To ciasto będzie zbierać komplementy przy świątecznym stole. Weź blaty miodownika, ale zaskocz wszystkim kremem: śmietankowym z dodatkiem maku. Wygląda pięknie i smakuje wybornie.
Jak upiec miodomakownik?
Bazą ciasta sa klasyczne blaty do miodownika. Podany niżej przepis wystarczy na dużą formę wymiarach 35 x 24 cm – z podanych proporcji składników wychodzą 3 blaty (3 blaty upieczesz również w dużej tortownicy o średnicy 32 cm). Możesz też upiec miodownik w mniejszej tortownicy – wówczas otrzymasz więcej blatów.
Krem do miodownika to prosty krem na bazie śmietanki i mascarpone. Tu ważna uwaga: składniki do ubijania kremu muszą być dobrze schłodzone. Do śmietankowego kremu wstarczy dodać mak i przełożyć blaty: pod wpływem kremu zmiękną.
Inspiracja: przed wyłożeniem kremu możesz posmarować blaty dodatkowo powidłami śliwkowymi lub dżemem z czarnej porzeczki lub pomarańczy. To doda ciastu więcej smaku i delikatnej kwaskowości.
Miodownik najlepiej przełożyć kremem dzień przed podaniem. Jeżeli chcesz przyspieszyć mięknięcie blatów, to nasącz zimne ciasto ulubionym ponczem i po kilku godzinach przełóż kremem, a następnie dobrze schłodź ciasto.
Przepis: Miodomakownik
Pyszne ciasto miodowe przekładane kremem.
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 760 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 100 g miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 2 średnie jajka
- 10 kropli ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
na krem:
- 300 g śmietanki 36%
- 250 g sera mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mielonego maku
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaMąkę pszenną przesiej z sodą na stolnicę lub do miski. Dodaj jajka, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, miód i ekstrakt waniliowy. Wyrób jednolite ciasto. Gotowe ciasto podziel na 3 równe części i z każdej uformuj kulę. Owiń porcje ciasta folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
- Pieczenie ciastaRozwałkuj porcję ciasta, formując prostokąt. Nawiń ciasto na wałek i przenieś do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz blaty na miodownik przez 12-15 minut – do zrumienienia. Porada: możesz upiec 2 blaty jednocześnie, ale wówczas skorzystaj z funkcji termoobiegu. Upieczone blaty miodowe wystudź i przechowuj w chłodnym miejscu.
- Robienie kremuŚmietankę, mascarpone i cukier ubij na sztywny krem. Dodaj mak i wymieszaj.
- Składanie ciastaPrzełóż blaty kremem, kremem posmaruj też wierzch ciasta. Wstaw miodomakownik do lodówki: po kilku godzinach blaty zmiękną.
Jak podawać miodomakownik?
Gotowe ciasto nie wymaga żadnych specjalnych dodatków. Można je jednak udekorować, a będzie wyglądało na świątecznym stole niczym torcik. Połóż na wierzchu np. kawałki pomarańczy lub mandarynek, świeżą lub suszoną żurawinę i gałązki rozmarynu. Ciasto można też udekorować prażonymi płatkami migdałów lub dużymi wiórkami kokosowymi.
Miodomakownik dobrze smakuje także posypany wiórkami z czekolady lub udekorowany esami-floresami z polewy czekoladowej (polewaj mocno schłodzone ciasto, aby czekolada od razu zastygała i nie rozpuszczała kremu).
Czytaj też:
Na święta zamiast makowca robię tę chrupiącą choinkę. Goście zawsze odrywają gałązki z uśmiechemCzytaj też:
Nie piekę już klasycznej strucli, tylko dużą blachę makowca. Wcale nie pęka i starcza na 30 porcji
