Tę ekspresową roladę robię na okrągło. Lekka, pyszna i zawsze znika ze stołu w kilka minut

Tę ekspresową roladę robię na okrągło. Lekka, pyszna i zawsze znika ze stołu w kilka minut

Dodano: 
Rolada z jajek i cukinii
Rolada z jajek i cukinii Źródło: Shutterstock / HungryCat
Ta prosta rolada to pyszny sposób na smaczny, pożywny oraz wartościowy pod względem odżywczym posiłek. Efektowna przekąska z jajek i cukinii smakuje i wygląda rewelacyjnie.

Sezon na cukinię nie trwa długo, więc staram się go wykorzystać do maksimum. Często przygotowuję m.in. wytrawną roladę z jajek i cukinii, która wyśmienicie smakuje z różnymi farszami. Jedno danie można doprawić i podawać na wiele sposobów, co sprawia, że nigdy się nie nudzi.

Jak zrobić roladę z jajek i cukinii?

Przygotowanie składników rolady do pieczenia trwa zaledwie 5 minut – wystarczy pokroić cukinię w cieniutkie plasterki (najlepiej skorzystać z mandoliny) oraz zrobić bazę z roztrzepanych jajek i przypraw.

Wskazówka: smak jajecznego placka możesz wzbogacić, doprawiając masę różnymi przyprawami np. słodką, ostrą lub wędzoną papryką, oregano, tymiankiem, a także dodając np. zeszkloną cebulę (odsączoną z nadmiaru tłuszczu), przeciśnięty przez praskę czosnek i dodatkową porcję warzyw np. pokrojoną w małą kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach cukinię, drobno pokrojonego pora, posiekane różyczki brokułu, liście szpinaku.

Masę jajeczną wlewam na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika i dodaję plasterki cukinii, a następnie piekę, aż jajka się zetną. Gorący, jajeczno-cukiniowy placek roluję, żeby nadać mu odpowiedni kształt, a następnie schładzam, nadziewam i ponownie zwijam.

Przepis: Rolada z jajek i cukinii

Rolada jest puszysta i orzeźwiająca. Jej kremowe, ziołowe wnętrze przyjemnie kontrastuje z delikatnie przypieczonym jajecznym spodem i cukinią.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
263 w każdej porcji

Składniki

Na roladę:

  • 10 średnich jajek
  • 1 mała cukinia
  • sól i pieprz

Na farsz:

  • 300 g serka śmietankowego
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki posiekanych listków tymianku
  • 1 łyżeczka posiekanych listków oregano
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składników roladyJajka wbij do miski i miksuj, aż powstanie jednolita, lekko napowietrzona masa. Dopraw masę jajeczną do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Cukinię umyj, osusz i pokrój w cieniutkie plasterki lub zetrzyj na mandolinie. Osusz plasterki cukinii papierowym ręcznikiem. Wskazówka: bardzo soczystą cukinię polecam oprószyć solą, zostawić na 5-10 minut, żeby puściła wodę i dopiero wówczas osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
  2. PieczenieWyłóż papierem do pieczenia dużą blachę z wyposażenia piekarnika, ułóż plasterki cukinii, wlej jajka i równomiernie je rozprowadź (możesz również zmienić kolejność składników). Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15-20 minut (jajka powinny się ściąć). Gorący placek z jajek i cukinii zwiń i odstaw do przestygnięcia. Wskazówka: możesz posypać wierzch masy jajecznej przed pieczeniem ulubionymi ziołami suszonymi lub świeżymi.
  3. WykonaniePosmaruj przestudzony placek serkiem śmietankowym ze szczypiorkiem, tymiankiem, oregano oraz solą i świeżo zmielonym pieprzem. Ponownie zwiń roladę.

Roladę z jajek i cukinii podaję z dodatkiem świeżych warzyw. Jest idealna na przekąskę, drugie śniadanie, lunch oraz kolację.

Z czego zrobić farsz do rolady z jajek i cukinii?

Przepis uwzględnia farsz z serka śmietankowego z dodatkiem ziół, ale możesz zrobić nadzienie również z innych składników. Do rolady z jajek i delikatnej cukinii świetnie pasuje farsz z m.in.:

  • pokruszonego sera gorgonzola,
  • pokruszonej mozzarelli oraz drobno posiekanych pomidorów z cebulą, czosnkiem, oregano, bazylią i oliwą z oliwek,
  • guacamole,
  • pasty jajecznej z majonezem i szczypiorkiem,
  • pasty z tuńczyka, wędzonej makreli lub wędzonego pstrąga i twarożku,
  • plastrów wędzonego łososia i serka śmietankowego z koperkiem,
  • plasterków szynki i serka ricotta,
  • pasty z pieczonego bakłażana, papryki, cebuli i czosnku,
  • smażonych pieczarek z żółtym serem i oregano,
  • podduszonego z czosnkiem szpinaku, żółtego sera i tymianku.

Czytaj też:
Zaskocz gości rewelacyjnymi roladkami z cukinii. Te z kremowym nadzieniem znikają w sekundę
Czytaj też:
Delikatna w środku i chrupiąca z wierzchu. Ta cukinia jest gotowa w kwadrans