Odkąd pierwszy raz spróbowałam mrożonych pomidorów, wracam do tego patentu każdego lata, szczególnie gdy temperatura mocno szybuje w górę. To orzeźwiający i lekki dodatek, dzięki któremu można zrobić genialne przekąski, które wyglądają i smakują niczym z restauracji. Cały pomysł polega na tym, że zmrożonego pomidora ściera się na tarce. Tworzy się coś w rodzaju pomidorowego sorbetu, który można serwować z różnymi dodatkami.
Jakie pomidory najlepiej mrozić?
Do mrożenia najlepiej wykorzystać mięsiste pomidory, które nie mają zbyt dużych i wodnistych gniazd nasiennych. Można wykorzystać tu popularne limy, ale też malinówki czy żółte pomidory ananasowe.
Pomidory do ścierania na tarce najlepiej mrozić w całości, lub jeśli są bardzo duże, można je podzielić na połówki lub ćwiartki. Wówczas należy je osobno mrozić, aby się nie posklejały.
Do czego wykorzystać mrożone pomidory?
Mrożone, tarte pomidory to przede wszystkim idealny dodatek do serów. Klasyczne, bardzo popularne w mediach społecznościowych połączenie, to mrożone pomidory z kremową burratą (niżej znajdziesz przepis na taką przekąskę). Mrożone pomidory pasują też do innych kremowych serów, np. mozzarelli, twarożku, ricotty czy kozich serów. Pomidory można zetrzeć na kanapkę z twarożkiem, udekorować nimi chłodnik czy letnią sałatkę. Można je też serwować jako dodatek do mięsnych dań i przekąsek: wówczas zetrzyj pomidory, skrop dobrą oliwą, dopraw solą, pieprzem i udekoruj listkami bazylii.
Niezależnie od podania, ważne jest, aby mrożone pomidory ścierać na tarce tuż przed samym podaniem.
Przepis: Burrata z mrożonym pomidorem
Przekąska idealna na lato.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 559
Składniki
- 1 kulka sera burrata
- 1 dobrze zamrożony pomidor
- 3 plasterki świeżego pomidora
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- gałązka świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie przekąskiNa talerzu ułóż plastry świeżych pomidorów, na to połóż burratę. Na ser zetrzyj zmrożonego pomidora. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, udekoruj listkami bazylii.
Czytaj też:
Chrupiące warzywo mieszam z trzema składnikami. Po 15 minutach wszyscy zajadają pyszne plackiCzytaj też:
Takiej fasolki w Polsce nie znamy, a szkoda. Jeden dodatek sprawia, że wszystko znika ze stołu