Prostsza niż jarzynowa, a smakuje lepiej. Ta turecka sałatka robi furorę za każdym razem

Prostsza niż jarzynowa, a smakuje lepiej. Ta turecka sałatka robi furorę za każdym razem

Dodano: 
Sałatka ziemniaczana
Sałatka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Lubię takie proste potrawy, które robi się szybko, a zachwycają smakiem. Przepis na tę sałatkę ziemniaczaną przywiozłam z Turcji. Podbiła moje serce banalnymi składnikami i wyrazistością. Teraz często robię ją przy różnych okazjach.

Sałatki można podzielić na lekkie i pożywne. Ziemniaczana z całą pewnością należy do tych drugich, choć tak naprawdę nie jest tucząca. Robi się ją bowiem z prostych składników – ziemniaków, jajek i różnego rodzaju zieleniny. Składniki te dobrze się ze sobą komponują i harmonizują smakowo.

Jak przygotować ziemniaki do sałatki?

Sałatki robi się z gotowanych ziemniaków. By zachowały jak najwięcej wartościowych składników i miały odpowiednią konsystencję, najlepiej ugotować je w mundurkach. Takie gotowanie trwa nieco dłużej, niż ziemniaków obranych, ale naprawdę warto je zastosować.

By ugotować ziemniaki w mundurkach, trzeba je dokładnie wyszorować szczoteczką, a potem opłukać. Następnie umieszcza się je w garnku, zalewa gorącą wodą i zagotowuje. Po dodaniu soli należy gotować ziemniaki do czasu, aż będą miękkie. Najłatwiej sprawdzić to, wbijając w ziemniak spiczasto zakończony nóż. Gdy wbija się z łatwością, ziemniaki są gotowe. Teraz wystarczy je wystudzić, a potem obrać, pokroić w kostkę lub talarki.

Jak zrobić prostą sałatkę ziemniaczaną?

Gdy już macie ugotowane, obrane i pokrojone ziemniaki, reszta prac pójdzie raz-dwa. Wystarczy bowiem posiekać tylko ugotowane na twardo jajka, kilka rodzajów zieleniny i cebulę. Ja, zgodnie z turecką recepturą, sięgam po natkę pietruszki, koperek i szczypiorek. Po wymieszaniu sałatkę łączę z sosem z oliwy, soku z cytryny i octu i doprawiam do smaku. Teraz wstawiam naczynie z sałatką na co najmniej pół godziny do lodówki, by składniki się przegryzły.

Przepis: Turecka sałatka ziemniaczana

Prosta i szybka sałatka z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
turecka
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 ugotowane na twardo jajka
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z ½ cytryny
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ziemniaków i jajekZiemniaki wyszoruj, opłucz, ugotuj w mundurkach. Odcedź je, wystudź, obierz, pokrój w kostkę. Jajka obierz, pokrój w większą kostkę
  2. Łączenie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę. Zieleninę opłucz, osusz, posiekaj. W salaterce wymieszaj ziemniaki, jajka, cebulę i zieleninę.
  3. DoprawianieZ oliwy, soku z cytryny i octu przygotuj sos. Polej nim sałatkę, wymieszaj, dopraw do smaku. Wstaw ją na co najmniej pół godziny do lodówki.

Wskazówka: By sałatka miała bardziej wyrazisty smak, można do niej dodać pokrojony w kostkę, kiszony ogórek.

Jak podać turecką sałatkę ziemniaczaną?

Turecka sałatka ziemniaczana najlepiej smakuje podana na zimno lub w temperaturze pokojowej. Można ją zjeść samą, a także zaserwować jako dodatek do grillowanych i pieczonych mięs lub ryb albo do dań z jaj (np. omletu).

Czytaj też:
Zrobiłem ją z tego, co miałem w lodówce. Teraz to moja ulubiona sałatka na kolację
Czytaj też:
Owsianka może się znudzić. Wtedy sięgam po pyszną sałatkę, która budzi mnie lepiej niż kawa