Nawet w upały chce się jeść. Mamy wtedy jednak ochotę na lżejsze potrawy – bez nadmiaru tłuszczu i raczej niesmażone. Taka jest właśnie ta prosta, pożywna sałatka. Robię ją z makaronu, warzyw i sera, a świetnie sprawdza się na przekąskę czy lekką kolację. Zrobicie ją w 15 minut.
Jak przygotować warzywa do sałatki?
Do tej sałatki z makaronem dodaję kilka smacznych warzyw. Większość z nich po rozdrobnieniu poddaję krótkiej obróbce termicznej. Zazwyczaj rumienię je na patelni grillowej, bo dzięki temu zyskują przyjemny smak i konsystencję, a nie trzeba używać tłuszczu. Można też jednak usmażyć je na zwykłej patelni z nieprzywieralną powłoką, podpiec na grillu lub w opiekaczu do kanapek. Każda z tych metod dobrze się sprawdza.
Jak zrobić pożywną sałatkę z makaronu i warzyw?
Tę pożywną sałatkę przygotowuje się naprawdę szybko. Ja zwykle najpierw nastawiam makaron, a w czasie, gdy się gotuje, szykuję warzywa. Kroję je w plastry lub w paski i rumienię na patelni albo w opiekaczu. Potem wystarczy wymieszać je z makaronem, skropić oliwą, doprawić i posypać pokruszonym serem. Jakim? Ja uwielbiam twaróg kozi, ale równie dobrze będą się nadawać feta czy ricotta.
Przepis: Sałatka makaronowa z grillowanymi warzywami
Lekka, sycąca sałatka z makaronu, warzyw grillowanych i sera
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 340 w każdej porcji
Składniki
- 200 g grubszego makaronu, np. penne, świderki
- 1/2 niedużego bakłażana
- 1 mała, młoda cukinia
- 1 żółta papryka
- 150 g pomidorków koktajlowych
- 100 g koziego twarogu
- listki bazylii
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie skladnikówMakaron wsyp na osolony wrzątek. Ugotuj al dente wg zaleceń producenta. Bakłażan, cukinię i paprykę umyj, paprykę oczyść z nasion. Bakłażan i cukinię pokrój w półplasterki, a paprykę w paski. Warzywa zrumień na patelni grillowej lub w opiekaczu.
- Łączenie składnikówPomidorki umyj, każdy przekrój na pół. Listki bazylii opłucz, osusz. Makaron wymieszaj z grillowanymi warzywami oraz pomidorkami. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, trochę soli i pieprzu. Całość wymieszaj, posyp pokruszonym twarogiem i listkami bazylii.
Czym można wzbogacić sałatkę z makaronu i warzyw?
Sałatkę z makaronu i warzyw grillowanych wzbogacam też pomidorkami koktajlowymi. Oczywiście można je lekko zrumienić, ale ja tego nie robię. Czasami dodaję do sałatki piórka grillowanej cebuli albo trochę podprażonych pestek słonecznika czy dyni. Dobrze też będą tu pasować paski zrumienionego, wędzonego boczku, oliwki czarne lub zielone. Sałatkę warto też posypać listkami bazylii, która doda potrawie świeżości i przyjemnego smaku.
Czytaj też:
Tę leciutką sałatkę robię z orzeźwiających składników. To wymarzona przekąska na upałCzytaj też:
Latem zdrowe miski sałatkowe mogę jeść codziennie. Ta z pomidorami i jajkiem to moja ulubiona