Nadziewam pomidory pysznym farszem i wstawiam do piekarnika. To idealny obiad na ciepłe dni

Nadziewam pomidory pysznym farszem i wstawiam do piekarnika. To idealny obiad na ciepłe dni

Dodano: 
Faszerowane pomidory
Faszerowane pomidory Źródło: Shutterstock / page frederique
Faszerowane warzywa to oryginalna i bardzo zdrowa propozycja obiadowa. Szczególnie dobrze sprawdza się w ciepłe dni, bo jest lekka, a w zależności od rodzaju farszu, potrafi być bardzo pożywna.

Faszerowane warzywa to gwarancja, że w twoim obiedzie znajdzie się porcja zdrowych warzyw. Oczywiście najwartościowsze są jedzone na surowo, jednak nawet po upieczeniu zawierają dużo wartościowych składników. To, czy obiad będzie mniej czy bardziej pożywny, zależy przede wszystkim od farszu. A można go zrobić na bazie mielonego mięsa, warzyw, twarogu czy ryżu. My dziś proponujemy najbardziej sycącą wersję faszerowanych warzyw, bo nadziejemy je mielonym mięsem. To bardzo smaczna i oryginalna propozycja obiadowa.

Czym można wzbogacić mięsny farsz?

Mięsny farsz do warzyw można zrobić z mielonej wieprzowiny, wołowiny czy z mięsa drobiowego. Oczywiście można też mieszać różne rodzaje mięsa, by farsz był smaczniejszy. Najbardziej soczysty będzie farsz z wieprzowiny, najchudszy z mięsa drobiowego, a najbardziej aromatyczny z wołowiny.

Mielone mięso można połączyć np. z ugotowanym ryżem czy kaszą. Dodatek ten sprawi, że farsz będzie lżejszy i bardziej soczysty. Dobrym uzupełnieniem mięsnego farszu są też warzywa. Podstawowe to podsmażona cebula i czosnek. Jednak farsz można też wzbogacić np. posiekaną papryką, cukinią, pomidorami czy szpinakiem. Dzięki temu stanie się on bardziej wartościowy i zyska apetyczniejszy wygląd.

Przepis na faszerowane pomidory

Przygotowanie tego dania sprowadza się do sporządzenia farszu, wydrążenia pomidorów i ich nadziania. Potem pozostaje już tylko czekać, aż pomidory się upieką.

Przepis: Faszerowane pomidory

Pomidory pieczone z mięsnym farszem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 6 dużych, twardych pomidorów
  • 400 g mielonego mięsa np. wieprzowo-wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 100 g startego żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Wydrążanie pomidorówPomidory umyj, wytrzyj. Z każdego odkrój czapeczkę zawierającą stwardniały kawałek. Ze środka pomidora usuń miąższ z nasionkami i przegródki. Wydrążony miąższ i czapeczki pokrój w kostkę.
  2. Przygotowanie farszuDo mielonego mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę, pomidory i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a także tartą bułkę, jajko i posiekaną natkę pietruszki. Farsz wymieszaj, dopraw ziołami, papryką, sporą ilością soli i pieprzu.
  3. Nadziewanie i pieczenie pomidorówPomidory nadziej przygotowanym farszem. Naczynie do zapiekania natłuść olejem. Ułóż w nim pomidory, posyp je serem. Piecz 40-50 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Po ułożeniu w naczyniu pomidory możesz polać sosem beszamelowym. Dzięki temu warzywa i farsz mniej się wysuszą, a całe danie będzie pożywniejsze.

Te warzywa też możesz nadziać mięsnym farszem

Mięsnym farszem można też nadziać inne warzywa. Doskonale smakuje tak przyrządzona cukinia, kabaczek czy bakłażan. Świetnie będą też smakować papryki nadziewane mięsem, a nawet cebula. Przed napełnieniem farszem warzywa trzeba tylko wydrążyć lub ewentualnie oczyścić z nasion, tak by pojawiło się miejsce na farsz. Najlepiej zrobić to przy pomocy łyżeczki i ewentualnie małego nożyka.

Czytaj też:
Wydrążam cukinie i nadziewam je pożywnym farszem. Uwielbiam ten obiad z piekarnika
Czytaj też:
Kroję ziemniaki i nadziewam na patyki z tym dodatkiem. Goście na grillu nie chcą jeść nic innego

Źródło: smaki.pl