Gotuję pożywną kaszkę i serwuję ją z 2 dodatkami. Trudno oprzeć się tej zdrowej kolacji

Gotuję pożywną kaszkę i serwuję ją z 2 dodatkami. Trudno oprzeć się tej zdrowej kolacji

Dodano: 
Polenta z pomidorami
Polenta z pomidorami Źródło: Shutterstock / Timolina
Na kolację nie robię zazwyczaj kanapek. Wolę coś o wiele zdrowszego i smaczniejszego. Takiego jak na przykład danie z kaszki. W sumie jego przyrządzenie nie jest czasochłonne, a danie zajada się z apetytem.

Pomysły na dania podpatruję często w różnych kuchniach. Moja dzisiejsza propozycja kolacyjna pochodzi z kuchni włoskiej. A jest nią kasza kukurydziana z pomidorami i oliwą, czyli polenta. Danie proste, smaczne i bardzo zdrowe. Na dodatek robi się je dość szybko i za grosze.

Co to jest polenta?

Polenta to potrawa kuchni włoskiej przyrządzana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Nazywa się tak również samą kaszkę kukurydzianą. By przygotować polentę, kaszę należy ugotować na wodzie lub bulionie, by uzyskała kremową konsystencję. W tym czasie kaszkę należy mieszać, żeby się nie przypaliła i nie powstały w niej grudki. Ugotowaną polentę można schłodzić i kroić w plastry, a potem piec, smażyć czy grillować. Można ją też podać od razu po ugotowaniu. Polentę zazwyczaj podaje się z wytrawnymi dodatkami, np. z mięsem, warzywami, sosami, serem, masłem, grzybami. Dobrze jednak też będzie smakować z owocami, miodem czy orzechami.

Jak zrobić polentę z pomidorami i oliwą?

W przygotowaniu polenty najwięcej czasu zajmuje ugotowanie samej kaszki. Gotuje się ją bowiem 30-40 minut, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W tym czasie trzeba ją bardzo często mieszać, żeby uzyskała gładką konsystencję.

Przepis: Polenta z pomidorami i oliwą

Kaszka kukurydziana podana z duszonymi pomidorami i oliwą

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
55 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
260 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka kaszki kukurydzianej
  • 4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia lub oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie kaszkiW dużym garnku zagotuj wodę lub bulion. Dodaj trochę soli do smaku. Gdy płyn zacznie wrzeć, powoli wsypuj kaszkę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Zmniejsz ogień i gotuj kaszkę na małym ogniu ok. 30-40 minut, często mieszając, aż stanie się gładka i kremowa. Jeśli kaszka zbytnio zgęstnieje, dodaj do niej trochę więcej płynu. Ugotowaną polentę wymieszaj z łyżką oliwy, odstaw.
  2. Smażenie pomidorówPomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp pomidorki i chwilę je przesmaż. Dodaj posiekany czosnek i smaż całość na średnim ogniu, aż pomidorki nieco zmiękną i puszczą trochę soku. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i ziołami.
  3. Podawanie polentyUgotowaną kaszkę nałóż na talerze. Obłóż ją pomidorkami, skrop oliwą z oliwek. Danie możesz dodatkowo posypać startym serem.

Polenta z pomidorami i oliwą w wersji zapiekanej

Jeśli chcesz, by polenta zyskała chrupiącą skórkę, możesz ją zapiec w piekarniku. W tym celu przełóż ją do naczynia żaroodpornego, które wcześniej warto natłuścić oliwą. Masę równomiernie rozprowadź i wyłóż na nią pomidory. Możesz też całość posypać startym parmezanem. Teraz naczynie z polentą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj ją ok. 10 minut.

Czytaj też:
Na wakacjach w Maroku jadłam przepyszne, chrupiące chlebki. Musiałam zdobyć na nie przepis
Czytaj też:
Gotuję tę pożywną kaszę i łączę ją z warzywami. Trudno o zdrowszą kolację czy obiad