Jeśli nie macie pomysłu na wykorzystanie cukinii, bardzo polecam wam ten przepis. Jest banalnie prosty i szybki. Pracy przy tej potrawie jest tyle, co i nic, a smakuje naprawdę dobrze. Podstawą tej zapiekanki są dwa składniki, przyprawy natomiast pokręcają jej smak. Tak przyrządzona cukinia smakuje o każdej porze dnia.
Jaki ser dodać do zapiekanki?
Do przygotowania tej prostej zapiekanki wykorzystuję ser. Ma on za zadanie dodać potrawie smaku, soczystości i sprawić, że jej wierzch ładnie się zrumieni. Dlatego warto postawić na odpowiedni, dobrze topliwy ser. Tu doskonale sprawdzi się mozzarella, która po podpieczeniu apetycznie się ciągnie i ładnie się rumieni. Jeśli zaś chcecie, by zapiekanka miała bardziej wyrazisty smak, możecie sięgnąć po goudę, cheddar czy fetę. Dobrym pomysłem jest też sięgnięcie po parmezan, który warto połączyć np. z łagodną, ciągliwą mozzarellą.
Jak zrobić ekspresową zapiekankę z cukinii?
Przygotowanie tej zapiekanki to przysłowiowa bułka z masłem. By jednak potrawa wyszła smaczna, warto sięgnąć po młode, jędrne cukinie. Trzeba je tylko umyć, wytrzeć i pokroić w niezbyt grube krążki. Po przyprawieniu solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym, układam z nich pojedyncze warstwy i przesypuję je serem. Wierzch zapiekanki to również warstwa sera, która chroni warzywo przed wysuszeniem. Po upieczeniu całość posypuję posiekaną zieleniną i gotowe!
Przepis: Ekspresowa zapiekanka z cukinii
Cukinia zapiekana z serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 240 w każdej porcji
Składniki
- 3 młode, nieduże cukinie
- czosnek granulowany
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g startej mozzarelli
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze plasterki. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem, skrop oliwą, przemieszaj.
- Układanie warstwW naczyniu do zapiekania ułóż jedną warstwę cukinii, posyp ją cienko serem. Przykryj drugą warstwą warzywa i posyp grubszą warstwą sera.
- PieczenieCałość piecz ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza. Pod koniec możesz podnieść nieco temperaturę, by zapiekanka ładnie się zrumieniła. Posyp ją posiekaną natką.
Jak podać zapiekankę z cukinii?
Ekspresową zapiekankę z cukinii można podać, jako samodzielne danie z pieczywem czosnkowym albo bagietką. Świetnym jej dopełnieniem będzie sałatka z pomidorów i rukoli lub bazylii. Ta potrawa dobrze też sprawdzi się, jako dodatek do obiadu, np. do grillowanego kurczaka, ryby lub pieczonego mięsa. Można ją również zaserwować, jako ciepłą przekąskę.
Czytaj też:
Chrupiąca przekąska z cukinii. Od kiedy znam ten przepis, przyrządzam ją bardzo częstoCzytaj też:
Ta cukinia jest tak prosta i tak smaczna, że aż trudno uwierzyć. W roli głównej dwa składniki