdanie. Okazuje się, że gdy ma się już ugotowane mięso, pasztet robi się raz-dwa.
Co dodać do mięsa na pasztet?
By zamienić mięso po rosole w domowy pasztet, nie trzeba dużo składników, ani pracy. Wraz z mięsem wykorzystuję też warzywa z rosołu, a więc marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę. Potem dorzucam tylko jajka, trochę kwaśnej śmietany i przyprawy. Jajka można dodać całe lub oddzielić żółtka i te wymieszać ze zmielonym mięsem, a na końcu całość połączyć z ubitymi na pianę białkami. Kwaśna śmietana dodaje potrawie wyrazistego smaku, wilgotności i aksamitnej konsystencji. Na ok. 600 g mięsa dodaję jej tylko 2-3 łyżki.
Jeśli zaś chodzi o przyprawy, najłatwiej jest sięgnąć po pieprz ziołowy, który jest mieszanką wprost idealną do pasztetu. Gdy wsypiecie jeszcze trochę soli i czarnego, zmielonego pieprzu, całość będzie wyrazista i aromatyczna.
Jak zrobić szybki pasztet z mięsa po rosole?
Przygotowanie pasztetu z mięsa po rosole należy zacząć od oczyszczenia mięsa z kości i chrząstek. Można też usunąć z niego skórę i nadmiar tłuszczu, jeśli uznacie, że wolicie mniej kaloryczną potrawę. Mięso warto pokroić w kostkę, a potem przepuścić przez maszynkę do mielenia albo rozdrobnić przy pomocy robota kuchennego. Ja stosuję tę drugą opcję, bo jest szybsza. Do misy urządzenia wrzucam też ugotowane warzywa. Potem całość miksuję z jajkami i śmietaną i doprawiam do smaku.
Tak przygotowaną masę przekładam po wąskiej, podłużnej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Wierzch pasztetu warto obłożyć plasterkami słoniny czy wędzonego boczku, by pasztet wyszedł bardziej soczysty.
Przepis: Ekspresowy pasztet
Szybki pasztet z mięsa po rosole
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 110 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600-750 g gotowanego mięsa po rosole
- warzywa gotowane z rosołu, np. marchewka, pietruszka, seler, cebula
- 2 jajka
- 2-3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
- pieprz ziołowy
- sól, pieprz
- masło i tarta bułka do formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie mięsaMięso wyjmij z rosołu, odsącz. Usuń z niego kości, chrząstki i ewentualnie skórę. Mięso pokrój na kawałki, wrzuć do misy robota kuchennego i zblenduj na mniej lub bardziej gładką masę.
- Łączenie składnikówDo zblendowanego mięsa dorzuć też jajka i śmietanę. Całość ponownie zblenduj lub zmiksuj. Masę dopraw do smaku.
- PieczenieWąską, podłużną formę natłuść masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej mięsną masę, wyrównaj powierzchnię. Możesz ją obłożyć plasterkami słoniny lub boczku. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Czym wzbogacić domowy pasztet?
Jeśli chcecie uatrakcyjnić smak i wygląd domowego pasztetu, możecie wzbogacić go w wybrane dodatki. Doskonale będą pasować, np.: suszone morele, śliwki, żurawina, posiekane orzechy.
Czytaj też:
Około 30 procent ludzi popełnia ten błąd przy gotowaniu rosołu. Ty też tak robisz?Czytaj też:
Wrzucasz to mięso do rosołu? Uważaj: może zawierać toksyny i pasożyty
