Pomysły na dania podpatruję często w różnych kuchniach. Moja dzisiejsza propozycja kolacyjna pochodzi z kuchni włoskiej. A jest nią kasza kukurydziana z pomidorami i oliwą, czyli polenta. Danie proste, smaczne i bardzo zdrowe. Na dodatek robi się je dość szybko i za grosze.
Co to jest polenta?
Polenta to potrawa kuchni włoskiej przyrządzana z mąki lub kaszki kukurydzianej. Nazywa się tak również samą kaszkę kukurydzianą. By przygotować polentę, kaszę należy ugotować na wodzie lub bulionie, by uzyskała kremową konsystencję. W tym czasie kaszkę należy mieszać, żeby się nie przypaliła i nie powstały w niej grudki. Ugotowaną polentę można schłodzić i kroić w plastry, a potem piec, smażyć czy grillować. Można ją też podać od razu po ugotowaniu. Polentę zazwyczaj podaje się z wytrawnymi dodatkami, np. z mięsem, warzywami, sosami, serem, masłem, grzybami. Dobrze jednak też będzie smakować z owocami, miodem czy orzechami.
Jak zrobić polentę z pomidorami i oliwą?
W przygotowaniu polenty najwięcej czasu zajmuje ugotowanie samej kaszki. Gotuje się ją bowiem 30-40 minut, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W tym czasie trzeba ją bardzo często mieszać, żeby uzyskała gładką konsystencję.
Przepis: Polenta z pomidorami i oliwą
Kaszka kukurydziana podana z duszonymi pomidorami i oliwą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 55 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 260 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszki kukurydzianej
- 4 szklanki wody lub bulionu warzywnego
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 400 g pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- bazylia lub oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszkiW dużym garnku zagotuj wodę lub bulion. Dodaj trochę soli do smaku. Gdy płyn zacznie wrzeć, powoli wsypuj kaszkę, ciągle mieszając, aby uniknąć grudek. Zmniejsz ogień i gotuj kaszkę na małym ogniu ok. 30-40 minut, często mieszając, aż stanie się gładka i kremowa. Jeśli kaszka zbytnio zgęstnieje, dodaj do niej trochę więcej płynu. Ugotowaną polentę wymieszaj z łyżką oliwy, odstaw.
- Smażenie pomidorówPomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wsyp pomidorki i chwilę je przesmaż. Dodaj posiekany czosnek i smaż całość na średnim ogniu, aż pomidorki nieco zmiękną i puszczą trochę soku. Dopraw je do smaku solą, pieprzem i ziołami.
- Podawanie polentyUgotowaną kaszkę nałóż na talerze. Obłóż ją pomidorkami, skrop oliwą z oliwek. Danie możesz dodatkowo posypać startym serem.
Polenta z pomidorami i oliwą w wersji zapiekanej
Jeśli chcesz, by polenta zyskała chrupiącą skórkę, możesz ją zapiec w piekarniku. W tym celu przełóż ją do naczynia żaroodpornego, które wcześniej warto natłuścić oliwą. Masę równomiernie rozprowadź i wyłóż na nią pomidory. Możesz też całość posypać startym parmezanem. Teraz naczynie z polentą wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekaj ją ok. 10 minut.
Czytaj też:
Na wakacjach w Maroku jadłam przepyszne, chrupiące chlebki. Musiałam zdobyć na nie przepisCzytaj też:
Gotuję tę pożywną kaszę i łączę ją z warzywami. Trudno o zdrowszą kolację czy obiad