Łączę trzy składniki i układam w formie do muffinów. Genialna przekąska lub lekki posiłek

Łączę trzy składniki i układam w formie do muffinów. Genialna przekąska lub lekki posiłek

Dodano: 
Minizapiekanki
Minizapiekanki Źródło: Shutterstock / Piotr Krzeslak
Minizapiekanki z ziemniaków i sera, choć proste w przygotowaniu, zachwycają smakiem. Podaję je na szybki obiad oraz na przekąskę z różnymi dodatkami. Zapraszam po przepis.

Są takie dni, kiedy mam ochotę na coś sycącego, ale jednocześnie łatwego w przygotowaniu. Wówczas sięgam po ugotowane ziemniaki, żółty ser oraz jajka. Z trzech prostych składników robię obłędne w smaku minizapiekanki.

Jak przygotować minizapiekanki z ziemniaków i sera?

Przygotowanie minizapiekanek z ziemniaków i sera jest proste oraz nie wymaga wiele pracy. Bazą potrawy są ugotowane ziemniaki (najlepiej typu kulinarnego A lub B, które nie są mączyste i nie rozpadają się na małe kawałki). Na minizapiekanki świetnie nadają się zarówno świeżo ugotowane, ostudzone ziemniaki, jak i ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu.

Ziemniaki łączę z masą z roztrzepanych jajek i sera, przyprawiam, a następnie przekładam do natłuszczonej formy do muffinów (opcjonalnie kokilek) i piekę, aż jajka się zetną, a ser roztopi.

Przepis: Minizapiekanki z ziemniaków i sera

Pomysł na pożywną przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
416 w każdej porcji

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków
  • 200 g startego na tarce żółtego sera
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie zapiekanekZiemniaki obierz i ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i przestudź. Przestudzone ziemniaki pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach oregano. Dodaj roztrzepane jajka i starty na tarce ser (do jajek możesz również dodać nieco śmietanki kremówki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany). Delikatnie wymieszaj składniki, uważając, żeby nie rozgnieść kawałków ziemniaków.
  2. PieczeniePosmaruj formę do muffinów cienką warstwą masła i wypełnij ziemniakami z dodatkami. Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania masła i wyłożyć formę papilotkami lub użyć foremki z nieprzywierającą powłoką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut – masa jajeczna powinna się ściąć, a ser przypiec.

Jak podawać minizapiekanki z ziemniaków i sera?

Minizapiekanki z ziemniaków i sera najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Podaję je jako ciepłą przekąskę oraz dodatek do różnych dań, udekorowane listkami bazylii. Ich smak świetnie komponuje się z m.in.:

  • zimnymi i ciepłymi sosami (np. sos czosnkowy, sos jogurtowy, sos salsa, sos pieczarkowy, sos pomidorowy, sos śmietanowy z ziołami);
  • pieczonym i duszonym mięsem (np. pieczeń wołowa i wieprzowa, roladki drobiowe, roladki ze schabu, gulasz z warzywami);
  • warzywnymi potrawkami (np. węgierskim leczo);
  • sałatkami i surówkami (np. pomidorkami koktajlowymi z cebulą, bazylią i oliwą z oliwek, sałatką z rukoli, liści szpinaku i pieczonych buraków, sałatką z grillowanym kurczakiem).

Opcjonalne dodatki do minizapiekanek z ziemniaków i sera

Smak sycącej przekąski oraz dodatku do różnych dań wzbogacisz, dodając np.:

  • pokrojony w kostkę i przyrumieniony boczek, szynkę, kiełbasę, kabanosy;
  • świeżą zieleninę (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, cebulka dymka, natka kolendry, oregano, tymianek, rozmaryn),
  • suszone pomidory,
  • gotowanego lub pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu,
  • warzywa (marchew, papryka, por, cebula, czosnek, brokuły, cukinia, liście szpinaku),
  • ser gorgonzola, ser feta.

Czytaj też:
Tę przekąskę z cukinii robię w 10 minut. Sekretem jej smaku są przyprawy i chrupiąca posypka
Czytaj też:
Biorę stary chleb i jajka, a po paru chwilach mam pyszną przekąskę. Babcia była mistrzynią tego dania