Marzysz o idealnym serniku, ale problemem jest jego kształt? Sernik pęka, sernik opada, jednym słowem, choć smaczny wyglądem nie zachwyca. Przeczytaj ten tekst i przy następnym pieczeniu zmień te dwie rzeczy. Nie wymagają żadnego wysiłku, a zaskakują skutecznością.
Sernik opada? Zmień jedną rzecz
Sernik wygląda idealnie, wyciągasz go z piekarnika i na twoich oczach zamienia się w płaski placek z wysokimi brzegami? Jeśli ci się to przydarzyło, wystarczy zmienić jedną rzecz: nie wyciągaj ciasta od razu.
Kiedy ciasto jest gotowe (określa to czas pieczenia ustalony w danym przepisie), nie wyciągaj sernika od razu. Wyłącz piekarnik, odczekaj ok. 10 minut, a następnie jedynie delikatnie uchyl drzwiczki. Zostaw ciasto w środku, aż całkowicie ostygnie. Warto zwrócić też na to uwagę w przepisach: zwykle na końcu znajduje się krótka uwaga, aby sernik studzić w piekarniku. Dopiero wystudzony sernik można przełożyć do lodówki, aby się idealnie schłodził. Taka procedura to niezły test na cierpliwość, ale dla efektu warto.
Sernik pęka? Zastosuj patent z wodą
Jeśli chcesz, aby sernik wyszedł równy i nie pękał w trakcie pieczenia, wykorzystaj prosty sposób: do piekarnika włóż pojemnik z gorącą wodą. Możesz wziać płaską foremkę, nalej do niej wody (tak, aby przykryła dno) i wstaw na najniższy poziom piekarnika, pod sernikiem. Parująca woda sprawia, że ciasto choć rośnie, zachowuje ładny kształt. Tak pieczony sernik nie pęka i ma jeszcze jedną zaletę: wychodzi wilgotny i ma delikatną konsystencję.
Na podobnej zasadzie działa pieczenie serników w kąpieli wodnej. Wówczas formę z sernikiem wkłdamy do większej blachy, która jest wypełnion wodą. Przy takim pieczeniu trzeba pamiętać o dokładnym zabezpieczeniu foremki z ciastem, aby nie dostała się do niej woda.
Czytaj też:
Kiedy nie mam czasu na pracochłonne ciasta, piernikowe bezy ratują święta. Przepis jest prostyCzytaj też:
Kończę spory o rodzynki w serniku. Dodaję jeden z tych dodatków i wszyscy biorą dokładkę
