Cukinia to delikatne, niskokaloryczne warzywo, na które właśnie teraz jest pełnia sezonu. Młode, jędrne i pyszne cukinie można kupić po 3-4 zł za kilogram. Da się z nich przygotować dania lekkie i sycące, wszystko zależy od naszej pomysłowości. Tym razem pokażę wam chyba jedno z najprostszych do przygotowania dań z cukinii. Będą to chrupiące talarki z piekarnika.
Jakie przyprawy pasują do cukinii?
Cukinia sama w sobie nie ma wyraźnego smaku. Z tego też powodu potrzebuje wyrazistych przypraw i dodatków. Bardzo dobrze komponuje się z czosnkiem i ziołami, np. oregano, tymiankiem, bazylią, koperkiem, natką pietruszki. Ostrzejszej nuty smakowej doda jej papryka czy curry, a orientalnej np. kurkuma, kolendra, kumin. Jej smak doskonale podniosą też suszone pomidory czy wyrazisty parmezan.
Jak zrobić chrupiące, pieczone talarki cukinii?
Te chrupiące, pieczone talarki nie tylko apetycznie wyglądają, ale też doskonale smakują. A to wszystko dzięki kompozycji przypraw i aromatycznej posypce. Pokrojone warzywo doprawiam bowiem czosnkiem, ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i mieszam z oliwą z oliwek. Potem każdy plasterek posypuję startym parmezanem i wstawiam do piekarnika. Po upieczeniu całość jest pełna smaku, a wierzch cukinii przyjemnie chrupie i jest apetycznie zrumieniony.
Przepis: Chrupiące talarki cukinii
Aromatyczna cukinia pieczona pod serową pierzynką
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 2 średniej wielkości, młode cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano lub ziół prowansalskich
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
- 4-5 łyżek tartego parmezanu
Sposób przygotowania
- Doprawianie cukiniiCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w talarki o grubości ok. 0,7 cm. Lekko oprósz je solą, odstaw na 10 minut, by puściły sok. Osusz je ręcznikiem papierowym, a dzięki temu ładnie się zrumienią. W misce wymieszaj oliwę, przeciśnięty czosnek, zioła i pieprz. Do mieszanki wrzuć plastry cukinii, delikatnie wymieszaj.
- PieczenieTalarki cukinii ułóż w pojedynczej warstwie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy posyp startym parmezanem. Piecz 15-20 minut w 200 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia, na 5 minut możesz włączyć funkcję grill.
Wskazówka: Jeśli chcecie, by wasze talarki cukinii były jeszcze bardziej chrupiące, każdy z nich możecie obtoczyć w mieszance parmezanu i tartej bułki.
Jak podać chrupiące talarki cukinii?
Chrupiące talarki cukinii najlepiej smakują od razu po upieczeniu, gdy są jeszcze ciepłe. Można je podać na przekąskę, np. z sosem jogurtowo-czosnkowym czy dipem pomidorowym. Doskonale też sprawdzą się, jako dodatek do obiadu, np. do pieczonych czy grillowanych mięs.
Czytaj też:
Do cukinii dorzucam dwa składniki, a smakuje obłędnie. Sprawdza się do obiadu i na przekąskęCzytaj też:
Kroję cukinię, posypuję prostymi składnikami i do piekarnika. To pomysł na obiad lub dodatek do dań