Z cukinii i jednego dodatku robię ekspresową zapiekankę. Maksimum smaku i prostoty

Z cukinii i jednego dodatku robię ekspresową zapiekankę. Maksimum smaku i prostoty

Dodano: 
Cukinia zapiekana
Cukinia zapiekana Źródło: Shutterstock / Vladislav Chusov
Dziś mam dla was kolejny pomysł na danie z cukinii. Znów będzie proste i niskonakładowe, bo z tanich i niewyszukanych składników. Tę zapiekankę można podać na obiad, do obiadu, na kolację czy jako przekąskę.

Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukinii, bardzo polecam wam ten przepis. Jest banalnie prosty i szybki. Pracy przy tej potrawie jest tyle, co i nic, a smakuje naprawdę dobrze. Podstawą tej zapiekanki są dwa składniki, przyprawy natomiast pokręcają jej smak. Tak przyrządzona cukinia smakuje o każdej porze dnia.

Jaki ser dodać do zapiekanki?

Do przygotowania tej prostej zapiekanki wykorzystuję ser. Ma on za zadanie dodać potrawie smaku, soczystości i sprawić, że jej wierzch ładnie się zrumieni. Dlatego warto postawić na odpowiedni, dobrze topliwy ser. Tu doskonale sprawdzi się mozzarella, która po podpieczeniu apetycznie się ciągnie i ładnie się rumieni. Jeśli zaś chcecie, by zapiekanka miała bardziej wyrazisty smak, możecie sięgnąć po goudę, cheddar czy fetę. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po parmezan, który warto połączyć np. z łagodną, ciągliwą mozzarellą.

Jak zrobić ekspresową zapiekankę z cukinii?

Przygotowanie tej zapiekanki to przysłowiowa bułka z masłem. By jednak potrawa wyszła smaczna, warto sięgnąć po młode, jędrne cukinie. Trzeba je tylko umyć, wytrzeć i pokroić w niezbyt grube krążki. Po przyprawieniu solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, układam z nich pojedyncze warstwy i przesypuję je serem. Wierzch zapiekanki to również warstwa sera, która chroni warzywo przed wysuszeniem. Po upieczeniu całość posypuję posiekaną zieleniną i gotowe!

Przepis: Ekspresowa zapiekanka z cukinii

Cukinia zapiekana z serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
240 w każdej porcji

Składniki

  • 3 młode, nieduże cukinie
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g startej mozzarelli
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem, skrop oliwą, przemieszaj.
  2. Układanie warstwW naczyniu do zapiekania ułóż jedną warstwę cukinii, posyp ją cienko serem. Przykryj drugą warstwą warzywa i posyp grubszą warstwą sera.
  3. PieczenieCałość piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Pod koniec możesz podnieść nieco temperaturę, by zapiekanka ładnie się zrumieniła. Posyp ją posiekaną natką.

Jak podać zapiekankę z cukinii?

Ekspresową zapiekankę z cukinii można podać, jako samodzielne danie z pieczywem czosnkowym albo bagietką. Świetnym jej dopełnieniem będzie sałatka z pomidorów i rukoli lub bazylii. Ta potrawa dobrze też sprawdzi się, jako dodatek do obiadu, np. do grillowanego kurczaka, ryby lub pieczonego mięsa. Można ją również zaserwować, jako ciepłą przekąskę.

Czytaj też:
Chrupiąca przekąska z cukinii. Od kiedy znam ten przepis, przyrządzam ją bardzo często
Czytaj też:
Ta cukinia jest tak prosta i tak smaczna, że aż trudno uwierzyć. W roli głównej dwa składniki