Dodaj szczyptę do kawy, a metabolizm ruszy z kopyta. Działa i smakuje

Dodaj szczyptę do kawy, a metabolizm ruszy z kopyta. Działa i smakuje

Dodano: 
Kawa z imbirem
Kawa z imbirem Źródło: Shutterstock / Below the Sky
To znana przyprawa, którą niekonieznie kojarzymy z kawą. Warto spróbować tego połączenia: kawa nabiera wyrazistego smaku, a trawienie przyspiesza.

Kawa jest kojarzona z pobudzeniem i poprawą koncentracji, ale coraz częściej traktuje się ją także jako element wspierający metabolizm. To działanie można wzmocnić wzbogacając ją o różne dodatki. Jednym z nich jest imbir – przyprawa znana w kuchniach świata i ceniona w dietetyce funkcjonalnej.

Dlaczego warto dodać imbir do kawy

Imbir zawiera związki bioaktywne, które odpowiadają za jego charakterystyczny, lekko pikantny smak. Jednocześnie te same mogą zwiększać tempo przemiany materii. Są odpowiedzialne za nasilenie termogenezy, czyli produkcji ciepła w organizmie. Proces ten wiąże się z większym wydatkiem energetycznym, co w praktyce oznacza, że organizm zużywa więcej kalorii nawet w spoczynku.

Połączenie kawy i imbiru działa na metabolizm synergicznie. Kofeina stymuluje układ nerwowy i sprzyja wykorzystywaniu tłuszczu jako źródła energii, natomiast imbir wspiera trawienie i stymuluje pracę jelit. Dodatkowo imbir wykazuje właściwości przeciwzapalne i może łagodzić dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które u niektórych osób pojawiają się po wypiciu kawy na czczo.

Jak zrobić kawę z imbirem?

Przygotowanie kawy z imbirem jest proste i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Najbardziej intensywny efekt daje użycie świeżego korzenia imbiru. Wystarczy obrać malutki kawałek wielkości około pół centymetra i drobno go zetrzeć lub pokroić w cienkie plasterki. Imbir można zaparzyć razem z kawą lub dodać na późniejszym etapie. W wersji podstawowej zalewa się starty imbir niewielką ilością gorącej wody i parzy przez 3–5 minut, a następnie dolewa napar do świeżo przygotowanego espresso lub kawy przelewowej. Alternatywą jest dodanie szczypty suszonego imbiru w proszku bezpośrednio do filiżanki gotowej kawy i dokładne wymieszanie. Taka kawa ma lekko pikantny, rozgrzewający smak i nie wymaga dodatku cukru.

Czytaj też:
Działa jak spalacz tłuszczu i świetnie smakuje. To najzdrowsza kawa, jaką możesz wypić w święta
Czytaj też:
Najprostszy kompot z suszu robię bez ciężkich przypraw. Jeden dodatek sprawia, że znika razem z owocami

Źródło: smaki.pl