Kompot z suszu albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do tej drugiej grupy, mamy pyszną alternatywę: kompot żurawinowy, który doskonale nadaje się na wigilijny stół. Pachnie owocami, jest słodki dzięki dodatkowi miodu i rogrzewa i poprawia humor za sprawą cynamonu. Przepis jest bardzo prosty.
Jak zrobić kompot z żurawiny?
Wystarczy zagotować żurawinę z jabłkami: chodzi o to, aby żurawina popękała, zmiękła i oddała cały smak. Potem już tylko dodajemy cynamon i słodzimy całość miodem. Może to być miód wielokwiatowy, wrzosowy lub – dla nieco bardziej wyrazistego smaku – lipowy. Ilość miodu w przepisie jest orientacyjna: próbuj kompotu przy słodzeniu i dostosuj słodycz napoju do własnych preferencji.
Przepis: Kompot z żurawiny
Zimowy, rozgrzewający napój.
- Kategoria
- Napój
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 139 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki świeżej żurawiny
- 2 jabłka
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny
- 5 łyżek miodu
- 2 laski cynamonu
- 1,5 l wody
Sposób przygotowania
- Gotowanie owocówZagotuj jabłka i żurawinę. Gotuj ok. 10 minut.
- Doprawianie kompotuDo gorącego kompotu wrzuć laski cynamonu. Kiedy nieco przestygnie, dosłodź go miodem. Podawaj z plastrami pomarańczy i cytryny.
Kompot można schłodzić lub podać go na ciepło. W wersji na ciepło można go serwować nie tylko z plastrami cytrusów, ale też dorzucić do dzbanka z napojem gałązkę rozmarynu.
Inne pomysły na kompot z żurawiną
Kompot żurawinowy można przygotować na wiele sposobów. Podany przepis można modyfikować i dodawać do niego różne dodatki. Jeśli szukasz naturalnej słodyczy, dodaj np. kilka suszonych daktyli lub garść rodzynek. Jeśli chcesz postawić na bardziej korzenny aromat, obok cynamonu dodaj także goździki, anyż czy kardamon. Do kompotu oprócz jabłek i żurawiny można też dodać owoce mrożone, np. maliny, wiśnie czy kilka śliwek.
Pyszną opcją jest przygotowaniu tego kompotu z dodatkiem kisielu, który da mu aksamitną konsystencję. Na 1,5 litra kompotu wystarczy jedna torebka kisielu z czerwonych owoców, najlepiej żurawinowego, ale może być też malinowy lub wiśniowy.
Kompot można słodzić miodem, cukrem, ale też słodzikami, takimi jak erytrytol czy stewia. Pysznym rozwiązaniem jest dosłodzenie kompotu syropem malinowym, syropem z czarnego bzu lub syropem z pędów sosny.
Czytaj też:
Jak przygotować suszone owoce do potraw? Wtedy zjesz je ze smakiem i wyjdą na zdrowieCzytaj też:
Niektórzy za nim nie przepadają. Ja nie wyobrażam sobie wigilijnego kompotu bez tego dodatku
