Mowa o lisówce pomarańczowej, która często jest mylona z kurką, czyli pieprznikiem jadalnym. Kurka to z kolei jeden z ulubionych grzybów Polaków. Doskonały do jajecznicy, do zup, sosów czy marynowania w occie. Leśnicy o ostrożność zaapelowali w mediach społecznościowych. „W sezonie grzybowym lasy pełne są zapalonych zbieraczy. Ale nie każdy wie, że nawet doświadczonym grzybiarzom zdarzają się pomyłki, czasem bardzo niebezpieczne” – czytamy na fanpejdżu Lasów Państwowych.
Jak odróżnić kurkę od lisówki?
Lisówkę nie bez powodu określa się często fałszywą kurką. Lasy Państwowe piszą o niejadalnym sobowtórze i zwracają uwagę, jak rozpoznać różnice pomiędzy tymi grzybami. Jest to dużo łatwiejsze, jeśli znajdziesz oba grzyby: różnica wówczas wydaje się oczywista. O pomyłkę łatwiej, kiedy grzybiarz trafi na skupisko samych lisówek, które łudzącą mogą przypominać kurki.
Jak odróżnić kurkę o lisówki? Lasy Państwowe punktują cechy, na które trzeba zwrócić uwagę. Kurka ma mięsisty kapelusz z pofałdowanym brzegiem i fałszywe blaszki (czyli grube, rozgałęzione żłobienia). Z kolei lisówka – cienki, bardziej kruchy kapelusz i prawdziwe blaszki (proste, cienkie, łatwe do oddzielenia). Inny jest także kolor: kurka jest żółta, a lisówka pomarańczowa lub pomarańczowo-żółta. Lisówka ma również cieńszy i delikatniejszy trzon.
Jakie są objawy zatrucia lisówką?
Lisówka pomarańczowa (Hygrophoropsis aurantiaca) uważana jest za grzyb niejadalny i lekko trujący. Może wywołać dolegliwości gastryczne, szczególnie przy zjedzeniu większej ilości, ale też u osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Pierwsze objawy zatrucia zwykle występują niedługo po zjedzeniu (do 4 godzin). To głównie nudności wymioty, bóle brzucha i biegunka.
Czytaj też:
To najlepsza jajecznica na lato. Aromat kurek podbija jeden dodatekCzytaj też:
Grzybowy sezon mija szybko. Zrób marynatę mojej mamy – to smak, który zostaje na lata