Są takie dni, kiedy mam ochotę na coś sycącego, ale jednocześnie łatwego w przygotowaniu. Wówczas sięgam po ugotowane ziemniaki, żółty ser oraz jajka. Z trzech prostych składników robię obłędne w smaku minizapiekanki.
Jak przygotować minizapiekanki z ziemniaków i sera?
Przygotowanie minizapiekanek z ziemniaków i sera jest proste oraz nie wymaga wiele pracy. Bazą potrawy są ugotowane ziemniaki (najlepiej typu kulinarnego A lub B, które nie są mączyste i nie rozpadają się na małe kawałki). Na minizapiekanki świetnie nadają się zarówno świeżo ugotowane, ostudzone ziemniaki, jak i ziemniaki, które pozostały z wczorajszego obiadu.
Ziemniaki łączę z masą z roztrzepanych jajek i sera, przyprawiam, a następnie przekładam do natłuszczonej formy do muffinów (opcjonalnie kokilek) i piekę, aż jajka się zetną, a ser roztopi.
Przepis: Minizapiekanki z ziemniaków i sera
Pomysł na pożywną przekąskę.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 416 w każdej porcji
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 200 g startego na tarce żółtego sera
- 4 duże jajka
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka oregano
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- listki bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania
- Szykowanie zapiekanekZiemniaki obierz i ugotuj niemal do miękkości w osolonym wrzątku. Ugotowane ziemniaki odcedź, odparuj i przestudź. Przestudzone ziemniaki pokrój na małe kawałki i umieść w misce. Oprósz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, pieprzem ziołowym i roztartym w dłoniach oregano. Dodaj roztrzepane jajka i starty na tarce ser (do jajek możesz również dodać nieco śmietanki kremówki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany). Delikatnie wymieszaj składniki, uważając, żeby nie rozgnieść kawałków ziemniaków.
- PieczeniePosmaruj formę do muffinów cienką warstwą masła i wypełnij ziemniakami z dodatkami. Wskazówka: możesz zrezygnować z dodawania masła i wyłożyć formę papilotkami lub użyć foremki z nieprzywierającą powłoką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut – masa jajeczna powinna się ściąć, a ser przypiec.
Jak podawać minizapiekanki z ziemniaków i sera?
Minizapiekanki z ziemniaków i sera najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Podaję je jako ciepłą przekąskę oraz dodatek do różnych dań, udekorowane listkami bazylii. Ich smak świetnie komponuje się z m.in.:
- zimnymi i ciepłymi sosami (np. sos czosnkowy, sos jogurtowy, sos salsa, sos pieczarkowy, sos pomidorowy, sos śmietanowy z ziołami);
- pieczonym i duszonym mięsem (np. pieczeń wołowa i wieprzowa, roladki drobiowe, roladki ze schabu, gulasz z warzywami);
- warzywnymi potrawkami (np. węgierskim leczo);
- sałatkami i surówkami (np. pomidorkami koktajlowymi z cebulą, bazylią i oliwą z oliwek, sałatką z rukoli, liści szpinaku i pieczonych buraków, sałatką z grillowanym kurczakiem).
Opcjonalne dodatki do minizapiekanek z ziemniaków i sera
Smak sycącej przekąski oraz dodatku do różnych dań wzbogacisz, dodając np.:
- pokrojony w kostkę i przyrumieniony boczek, szynkę, kiełbasę, kabanosy;
- świeżą zieleninę (natka pietruszki, koperek, szczypiorek, cebulka dymka, natka kolendry, oregano, tymianek, rozmaryn),
- suszone pomidory,
- gotowanego lub pieczonego kurczaka z wczorajszego obiadu,
- warzywa (marchew, papryka, por, cebula, czosnek, brokuły, cukinia, liście szpinaku),
- ser gorgonzola, ser feta.
Czytaj też:
Tę przekąskę z cukinii robię w 10 minut. Sekretem jej smaku są przyprawy i chrupiąca posypkaCzytaj też:
Biorę stary chleb i jajka, a po paru chwilach mam pyszną przekąskę. Babcia była mistrzynią tego dania